DOCUMENT Sindicatele profesorilor solicită premierului să nu fie tăiate bugetele de salarii din Învățământ: Concursul de titularizare este pus sub semnul întrebării

12.347 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru economii la buget este calificat drept „o nouă lovitură dată sistemului de învățământ și salariaților săi”, potrivit unui document trimis de sindicatele din Educație către premierul Ciucă. În documentul obținut de Edupedu.ro este cerută modificarea proiectului de ordonanță, astfel încât să nu fie plafonate cheltuielile de personal și de bunuri.
  • Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.
  • În documentul obținut de Edupedu.ro, sindicatele nu fac referire la faptul că urmează o grevă generală și la protestele desfășurate în ultima perioadă.

 G4Media a scris în exclusivitate că, potrivit proiectului de ordonanță, vor fi oprite angajările la stat, vor fi înghețate salariile, achizițiile de mașini și mobilă vor fi interzise.

„Apreciem că textul proiectului, prin prevederile sale și interdicțiile generalizate instituite (plafonarea cheltuielilor de personal și a cheltuielilor cu bunuri și servicii, blocarea ocupării prin concurs a posturilor vacante etc.), reprezintă o nouă lovitură dată sistemului de învățământ romanesc și salariaților săi”, se arată în textul sindicatelor.

Cele trei federații sindicale solicită inserarea unui nou articol, astfel încât să nu fie plafonate cheltuielile de personal și să nu fie blocată ocuparea posturilor vacante din sistemul de învățământ.

În motivare apare că „este nu doar inadmisibilă plafonarea cheltuielilor de personal și a celor cu bunuri și servicii, ci și imposibilă, în condițiile în care salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/o nouă tranșă de vechime.”

În textul sindicatelor este amintit că în cursul acestui an se achită tranșa a doua pentru diferențele salariale din perioada 2017-2021: „Toate acestea presupun depășirea nivelului cheltuielilor de personal aferent anului 2022, majorat cu 5%, prevăzut la art. I din proiect.”

„În egală măsură, în condițiile deficitului de personal didactic auxiliar și nedidactic cu care se confruntă instituțiile/unitățile de învățământ, blocarea ocupării posturilor vacante va avea un impact negativ suplimentar asupra actului educațional. De menționat că, în raport de modul în care este formulat textul art. IV, inclusiv concursul național unic de titularizare este pus sub semnul întrebării”, conform sursei citate.

Referitor la interdicția de organizare a cursurilor de formare în anul 2023 de către toate instituțiile publice (inclusiv casele corpului didactic, unități/instituții de învățământ), altele decât cele finanțate din fonduri externe nerambursabile, reprezentanții profesorilor consideră că „este complet nejustificată”.

O altă solicitare se referă la sportul de doctorat de 15%. În proiectul de ordonanță este precizat ca sporul pentru titlul de doctor să fie dat doar persoanelor care au în fișa postului atribuiții ce permit verificarea lunară a activității suplimentare. Sindicatele sunt de părere că modificarea textului în sensul propus este nejustificată.

Foto: Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru economii la buget

FOTO DOCUMENT – Legea nr. 153/2017 – cum este în prezent

Documentul trimis de sindicatele din Educație către premierul Ciucă

Forma inițială a proiectului de OUG pentru economii la buget

Informații de context

Concursul național de Titularizare 2023 ar putea să nu se mai organizeze, având în vedere prevederile proiectului de ordonanță de urgență pentru economii la buget, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Amintim, costul standard per elev, pentru banii profesorilor și utilități, urmează să fie înghețat, potrivit Federației Naționale a Părinților. Reprezentanții părinților au cerut Guvernului să ia măsuri.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” scriau, într-un comunicat, că acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare (luna mai – n.red), ca urmare prevederilor proiectului de ordonanță de urgență. De menționat este că în comunicatul de sâmbătă nu a fost vreo referire la posibilitatea de a nu se mai organiza concursul de titularizare.

„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care: 

  1. Se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime; 
  2. Se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni;
  3. Se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;
  4. Se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”.

Ligia Deca a declarat că Ministerul Educației lucrează la observaţiile care să fie înaintate Ministerului Finanţelor:

“În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Sindicatele din Educaţie au pichetat marţi și miercuri sediul Guvernului, deoarece există nemulțumiri referitoare atât la salarizarea din sistem, cât și la intenţiile Executivului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ, potrivit Agerpres.

