Profesorii și angajații din învățământul de stat primesc vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, pentru anul 2022, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației. „Voucherele de vacanță aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinație”, conform documentului.
- Amintim că aceste vouchere de vacanță au fost tăiate de către Guvern în februarie 2021. Edupedu.ro a scris în luna decembrie a anului trecut că profesorii vor primi vouchere, după un an în care au fost tăiate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.
- Ordinul stabilește modalitatea de acordare a vouchere lor de vacanță în anul 2022 în unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, potrivit sursei citate.
- Sumele se impozitează cu 10% în luna acordării.
Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportul electronic. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul.
Art. 2 alin. (1) stabillește că „în cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază”.
În document apare că pentru cei care „au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1).”
Pentru personalul transferat sau detașat se acordă vouchere de vacanță cu condiția prezentării de către salariat a unei adeverințe din care să rezulte că angajatorul de la care s-a transferat/detașat nu i-a acordat voucherele de vacanță aferente anului 2022 până la realizarea transferului/detașării”, conform ordinului.
„În cazul salariatului al cărui contract individual de muncă/raport de serviciu, la data acordării voucherelor de vacanță, este suspendat sau a încetat în cursul anului 2022, acesta poate beneficia de vouchere de vacanță numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, depune la unitate/instituție o cerere în acest sens, precum și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unității/instituției”.
La articolul 3 este menționat că beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanță depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în luna septembrie 2021, erau 1.233.386 de persoane angajate în instituțiile publice din România. În cadrul Ministerului Educației erau 273.076 de angajați în perioada menționată anterior.
26 comments
Conform ultimelor discuții, chiar cu liderii de sindicat din învățământ, OME nu restricționează acordarea vauchere funcție de numărul de ore. Condiția este existenta contractului individual de munca. Numai ca multe scoli și inspectorate școlare sunt încă reticente în acordarea vauchere lor cadrelor didactice aflate în regim plata cu ora. Reticente, nu pe baza legala.
Buna ziua. Am si eu o nelamurire: in cazul in care am la scoala de stat 6 ore si restul de 20 la un Centru de Limbi Straine, am dreptul sa solicit acel voucher, avand in vedere ca am declaratie ca de la privat nu primesc? Multumesc.
Cred ca toate comentariile de aici nu au legatura, sau poate au, dar nesemnificativa, cu subiectul deschis, la care nu a raspuns si pe care nu l-a comentat nimeni in mod competent si la obiect.
Problema era clara: au sau nu au dreptul la vauchere de vacanta pentru 2022 cadrele didactice pensionate care au contracte individuale de munca, in regim plata cu ora.
Subiectul a fost deschis pentru ca scolile au abordat in mod diferit acest drept, unele au inclus aceste cadre didactice pe liste, altele nu. Abia aceasta diferentiere este o incalcare a legii (fie pe da , fie pe nu).
Dar nici sindicatele, nici inspectoratele nu au vrut sa se implice cu un comunicat clar. Bravo lor, nu-i asa?
Toata supararea pentru doua sute si ceva de euro. Sarmani bogati saraci…
Nu înțeleg de ce atâta ură împotriva profesorilor, care au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Legea salarizării a fost aplicată în sănătate, unde chiar sunt venituri serioase față de educație. Și ei primesc vouchere și primăriile chiar și MAI. De MAI nu va plângeți că-i vedeți pensionari tineri pe banii statului ?(pe care tot voi din privat îi susțineți?), apoi mai lucrează în continuare la stat. Vă deranjază niste amarate de vouchere cu care nu poți face mare lucru, deoarece din salariul de mizerie ești oarecum obligat să mai pui măcar de doua ori această sumă pentru un concediu cu familia. Deci la banii aceștia privatul merge în Grecia, etc.
De ce nu urlați la guvern pentru sărăcia în care se zbate toată țară? Dar aveți pretenții să vi se educe copiii la nivel înalt, pe lângă asta mai doriți să le facă profesorii și educația celor 7ani (de acasă).
Jalnic popor. Observăm doar găinăriile și ce face vecinul. Ne merităm soarta!
