DOCUMENTE Centralizatorul disciplinelor pentru Titularizare și Definitivat 2023, publicat de Inspectoratul Școlar Mureș

9.223 de vizualizări
Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com
Centralizatorul care conține disciplinele pentru Titularizare 2023 și Definitivat 2023 a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Este vorba despre anexa ordinului ministrului educaţiei nr. 3656/13.02.2023. Vezi mai jos, în articol, lista completă a disciplinelor.

Amintim că site-ul Titularizare 2023 a fost lansat, marți seara, 21 februarie, de către Ministerul Educației. Acesta conține lista posturilor disponibile în școlile și grădinițele din toată țara. Profesorii sau viitoarele cadre didactice pot consulta acolo Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învatamântul preuniversitar în anul scolar 2023 – 2024 și programele valabile pentru concursul din 2023.

Centralizatorul pentru domeniile și specializările absolvenților învățământului liceal pedagogic, postliceal și superior

Articolul 248 din Legea Educației Națională stabilește că, în vederea asigurării personalului didactic necesar în creșe, ocuparea funcției didactice de educator-puericultor se face de către:

a) absolvenți ai liceului pedagogic, specializarea educator-puericultor;

b) absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei școli echivalente, cu specializarea educatoare sau învățătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educație timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educației cu terți;

c) absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educație timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educației cu terți;

d) absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie.”

Centralizator – Aria curriculară: Matematică și Științe

Centralizator – Aria curriculară: Om și societate

Lista disciplinelor de arte vizuale codificate din învățământul preuniversitar

Centralizatorul disciplinelor pentru învățământul special

Centralizatorul disciplinelor tehnologice

Centralizatorul pentru pregătire și instruire practică

Centralizatorul pentru activități extracurriculare din palate și cluburi ale copiilor

Ce este Titularizarea

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Calendarul ocupării prin concurs naţional a posturilor didactice/ catedrelor declarate vacante/ rezervate în învățământul preuniversitar

Definitivarea în învățământul preuniversitar

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Calendarul pentru Definitivat 2023

Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Site-ul Titularizare 2023 a fost lansat. Lista posturilor pe care profesorii se pot angaja în școli, pentru fiecare județ
DOCUMENT Ordinea etapelor de mobilitate în 2023
Modele de subiecte pentru Titularizare 2023 au fost publicate de Ministerul Educației
Titularizare 2023. Cum se calculează media de departajare pentru absolvenții de liceu pedagogic și cei cu studii superioare de licență și master – document
OFICIAL Calendarul pentru Definitivat 2023 a fost publicat. Înscrierea se face până pe 14 octombrie. Proba scrisă are loc pe 19 iulie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de clasa a V-a nu primesc burse de merit, spune secretarul de stat Florian Lixandru. Ei nu mai primesc nici bursă de studiu, potrivit legii Educației / Sintagma „formă de stimulare pentru rezultate foarte bune la învățătură” a fost înlocuită cu „performanța educațională”

Elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit în anul școlar 2023-2024, conform proiectului de ordin de ministru, declară pentru Edupedu.ro secretarul de stat în Ministerul Educației Florian…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu cere ca bugetul “minim minimorum” al Educației să fie 28,2 miliarde lei, adică 2,5% din PIB în acest an. Ar fi cea mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu, cu peste 2 miliarde de lei mai puțin față de anul trecut

În anul 2021 “28,2 miliarde lei trebuie să fie minim minimorum bugetul Educației, pentru a continua eu cel puțin”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la Digi24. Acesta susține că…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu are suficienți bani în bugetul pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor și angajaților din școli, arată un memorandum aprobat de Executiv

Ministerul Educației a cheltuit deja 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, din bugetul de cheltuieli de personal, conform Ministerului Finanțelor. Informația apare într-un memorandum aprobat…
Vezi articolul