Documentar Agerpres: 110 ani de la moartea celebrului scriitor american Mark Twain

91 de vizualizări
Mark Twain / Foto: Facebook.com Mark Twain
Samuel Langhorne Clemens, cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, scriitor, satirist şi umorist american, autorul celebrelor romane “Aventurile lui Tom Sawyer”, “Prinţ şi cerşetor”, “Aventurile lui Huckleberry Finn” şi “Un yankeu la curtea regelui Arthur”, s-a născut la Hannibal, în statul Missouri, SUA, la 30 noiembrie 1835, scrie Agerpres, într-un documentar dedicat celebrului scriitor.

Moartea tatălui său în 1847 a lăsat familia într-o criză financiară şi l-a determinat pe Samuel să renunţe la şcoală când avea doar 12 ani. A început astfel să lucreze ca ucenic în atelierul unui tipograf. Aici a descoperit din întâmplare o carte despre Ioana d’Arc, care a fost pentru el o sursă de inspiraţie. La scurt timp, a început să scrie schiţe umoristice pentru un ziar local, scrie site-ul https://www.famousauthors.org/.

Începând cu 1853, a mers la New York şi la Philadelphia, de unde a trimis acasă schiţe de călătorie.

A fost ucenic de pilot de râu pe un vas cu abur între 1857 şi 1859. Cei doi ani petrecuţi pe fluviul Amazon i-au asigurat o bogată sursă de inspiraţie pentru conturarea viitoarelor sale personaje şi povestiri.

Postum, a fost distins cu un masterat onorific în artă de către Universitatea Yale (1888) şi un doctorat onorific în litere de către Universitatea Oxford (1907), scrie Agerpres, care citează famousauthors.org.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Exmatricularea elevilor, reintrodusă în proiectele legilor Educației, printr-un amendament susținut de minister, PNL și PSD: Exmatricularea poate fi realizată doar în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar

Parlamentarii au votat vineri, în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, pentru introducerea unui amendament în proiectele legilor Educației prin care exmatricularea se poate aplica în cazurile grave în care…
Vezi articolul

Viitorul guvern să „reformeze fundamental curriculumul școlar”, să introducă un sistem de sprijin timpuriu pentru elevii în risc de abandon, să reformeze Evaluarea Națională – apel al organizației Salvați Copiii

O „reformare fundamentală a curriculumului școlar”, în special la liceu, resurse substanțiale pentru educația remedială, reevaluarea metodologiei și structurii Evaluării Naționale și măsuri de sprijin pentru elevii cu risc de…
Vezi articolul

Nu va fi înghețat anul școlar, în cel mai rău caz se vor amâna examenele cu 1 – 2 săptămâni. Este un risc mic comparativ cu riscul mare de colaps al sistemului de educație – spune Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a spus la Euronews că anul școlar nu va fi înghețat. “Văd că tot e în spațiu public aruncată această ipoteză catastrofală sub…
Vezi articolul

PROIECT Cine nu are dreptul să participe la concursurile pentru angajările pe școală. Metodologia pentru posturile care se vacantează în timpul anului școlar, pusă în consultare publică de Ministerul Educației

Cele 4 situații în care profesorii nu au dreptul să participe la concursurile pentru angajările pe școală, potrivit unui proiect pus în consultare publică de Ministerul Educației. Este vorba despre…
Vezi articolul