Cadrele didactice care lucreaza in regim plata cu ora, cu contract individual de munca beneficiaza de vauchere de vacanta in 2022. Nu cunosc bine legislatia si nici cum au procedat scolile din tara. In scoala mea exista retineri pentru acordarea vaucherelor.
Cadreele didactice care lucreaza in regim plata cu ora, cu contract individual de munca beneficiaza de vauchere de vacanta in 2022. Nu cunosc bine legislatia si nici cum au procedat scolile din tara. In scoala mea exista retineri pentru acordarea vaucherelor.
Bugetarii, uită că, noi privații, le asigurăm aceste privilegii, pe care nu le merită, pentru că nu fac nimic, doar se plâng că sunt dezavantajați și ignorați de către cei, pe care tot ei, i-au pus în funcții de conducere, care au salarii pe care nu le merită, inclusiv profesorii. Vă invităm, dragi bugetari, să lucrați în privat, cu un program de la ora 8 la ora 4 după-amiaza, cu prelungire, până la 7-8 seara, fără ore suplimentare plătite, fără sărbători legale libere, fără vacanțe de câte trei luni pe an, plus alte vacanțe mai mici, pe un salariu de 3000 de lei pe lună, stând în aceste ore cu ochii în calculator și lucrând pe bune, nu doar să vă jucați Solitaire toată ziua și vinerea la ora 2 maxim, să plecați acasă, să vedem atunci ce o să mai spuneți.
Stai tu in fiecare zi , cu elevii care vorbesc urat, se scuipa intre ei, se lovesc unul pe altul, strica bancile, isi iau unul altuia pixul, guma , le arunca prin clasa ori arunca cu creta prin clasa, se jignesc intre ei, se stropesc cu apa, refuza sa scrie, refuza sa citeasca, stau pe telefon toata ora , ignora profesorul cand ii preda lectia si ii replica ca nu il intereseaza sa invete nimic, pentru ca ii intretin parintii si iau bani de la parinti.
Când v-ați ales meseria asta nu știați ca puteți avea și astfel de situații? Pentru asta va trebuie vouchere în plus. Dar dacă într-adevăr ești dascăl poți gestiona și astfel de momente.
Fara dascalii pe care ii hulesti, tu nu lucrai la privat, cu toata stima. Pentru ca nu stiai sa scrii fara “dascalul” de la primar. Pentru ca nu stiai nimic fara doamna educatoare, cea care nu face nimic, nu? Pentru ca nu aveai 12 clase si nici macar permis de conducere. Numeste o aptitudine sau o ocupatie posibila fara activitatea catorva dascali. Astea sunt doar frustrarile unora care nu au reusit. Este valabila si reciproca la ce ai zis: ” cine nu te -a lasat sa devii bugetar?”. Cred ca faci putina confuzie intre bugetari ( sanatate, invatamant, MAI) si BUGETARII ( primarii, prefecturi, case de pensii, ITM, taxe, etc) fata de care, da, ai perfecta dreptate .
p.s. voucherele nu ni le platesti tu, ci ni le platim singuri. Platim tot 47% la suta din brut catre domnul stat, la fel ca orice “muncitor”.
Sarbatori cu bine. Sanatate!
Pastila cu soarele se ia ziua iar cea cu luna noaptea! Nu le mai încurca, că debitezi prostii.
Cine vă pune?
Nu vă convine, plecați.
Ce să spun, plătiți voi privații pentru bugetari.
Lasă-ne și treci la spălat vase în continuare!
@Geo, privații plătesc salariile bugetarilor pentru serviciile prestate (învățământ, sănătate, politie etc. ). Presupunând că toți privații ar spăla vase, voi ați primi salariul minim.
Dacă s-ar plăti impozit pe meditații poate salariile și celelalte beneficii ar fi mai mari.
De unde stiti dvs cat lucreaza un bugetar? Adesea peste cele 8 ore de care vorbiti. Activitatea didactica nu inseamna doar ore, ci si pregatirea lor, evaluarea celor pe care ii instruiesti (elevi si studenti). La inceputul pandemiei multi si-au schimbat punctul de vedere fata de dascali, vazand ce inseamna sa ai copilul acasa 24 de ore. Sa faci nu doar temele cu el, ci si sa-l asisti la lectiile predate online. Cred ca, si de data aceasta, exista si extreme, dar marea majoritate a dascalilor sunt implicati si incearca sa-si faca meseria.
