Vacanță pentru toți elevii, timp de 2 săptămâni, cu termen de aplicare „imediat”, „decalarea anului școlar” cu recuperare în perioada verii, sunt două dintre măsurile radicale, cu impact în Educație, propuse în programul de Guvernare al Cabinetului Cioloș. Premierul desemnat a propus un cabinet monocolor, în urma eșuării negocierilor cu PNL și UDMR.
Desemnată ministru al Educației este Corina Atanasiu.
De asemenea, guvernul Cioloș vrea impunerea unei vacanțe de două săptămâni a elevilor, care să fie recuperată în vara anului viitor prin prelungirea anului școlar – totul pentru a opri valul de infectări cu coronavirus.
„Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic”, potrivit textului publicat de USR-PLUS.
„Reluarea testării în școli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact”.
- Ambele măsuri se regăseau și în documentul prezentat la Cotroceni, la consultările de săptămâna aceasta.
Guvernul Cioloș propune în programul de guvernare făcut public duminică o serie de măsuri punctuale pentru rezolvarea situației actuale din sistemul sanitar, dar și pentru stimularea vaccinării. Certificatul verde ar urma să condiționeze atât accesul la evenimente și magazine, cât și demiterea angajaților care refuză să îl prezinte, scrie economedia.ro.
Tot la măsuri pentru limitarea efectelor pandemiei cu termen de aplicare imediat intră și cea care prevede că școlile din localitățile cu rată de vaccinare peste 70% și în care 90% dintre cadrele didactice sunt vaccinate, se permite prezența fizică a tuturor claselor:
„Măsurile de ridicare a restricțiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de incidență și cu rata de vaccinare de la nivelul unității administrativ-teritoriale. Măsurile de prevenție sunt proporționale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauții mai mari pentru activități cu număr mare de participanți și cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunțile, botezurile și mai mici pentru activități cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferințele, slujbele religioase cu număr redus de participanți, evenimente culturale). Școlile au prioritate, învățământul preșcolar, primar și pentru clasele terminale rămâne cu prezență fizică indiferent de incidență, iar pentru restul claselor trece online la incidență peste 6, cu excepția situațiilor în care un procent semnificativ din populația de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) și peste 90% din cadrele didactice ale școlii respective sunt vaccinate, situație în care se permite funcționarea cu prezență fizică a tuturor claselor”.
- O altă măsură care vizează cadrele didactice și angajații din învățământ:
„Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz – Termen: 30.11.2021”, potrivit documentului.
De notat că o parte din aceste măsuri – cele care prevăd restricționarea unor drepturi – pot intra în vigoare doar prin lege, și nu prin ordonanță de urgență, potrivit deciziei CCR. Guvernul Cioloș va ajunge la vot în Parlament săptămâna viitoare.
Articol în curs de actualizare