DOCUMENT Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online, aprobate de Guvern. Suma zilnică e de maximum 150 de lei, din care statul va cere impozit și contribuții

Munca de acasă și îngrijirea copiilor

Foto: © Elmirex2009 - Dreamstime.com

Guvernul a aprobat sâmbătă Ordonanța de Urgență privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, pe care ministrul Muncii, Raluca Turcan, o anunțase ca fiind aprobată în urmă trei zile.

Actul normativ a fost adoptat, potrivit ces.ro, fără a avea avizul Consiliului Economic și Social, aviz care a fost solicitat pentru ședința din 29 septembrie, dar care nu a fost acordat fiindcă proiectul de act normativ fusese trimis fără avizele obligatorii de la 17 instituții, după cum Edupedu.ro a scris recent. Actul normativ va intra pe ordinea de zi a ședinței CES din 4 octombrie. Avizul este obligatoriu.

Ordonanța de urgență prevede următoarele:

Documentul integral, așa cum a intrat în ședința de Guvern și cum a fost trimis spre avizare la CES:

Indemnizație pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor și este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi la 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, adică 3.147 de lei.

Pentru verificarea faptului că minorii pentru care părinții solicită zile libere și acordarea indemnizației aferentă acestora sunt înscriși în unitățile de învățământ în care activitatea didactică se limitează sau se suspendă, inspectoratele școlare au obligația ca în termen de maximum 10 zile de la emiterea acestei decizii de închidere sau suspendare a cursurilor să transmită la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă lista nominală cu elevii, inclusiv copiii din sistemul de educație antepreșcolară, pe unități de învățământ.

Simularea Ministerului Muncii arată că statul va încasa în acest an, din impozitarea acestor sume de maximum 150 de lei pe zi brut, un impozit pe venit de 9,2 milioane lei și contribuții de asigurări în valoare de 57.7 milioane lei. Pentru anul viitor, impozitul pe venit estimat e de 18,4 milioane lei, iar contribuții de asigurări – 115.5 milioane lei.

Nota de fundamentare a proiectului:

Foto: © Elmirex2009Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version