DOCUMENT Toți profesorii din România, indiferent de disciplină, vor avea activități de citit la orele 11:00 și 14:00, marți 15 februarie, indiferent de clasa la care sunt, anunță Ministerul Educației: Scopul nu este analiza pe text

48.440 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Marți, pe 15 februarie, de Ziua națională a lecturii, toate cadrele didactice vor face activități de citire cu elevii, indiferent de specializarea sau de ora pe care o au cu elevii/preșcolarii, potrivit unui document trimis de secretarul de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației, tuturor inspectoratelor. Este vorba despre orele 11:00 și 14:00, când la toate clasele primele 15 minute vor fi de lectură.

Documentul arată că profesorii trebuie să le recomande copiilor dinainte să aducă la școală o carte preferată sau să ia una cu împrumut de la bibliotecă.

„Începând cu acest an, România are o zi națională a lecturii. Într-o societate în care doar 6,2% dintre cetățeni cumpără cel puțin o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a promova cartea și lectura ca preocupări curente ale tuturor, fie copii sau adulți.

În acest context, marți, 15 februarie 2022, în toate unitățile de învățământ de pe teritoriul României (ciclurile și preșcolar, primar, gimnazial, liceal) programul se va modifica astfel încât la 11:00 și la 14:00, indiferent de disciplina prevăzută în orar, cadrul didactic va organiza la clasa unde este prezent activități de lectură la care să participe toți preșcolari și elevii. Personalul didactic va recomanda, în prealabil, preșcolarilor și elevilor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca unității o carte și să citească timp de 15 minute fie individual, fie în perechi sau grupuri mici de lucru”, potrivit adresei ministerului.

Sorin Ion susține că profesorii nu trebuie să îi asculte pe elevi din ce au citit, ci doar să încurajeze lectura și cititul: „Scopul activității este de a promova obiceiul de lectură și nu presupune discutarea fragmentelor citite sau analiză pe text, ci cel mult informații despre autor și subiect”.

Edupedu.ro a scris pe 3 februarie despre ce activități pot face școlile de Ziua națională a lecturii, sărbătoare nou introdusă prin lege.


10 comments
  1. Analiză pe text… uau… ce termen mirobolant pentru critica literară, aia pe care alte sisteme de educație o plasează la facultate, nu în generală sau liceu. Nu vom vedea în sistemele de educație performante KINTALE (nu glumesc, dosar de 3 kg cu fișe) de vorbărie care se cere memorată pentru bac. La 3kg de comentarii scolioza e în floare. La fel și bulimia de stres.
    Alte sisteme practică lectura, conversația liberă, jocul de rol, scrierea creativă… na! Ce se mai găsește pe la casa omului pentru îndrăgit cartea. La noi, după tonele de critică literară, azvârli cartea ca pe o potcoavă scoasă din cuptor.

  2. E de râs sau de plâns? Idei de la Ministerul Educatiei! Facem asta de multa vreme si fara sa ne sfatuiasca decidenții.

  3. Le recomand elevilor mei sa citeasca in fiecare saptamana. Unii si-au deschis mintile citindu-l pe domnul Liiceanu. Majoritatea insa nu sunt interesati decat de ce le ofera mai prost internetul, adica manele, rap, TikTok, poker si Instagram. Ma lupt din rasputeri cu aceste apucaturi, pentru ca simt ca asta si trebuie sa fac.

  4. Întrebare: cum se popate realiza acest lucru la clasa pregătitoare? Ei învață să citească abia cuvinte în această perioadă, și așa foarte grea după perioada de online, darămite să citească texte literare!

  5. Toata ora? Sau doar cele 15 minute? Eu am doar o ora pe saptamana la respectivele ore la acei elevi. Ce fac, pierd saptamana viitoare la ei predarea? Si-asa e timp insuficient la cata materie este.

  6. Vai, ce veste minunată!
    Ce idee genială! BRAVO!
    Serios, ăsta este dus rău…
    Ce crede că rezolvă cu asta? Aaa…,,România educată”
    Ups, încă nu și-a dat demisia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoarea unei profesoare de Geografie către elevii săi care susțin BAC 2024 la această disciplină, după rezultatele de la simulare. 25 de sfaturi și puncte-cheie pentru pregătirea examenului

Elevii au șanse să-și îmbunătățească performanțele la Geografie dacă mențin ritmul de pregătire pentru Bacalaureat 2024, le transmite o profesoară elevilor ei de la clase, într-o scrisoare primită pe adresa…
Vezi articolul

Elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025, propune ministra Educației / Deca anunță că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai

Elevii și profesorii ar putea să meargă sâmbătă la școală să recupereze în avans orele pierdute pentru când va fi Bacalaureatul în iunie 2025, propune ministra Educației, Ligia Deca. Soluția…
Vezi articolul
Proba de competențe digitale la Bacalaureat

Elevii de liceu de la orice profil și clasă pot învăța cum să creeze jocuri cu ajutorul unor platforme online, în cadrul disciplinei opționale „Dezvoltarea jocurilor video”, disponibilă din anul școlar 2025-2026

Disciplina opțională „Dezvoltarea jocurilor video” va putea fi studiată timp de o oră pe săptămână de elevi de liceu din orice nivel de la toate filierele, profilurile și specializările, potrivit…
Vezi articolul