A fost modificată data până la care instituțiile de învățământ superior pot depune cererile online pentru înființarea de consorții duale regionale cu bani din Planul Național de Redresare și Rezistență (PNRR), după cum scrie Ministerul Educației (ME) pe site-ul propriu, edu.ro. Valoarea totală alocată acestui proiect finanțat prin PNRR este 338 de milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru 10 consorții regionale, cu termen de implementare finalul lunii iunie 2026.
- Ghidul solicitantului în varianta actualizată (23.12.2022) de după perioada consultării publice, schema de minimis, anexele ei, documentele pentru aplicare și două documente cu întrebări și răspunsuri despre aplicarea la acest proiect, sunt atașate mai jos în articol.
Dacă, inițial, depunerea proiectelor se putea face până în data de 6 ianuarie 2023, așa cum a anunțat Ministerul pe 17 noiembrie, recent termenul a fost prelungit cu circa 6 săptămâni. Proiectele se pot depune online până pe 20 februarie.
Conform ghidului solicitantului în varianta finală, publicat de Ministerul Educației (mai jos în articol, în format .pdf), calendarul este următorul:
Astfel, proiectele se pot depune până luni, 20 februarie 2023, ora 23:59. Evaluarea eligibilității proiectelor se face până pe 27 februarie, iar tot pe 27 ar urma să fie comunicată lista inițială cu solicitanții acceptați/ respinși. Listele finale din etapa I, după soluționarea contestațiilor, se publică pe 6 martie 2023. Între 8 și 24 martie se evaluează calitativ proiectele, iar pe 30 martie se publică lista finală din această a doua etapă, potrivit calendarului. Contractarea ar urma să aibă loc între 4 aprilie și 13 mai 2023.
Cererile de finanțare aferente acestui apel de proiecte se vor depune prin platforma electronică dedicată PNRR.
Ar urma să se construiască 10 campusuri. Pe cine implică un astfel de consorțiu
“Fiecare Consorțiu nou constituit va beneficia de finanțare pentru construirea unui campus profesional integrat, liceal și universitar, având în vedere că, în prezent, la nivelul învățământului profesional și tehnic, o provocare importantă o constituie identificarea unor spații educaționale în care atât elevii, cât și studenții, să se familiarizeze cu ruta profesională completă”, conform ghidului solicitantului.
Cele două obiective declarate sunt:
“(1) Asigurarea accesului egal la educație și formare profesională inițială de calitate, cu accent pe identificarea și incluziunea potențialilor beneficiari, în special a elevilor și studenților aparținând grupurilor vulnerabile/dezavantajate, prin dezvoltarea de parteneriate cu agenți economici sau alți parteneri relevanți, în vederea adaptării învățământului profesional tehnic la cerințele pieței muncii;
(2) Realizarea a minimum 10 structuri parteneriale care vor fi baza Consorțiilor (fiecare fiind alcătuită cel puțin din următoarele tipuri de entități:
- UAT-uri,
- operatori economici,
- unități de învățământ profesional și tehnic, inclusiv dual de stat,
- instituțiile de învățământ superior de stat acreditate,
- alți parteneri relevanți pentru scopul educațional al centrului)
pentru sprijinirea angajatorilor de a deține rolul activ în domeniul pregătirii profesionale a elevilor și studenților, precum și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate, liceale și universitare, care să deservească învățământul dual preuniversitar și universitar”, conform aceluiași document.
Iată cum motivează Ministerul Educației necesitatea consorțiilor regionale duale:
“În România, 56% dintre elevii din ciclul secundar superior (clasele IX-XII) sunt înscriși în sectorul învățământ profesional și tehnic (ÎPT), peste media UE de 48%. Prima promoție de absolvenți ai învățământului dual înregistra, în vara anului 2020, 1.847 de absolvenți certificați, pentru un total de 39 de calificări profesionale, de nivel 3, din 12 domenii de formare profesională. Dintre aceștia, doar 882 au continuat studiile pentru nivelul 4 de calificare. Conform datelor din SIIIR, în anul școlar 2020-2021, 98.430 de elevi au fost înscriși într-o rută profesională de 3 ani, reprezentând aproximativ 17% din numărul total al elevilor de liceu.
