DOCUMENT Ultimatum dat inspectoratelor școlare de Ministerul Educației, ca să ceară banii pentru profesori, câștigați prin hotărâri judecătorești: Dacă până pe 25 noiembrie, la ora 12, nu ați comunicat cuantumul sumelor, considerăm că acestea nu există / Banii ar urma să fie primiți în decembrie

57.178 de vizualizări
Foto: captură – circulară Ministerul Educației
Ministerul Educației transmite o circulară prin care dă un ultimatum inspectoratelor școlare din toată țara, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Adresa semnată de secretarul de stat Sorin Ion solicită „cuantumul sumelor necesare de plată” pentru hotărârile judecătorești care au ca obiect drepturile salariale și dobânzile obținute prin hotărâri judecătorești, de către profesori și personalul din școli și grădinițe. Termenul limită este vineri, 25 noiembrie 2022, ora 12:00.

În circulară se menționează că „situația va fi semnată și asumată de către inspectorul școlar general, auditorul, contabilul șef, consilierul juridic și responsabilul salarizare”. Iar „ în situația în care nu ați comunicat cuantumul sumelor respective până la data și ora menționată (sic!), considerăm că nu există sume necesare pentru plata hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale cuvenite personalului didactic învățat hotărârilor judecătorești având ca obiect acordarea de daune – interese moratoriu sub forma dobânzii legale”.

Ministerul Educației transmite un cap de tabel pentru inspectorate, în care acestea să introducă sumele necesare pe surse de finanțare și pe tipul de „restanță”. Acest tabel este împărțit în două: prima parte este pentru “sumele aferente recalculării drepturilor salariale anterior datei de 31.07.2017 (dacă este cazul)”, iar a doua parte este pentru „sumele aferente recalculării drepturilor salariale din 2018-2022”.

Inspectoratele trebuie să treacă în tabel sumele pe care trebuie să le primească angajații din școli de la Consiliul local, Consiliul județean sau Ministerul Educației.

Tot până la termenul de 25 noiembrie 2022, ora 12:00, inspectoratele trebuie să trimită la minister și situația cu banii obținuți prin hotărârile judecătorești pentru plata dobânzilor la sumele restante.

În nota oficială estre mențiunea că „se vor include și eventualele trans restante aferente anilor precedenți, neplătite până în prezent”.

Deși menționează că în aplicare se respectă strict dispozitivul sentinței judecătorești, documentul ministerial le dă inspectoratelor și un „posibil flux de lucru” ca “modalitate opțională de utilizare a secțiunii OUG48 din EduSal” (n. red. programul de salarizare a personalului din învățământ, gestionat de compania SIMAVI – fostă SIVECO).

La final apare precizarea că sumele restante comunicate de inspectorate în urma acestei circulare „vor fi plătite la aceeași dată cu plata drepturilor salariale aferente lunii noiembrie 2022”, adică în luna decembrie.

Circulara nr. 433/09/11/2022 trimisă de Ministerul Educației inspectoratelor școlare poate fi consultată mai jos:

7 comments
  1. Cum puteți să scrieți asemenea aberație? De ce nu vă documentați puțin înainte de a scrie un articol? Ar fi fost corect să scrieți “secretarii și contabilii din școli sunt obligați să calculeze drepturile salariale plătite prost de incompetenții din minister (nu văd nici unul pedepsit pentru incompetență timp de 5 ani) într-un termen scurt și cu amenințări”.
    NU inspectoratele calculează diferențe, alea de stau prin inspectorate cu sutele doar adună sumele într-un tabel.
    Și ăia matusalemici din minister trebuie schimbați, trimiși puțin în școli pe funcții de execuție ca să învețe ce înseamnă munca.