Dupa cum vad, acest comentariu l-ai scris in timpul programului de la 8 la 4. Banuiesc ca nu esti angajata sa “stai cu ochii in calculator” si sa faci revista presei . Sau ?
Oare “inclusiv profesorii” nu au contribuit la faptul ca tu poti sa stai cu ochii in calculator ?
Si, chiar daca nu crezi, exista persoane care au lucrat si ca bugetari si in firme private , care au habar de calitatea unui angajat (privat sau nu).
tu crezi ca unii dintre noi nu au trecut pe la privat inainte de a lucra ( sau sta cum crezi tu) la stat? ce-ai zice daca ti-as spune ca o perioada destul de lunga 1992- 2015 am muncit pe branci cate 10 ore pe zi, fara sa arunc cu noroi in cei angajati la stat in acea perioada care poate castigau atunci salarii colosale? si stiu ce spun pentru ca eliberez adeverinte din acei ani si ma crucesc de ce sume vad si premieri, salarii de merit, ore suplimentare, etc… urat!!!! ii bagi pe toti in aceeasi oala de parca muncesti doar tu in tara asta….
Buna ziua ,dar cei.care suntem asistent personal si suntem.angajati la prímarie de ce nu primim ?????Multi multi suntem care nu primim!!!În alta judete primesc dar aici de ce nu ????
Cunosc astfel de persoana si a primit mereu exact ca si mine profesorul. A mers in vacanta cu ele. Deci nu este adevarat. Ce e de la stat nu are cum fi diferit. Dezinformati aiurea.
Ar trebui sa primim tichete de masa ca toți bugetarii!
de fapt, ziariștii ar trebui să investigheze de ce nu s-au acordat până acum, de vreme ce sumele sunt cuprinse în bugetul de stat, iar bugetul e adoptat de luni bune. dar na, asta sunt ziariștii români, trompete guvernamentale și atât.
Ziceți mulțumesc pentru că vi le dau. Interesați-vă ce valoare au la privat (0 lei în cele mai multe cazuri).
Suma este mai mica pentru ca se impoziteaza.
Corect, se opresc bani efectiv din salariu parca 10-15 la suta. Din salariul lunii aferente acordarii. Practic tu te filosesti de 1200 si ceva sau1300. Si oricum nu s-au dat, asa ca eu zic sa stea pe pace zbuciumatii ce accepta sa fie sclaveti in privat. Ca de cand am primit si noi UN singur drept DOI ani, nu mai au liniste prin comentarii, uitand ca noi nu avem tichete de masa si am primit amarata aia de norma de hrana doar de 2 ani.
nu există nicio legătură între ce spun eu și ce spui tu (whataboutism se cheamă, replica celor fără argumente). în rest, sigur nu cadrele didactice sunt responsabile pentru veniturile și bonificațiile din mediul privat.
Tu n-ai auzit ca esti un “intretinut” de privati? De parca CAS-ul, CASS-ul si impozitul pe salariu se duc unilateral, doar pe directia salariat privat-buget de stat. Noi, bugetarii, nu platim si noi la fel? Pe asta iti dai seama de cretinatatea celor ce comenteaza. Recent, un studiu stiintific facut in pandemie, cu scopul de a elucida misterul “atotstiutorilor” intr-ale vaccinurilor si medicinei, a relevat un lucru foarte imteresant: Cu cat subiectul este mai slab pregatit si ignorant,cu atat mai mult are convingerea ca ceea ce crede si impune si altora sa creada este adevarat si corect. Daca lui i-a intrat in cap ca profesorul ca mine cu 17 ani vechime si 2600 lei cu sporuri este un prost ce se “hraneste” din banii supra-munciti ai privatilor, nu ai cum sa-i scoti din cap asta. Mai ales cand prostia si iletrismul sunt generalizate in Romania.