Odată cu intrarea în vigoare a legislației care reglementează ruta duală completă, se estimează o creștere a atractivității rutei profesionale, astfel încât, în anul școlar 2025-2026, să se înregistreze o creștere de până la 40 % a numărului de elevi înscriși în ruta profesională, cum ar fi de exemplu elevi din ÎPT, licee tehnologice, inclusiv ruta duală completă, în comparație cu numărul total de elevi de liceu. (…)
În contextul în care s-a constatat că ÎPT nu poate funcționa în mod eficient în lipsa unui parteneriat solid cu partenerii din mediul socio – economic, această investiție reprezintă operaționalizarea cadrului legislativ și normativ referitor la funcționarea Consorțiilor și vizează dezvoltarea unei rute profesionale complete, care facilitează realizarea învățării la locul de muncă”, se prezintă în ghidul solicitantului.
Proiectele trebuie implementate până pe 30 iunie 2026, se mai arată în document.
DOCUMENT Descarcă ghidului solicitantului pentru finanțarea de consorții regionale duale prin PNRR (.pdf):
Documentele necesare pentru aplicare (variantele finale lansate pe 23.12):
1. Cererea-de-finantare_template_Dual.docx – descarcă de aici
2. Acord-de-parteneriat-implementare-Proiect_Dual.docx – descarcă de aici
3. Declaratie-pe-propria-raspundere-privind-evitarea-dublei-finantari_Dual.docx – descarcă de aici
4. Declaratie-de-angajament-pentru-colectarea-datelor-privind-beneficiarul-real-al-fondurilor_Dual.docx – descarcă de aici
5. Declaratie-de-consimtamant-privind-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal_Dual.docx – descarcă de aici
6. Declaratie-privind-conflictul-de-interese_Dual.odt – descarcă de aici
7. Declaratie-respectare-principiu-DNSH_DUALcu-autoevaluare-modificata_Corrigendum.docx – descarcă de aici
8. Declaratie-privind-TVA-aferenta-cheltuielilor-proiectului_Dual.docx – descarcă de aici
9. Mandat-special-imputernicire-semnare-anumite-documente-din-cererea-de-finantare_Dual.docx – descarcă de aici
10. Nota-de-fundamentare-a-necesitatii-si-oportunitatii-investitiei_Dual.docx – descarcă de aici
11. Nota-conceptuala_Dual.docx – descarcă de aici
12. Grila-CAE_Dual.docx – descarcă de aici
13. Grila-de-evaluare-a-calitatii-proiectului_Dual_-modificata_Corrigendum.docx – descarcă de aici
14. CONTRACT-DE-FINANTARE_Dual_-modificat_Corrigendum.docx – descarcă de aici
DOCUMENT Schema de minimis, în format .pdf:
Anexele de la schema de minimis:
- 1s_Declaratie_eligibilitate ajutor_minimis_Dual – descarcă de aici în format .docx (aici .pdf)
- 2s_Declaratie_eligibilitate_depunere-cerere_finantare ajutor_minimis_Dual modificata_prin_Corrigendum (23.12) – descarcă de aici în format .docx (aici .pdf)
- 3s_Contract_finantare_ajutor_minimis_Dual – descarcă de aici în format .doc (aici .pdf)
DOCUMENT Descarcă fișa 1 cu întrebări și răspunsuri a Ministerului Educației despre consorțiile regionale duale prin PNRR (.pdf):
DOCUMENT Descarcă fișa 2 cu întrebări și răspunsuri a Ministerului Educației despre consorțiile regionale duale prin PNRR (.pdf):
Amintim că în textul ordonanței privind înființarea învățământului dual superior sunt articole întregi din proiectul legii educației al lui Sorin Cîmpeanu, preluate copy-paste, după cum a remarcat EduPedu.ro de pe 15 septembrie.
Traseul Ordonanței privind constituirea Consorțiilor pentru învățământ dual a fost unul neobișnuit. După ce a fost aprobată în Guvern, aceeași Ordonanță de urgență a fost din nou aprobată, cu patru paragrafe adăugate care motivează urgența adoptării actului normativ, invocând nevoia ca modificarea legislativă să respecte termenul din PNRR. Potrivit analizei Edupedu.ro, termenul prevăzut de PNRR până la care legislația trebuie să permită realizarea de consorții duale este abia în trimestrul III din anul 2023. – detalii aici
Practic au fost aprobate, separat, articolele din proiectul de lege privind înființarea învățământului dual, care permite universităților să înființeze societăți comerciale, iar consorțiile cu care semnează contracte să aibă beneficii fiscale.
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.