DOCUMENT Selecție a profesorilor pentru evaluarea proiectelor de manuale școlare, clasele I, a II-a și a VI-a, realizată de Centrul Național de Evaluare. Calendarul apelului și ce condiții trebuie să îndeplinească candidații

4.367 de vizualizări
Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com
Selecția cadrelor didactice, pe discipline, cu statut de experți cooptați, în vederea evaluării proiectelor de manuale școlare pentru clasele I, a II-a și a VI-a, este realizată de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), potrivit unui anunț al instituției. Înscrierea candidaților se face până pe 26 februarie, conform sursei citate. Vezi mai jos, în articol, lista disciplinelor și ce condiții trebuie să îndeplinească profesorii.

Amintim că Ministerul Educației a lansat o licitație pentru manualele de clasa I, a II-a și a VI-a. Șapte milioane de manuale școlare ar trebui să fie livrate în mai multe tranșe, anual, între 2023-2026, potrivit caietului de sarcini.

„Selecția cadrelor didactice cu statut de experți cooptați, pe discipline, se face pe baza competenței și a experienței acumulate și probate, precum și pe baza disponibilității manifestate pentru implicarea în activitățile de evaluare a proiectelor de manuale școlare”, potrivit documentului.

Profesorii se pot înscrie în perioada 08.02.2023 – 26.02.2023, la adresa https://competente.rocnee.eu/apel2023_02_em/. Au de respectat următoarele instrucțiuni:

Foto: Captură CNPEE

În vederea înscrierii și selecției, la rubrica Încărcare documente, este necesară încărcarea unui singur document în format *pdf (a cărui dimensiune nu va depăși 30 MB) cu denumirea: nume_prenume_disciplina_judet, care să cuprindă:

  • CV-ul în format european (cel mult 4 pagini);
  • copii ale actelor de studii și de grade didactice și/sau care atestă titlul de doctor în științe;
  • adeverința de încadrare eliberată de instituția de învățământ, care atestă nivelul la care activează candidatul;
  • alte documente justificative, relevante pentru procedura de selecție.
Condițiile de înscriere a cadrelor didactice
  1. „să desfășoare activități de predare-învățare-evaluare în cadrul învățământului preuniversitar corespunzătoare nivelului de învățământ și disciplinei/modulului de pregătire pentru care se evaluează proiecte de manuale școlare; în situații excepționale, pentru discipline/module de pregătire la care numărul cadrelor didactice care desfășoară activitate în învățământul preuniversitar (corespunzătoare respectivului nivel de învățământ) este insuficient, se acceptă și cadre didactice care predau disciplinele/modulele de pregătire respective la un nivel superior de învățământ;
  2. să dovedească, prin acte de studii, că posedă specializarea corespunzătoare care-i acordă dreptul de a preda disciplina/modulul de pregătire la care s-a înscris și de a evalua proiectele de manuale școlare depuse la disciplina/modulul de pregătire în cauză;
  3. să dețină abilități practice de operare pe calculator, certificate prin documente;
  4. disponibilitate pentru participarea la activitățile de evaluare/reevaluare desfășurate individual, coordonate de către CNPEE, respectarea hotărârilor luate de grup și a termenelor prevăzute stabilite de către CNPEE;
  5. nu se află în niciuna din situațiile de incompatibilitate prevăzute la art.4 alin. (3) din Metodologia de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar anexa la OMEN nr. 3103/28.01.2019 cu modificările și completările ulterioare.
Foto: Captură Metodologie din 28 ianuarie 2019 de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar

În procesul de selecție a experților cooptați-cadre didactice au prioritate, în ordinea următoare, cadrele didactice care:

  1. au titlul științific de doctor sau gradul didactic I în domeniul disciplinei/modulului de pregătire pentru care aplică;
  2. au absolvit cursuri/module care vizează problematica specifică activităților de evaluare a proiectelor de manuale școlare/de abilitare curriculară/de evaluare de proces;
Disciplinele pentru care se organizează selecția sunt:
Foto: Captură CNPEE
Foto: Captură CNPEE
Foto: Captură CNPEE
Foto: Captură CNPEE

Selecția candidaților prin aplicarea unei proceduri specifice se face în perioada 27.02 – 10.03.2023. Anunțarea rezultatelor selecției, individual, doar pentru profesorii selectați, are loc între 13.03 și 21.03.2023.

Conform metodologiei, „plata experților cooptați se face în baza reglementărilor stabilite prin ordin al ministrului educației naționale.”

Apelul poate fi consultat mai jos:

Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Licitație pentru manualele de clasa I, a II-a și a VI-a, lansată de Ministerul Educației. Instituția vrea să cumpere 7 milioane de manuale cu 10 lei bucata, în medie

1 comment
  1. As dori sa las un mesaj pentru cei care creaza continut/ programa/ manuale pentru elevi.
    Sa se concentreze mai mult pe a-i invata pe copii sa citeasca si sa scrie corect gramatical si sa nu mai ingreuneze inutil materia.
    La limba romana, eu am invatat, pe vremea mea, fara semivocale, subiect inclus, 2 timpuri la viitor, 2 tipuri de numerale si tot ma descurc mai bine decat scolarii de azi. Acum Romana e mult mai grea: 4 timpuri la viitor, 5 tipuri de numerale, atribute si complemente prepozitionale… daca faceti materia mai grea nu inseamna ca ii faceti si mai destepti, doar ii incurcati mai mult.
    La franceza, primul an de studiu, acele manuale cu pictograme unde invatam cuvinte, par mult mai eficiente decat acum unde chiar in prima lectie se lucreaza direct pe text. Nu stii o boaba de franceza, e prima ora de franceza din viata ta si ai de raspuns la intrebari din text(asa e facut manualul). Nu se mai invata reguli ce citire… transcriere fonetica nu…
    La matematica nu mai zic de matematica vectoriala la ce-o folosi… nu stiu si cate si mai cate…
    Si necorelate… invata articolul la limba straina, inainte de articol la limba romana… la fizica invata geometria si trigonometria inaintea matematicii.
    Si as putea continua, dar nu vreau sa scriu un roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicaliștii din Iași îi amenință pe Funeriu și Miclea cu instanța, după ce au vorbit despre interesele ilegitime ale sindicaliștilor din educație: Schimbarea, din păcate, se va face prin conflict. Partea mediocră va utiliza toate pârghiile ca să împiedice reforma

Sindicaliștii din Iași îi amenință cu instanța pe foștrii miniștri ai Educației Daniel Funeriu și Mircea Miclea, pentru declarațiile acestora referitoare la interesele sindicatelor din educație. USLIP IAȘI le cere…
Vezi articolul

VIDEO Pornografia, la liber pentru copiii din România, deși legea restricționează accesul minorilor / Din 100 de site-uri, doar 10 ne-au întrebat dacă avem peste 18 ani / Specialiștii: ”Îi face vulnerabili la abuz sexual”

Doar zece din o sută cele mai populare platforme cu conținut destinat adulților ne-au întrebat dacă avem cel puțin 18 ani înainte de a le accesa, arată un experiment Info…
Vezi articolul