  2. Programul Edusal platit de minister a calculat gresit,că sigur asta nu a fost o întâmplare ,este clar că ministerul a ,,sugerat ” asta .Sa vina ei sa calculeze,toate secretarele școlilor trebuie sa refuze să calculeze.CINE A GRESIT SA PLATEASCA SI SA MUNCEASCA.Puneti pe cei care i sunteți adică ,bibliotecarele,laborantele care au salariile cele mai mari in scoli sa calculeze. Tratați secretarele școlilor cu respect și cu salarii mai mari ,că voi nu sunteți în stare să faceți activitatea lor.S au saturat cât sunt de exploatarea,fara ele în școali sunteți zero.

  3. Ce dracu se întâmplă din nou??? Din vina cui nu s au calculat bine salariile? De ce nu va recunoașteți vina??? Să vă ia naiba de incompetenți ce sunteți toți din Minister!!!! Cine dracu a cumpărat programul Edusal??? Sub oblăduirea cui nu s- au putut calcula corect salariile??? Nu ale voastre ale Ministerului? Nu voi sunteți ăia de dădeați indicații și ordine la Siveco ce și cum sa se calculeze???? Nu voi ați ordonat sa nu se respecte legislația??? Din nou ăștia de jos sunt obligați sa recalculeze datorita incompetentei voastre??? Nu va e un pic rușine??? Ați auzit de rușine??? Va bateți joc de noi???? Într – un hal de nedescris !!!! Toți din Minister de la mic la mare!!!! Acum sa recalculeze școlile??? Balbele și prostia voastră și ordinele care le – ați dat celor de la Siveco, de la care ați cumpărat programul! Cumva noi am cumpărat programul??? Noi am făcut un program greșit??? Dar veniți și calculați voi, ăștia deștepți din Minister! Și nu mai dați ultimatumuri și amenințări!!! Rușine sa va fie!!! Va doare în cot de oameni, va bateți joc într – un hal de nedescris!!!!

  4. Ceea ce fac semnatarii circularei Ministerului se numește abuz în serviciu sau neglijență.

    Cu alte cuvinte anulează existența hotărârilor judecătorești pe motiv că nu au fost raportate în loc să precizeze clar:

    ,,Neraportarea sumelor necesare prin hot. jud. definitive, în termen de 14 zile lucrătoare, se sancționează cu demiterea din funcție a inspectorului școlar general, respectiv a directorului unității de învățământ!

    Mi se pare că se pregătește iar o bătaie de joc în care drepturile salariale câștigate prin hot. jud. si cele amestecate cu OUG 48 sa fie plimbate sine die până obosesc oamenii sa le mai caute.

    Așa arată statul de drept sub actuala guvernare!

  5. Adică dacă un IȘG nemernic sau incompetent nu comunică datele, drepturile salariale se evaporă? Să fie dat afară creștinul care a semnat asta!

  6. Va rog frumos sa îmi răspundeți la aceasta intrebare
    Dece personalul nedidactic nu beneficiază de aceste drepturi am 34 de ani în învățămint lucrez ca îngrijitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DESCARCĂ Resurse educaționale utile pentru profesorii care predau anul acesta disciplina obligatorie „Istoria evreilor. Holocaustul”, publicate de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a publicat un document cu materiale și link-uri utile pentru profesorii care predau „Istoria evreilor. Holocaustul”, care include manual în limba română, recomandări privind predarea și…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Oră de istorie cu ajutorul instrumentelor digitale interactive – plan de lecție „Documente cu caracter constituțional” / Profesoara Nicoleta Zărnescu: Am realizat că învățarea devine un pic mai creativă și mai digerabilă

Tablele interactive permit o abordare mai „realistică” a istoriei. Elevii pot interacționa cu hărți, cronologii și alte materiale didactice într-un mod mai dinamic și vizual. Acolo unde și aplicațiile pe…
Vezi articolul

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Includerea în programele școlare revizuite și în practica la clasă a noțiunilor transdisciplinare de Educație financiară, susținută de reprezentanții Ministerului Educației și ai inspectoratelor școlare

Noțiunile și aplicațiile de educație financiară pot fi folosite în mod transdisciplinar de către orice profesor, la clasă, au susținut reprezentanții Ministerului Educației și ai inspectoratelor, la conferințele din seria…
Vezi articolul