Citește și:
Titularizarea 2023 ar putea să nu se mai organizeze, spune liderul sindical Marius Nistor. Textul proiectului de ordonanță pentru economii la buget „este foarte ambiguu”
Costul standard per elev, pentru banii profesorilor și utilități, urmează să fie înghețat, susține Federația Părinților. Reprezentanții părinților cer Guvernului să ia măsuri
Anul școlar actual s-ar putea încheia luna viitoare, avertizează sindicatele din învățământ în condițiile în care Guvernul pregătește înghețarea salariilor și a angajărilor
Proiectul de austeritate al guvernului înseamnă și disponibilizări în învățământ, spune Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: Este aritmetică simplă
Actele necesare pentru înscrierea la concursul de Titularizare 2023. A fost introdusă declarația privind postul didactic de predare ocupat în etapele anterioare ale mobilității / Cazierul poate fi eliberat și online

8 comments
  1. O sa mai vina d***u sa mai muncească în acest sistem… O sa dea dna educatoare cu mopul și dnele secretare sefe ca au salarii de director, sau contabilele… Sunteți un sistem în care Nu meritați oameni de calitate
    Doar gunoaie.. Rușine sa va fie ca nu va luptați pentru noi.

  2. Praf în ochi . Sindicatele mimează lupta sindicală , pe bani mulți , pentru lideri , bineînțeles . Turma merge pe fentă, că așa o duce capu’ . Ministerul Educației mimează că luptă pentru angajații săi , iar sindicatele se luptă în vorbe goale . Adevărata reformă în învățământ este mimată , pentru că nimeni nu e capabil să o facă . Ar fi atâtea de analizat…

      1. Se înțelege că sindicatele nu doresc mai mult…ci macar sa nu se reducă salariile ! …. Greva sa nu fie la școală! Toata lumea acasă! Altfel, vor fi acei spărgători de greve, ca întotdeauna, care vor intra la ore….etc….. i

    1. Praf în ochi sau nu, oamenii s-au cam saturat sa fiu sincer. Observ din atitudinea colegilor, le-a cam ajuns cuțitul la os, probabil și de asta mișcă ceva sindicatele astea corupte.

      1. Cât timp profesorii se pun în centrul sistemului educațional nimic nu va merge bine, elevul și numai trebuie să fie pivotal în acest domeniu. Profesorul trebuie să fie un accesoriu util, o simplă unealtă, pentru elev.

        1. Să fie elevul în centrul atenției, de acord. Dar să fie profesorul un accesoriu util, o simplă unealtă…ați găsit niște cuvinte cum nu se poate mai potrivite. Accesorii, unelte pot fi cărțile, nu oamenii. Cum ar trebui să mă comport eu, profesorul, ca să nu depășesc statutul de accesoriu și unealtă? Detaliați, vă rog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Răzvan Cherecheș, despre curentul anti-vaccinare în România: Nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN și ARN / Cred că avem în momentul ăsta un segment din populație care nu poate fi abordat. Trebuie să-i lăsăm în pace să continue să-și ducă “lupta”

Nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN și ARN, spune profesorul universitar Răzvan Cherecheș despre…
Vezi articolul

Marilen Pirtea, despre acuzațiile de plagiat aduse lui Bode: Lucrurile cu cât trenează mai mult cu atât fac rău tuturor, inclusiv României în acest context legat de Schengen. Forurile abilitate să îşi facă datoria. Avem și în România acea legislaţie care spune că un om este nevinovat până când un for abilitat îi declară vinovăţia

Deputatul Marilen Pirtea (PNL), care este și rector al Universităţii de Vest din Timişoara, a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că lucrurile trebuie clarificate…
Vezi articolul

Petiție pentru ca elevii din loturile naționale olimpice să primească burse de excelență, cu peste 1.000 de semnături în 4 zile / În prezent, elevii care ajung la fazele internaționale pot primi bursă de merit, acordată și celor cu medii sub 5

O petiție pentru includerea elevilor din loturile naționale olimpice – care ajung la fazele olimpiadelor internaționale – printre cei care primesc burse de excelență a fost semnată de peste 1.000…
Vezi articolul

Propunerile ca rectorii și senatul universitar să aibă mandate de doar 4 ani și incompatibilitatea dintre liderii universitari și politicieni – amendamente respinse în Comisia de învățământ la dezbaterile pe legea învățământului

Comisia de învățământ din Camera Deputaților a respins, joi, o serie de amendamente depuse la proiectul Legii învățământului superior de către USR sau de parlamentari neafiliați, amendamente ce urmăreau limitarea…
Vezi articolul