DOCUMENT România este singura țară din UE care impune obligativitatea măștii la orele de educație fizică în toată țara și la toate clasele, indiferent dacă orele sunt afară sau în sală. Analiza cerută de la Bruxelles de Ministerul Educației

18.391 de vizualizări
Foto: Salvați Copiii Romania
România este singura țară din Uniunea Europeană care a impus la nivel național obligativitatea purtării măștii la orele de educație fizică și sport, fără a introduce excepții care să ia în considerare vârsta elevilor sau locul unde se desfășoară ora. Majoritatea statelor europene prevăd măsuri ca ventilația, distanțarea și susținerea orelor preponderent afară, evitarea sporturilor de echipă. Letonia a luat cea mai drastică măsură, prin suspendarea orelor de educație fizică, se arată în analiza solicitată de Ministerul Educației la Comisia Europeană și obținută de Edupedu.ro.

În Belgia în clasele mici orele de educație fizică sunt înlocuite prin activități în aer liber.

Ministerul Educației a trimis pe 1 martie 2021 Ministerului Sănătății o adresă prin care a solicitat oficial ca masca să nu fie obligatorie pentru elevi în orele de educație fizică și sport derulate afară; adresa menționa, însă, ca obligatorii respectarea unei distanțări de minimum 2 metri între copii, evitarea sporturilor de echipă și portul măștii la vestiare, către și de la locul desfășurării orei de sport.

Analiza trimisă de Ministerul Educației la Ministerul Sănătății, cu privire la obligativitatea purtării măștii la orele de sport, în țările Uniunii Europene – obținută de Edupedu.ro:

“Obligativitatea purtării măștii în timpul orelor de educație fizică în statele membre UE (+ informații suplimentare)

Austria – Nu este obligatorie purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, dar activitățile sportive sunt reduse la minimum.

Belgia – În Regiunea valonă, în învățământul primar, elevii nu poartă mască. Este permisă organizarea orelor de educația fizică, dar, în măsura în care este posibil, acestea trebuie să aibă loc în spații deschise. Profesorii trebuie să poarte mască. Sunt permise cursuri de înot. În învățământul secundar, în prezent, orele de educație fizică sunt suspendate. Ele pot fi înlocuite prin activități organizate în aer liber. În acest caz, dacă distanța fizică este respectată, nu este necesară purtarea măștilor. Elevilor care au ca specializare un domeniu în care educația fizică reprezintă o parte importantă a programului lor de studii (de ex., școli cu program sportiv) li se permite să aibă ore de educație fizică numai în aer liber, fără mască. Singura activitate permisă în spații închise este înotul.

În Regiunea flamandă, purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică organizate în interior nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.

Bulgaria – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.

Croația – Școlilor li s-a recomandat organizarea orelor de educație fizică cât mai mult posibil în aer liber. În cazul în care acest lucru nu este posibil, profesorii sunt sfătuiți să faciliteze exercițiile individuale și să evite activități sportive în echipă. Dacă distanța fizică poate fi menținută, măștile nu sunt obligatorii.

Cehia – Întrucât situația epidemiologică în Cehia este gravă, este instituită carantină la nivel național în perioada 1 – 28 martie, toate școlile sunt închise și procesul educațional este organizat în format online.

Cipru – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 2 metri.

Danemarca – Purtarea măștilor nu este obligatorie în școlile din Danemarca. Măsurile de prevenție utilizate sunt: ventilația (deschiderea ferestrelor), igiena suplimentară și spălarea mâinilor, precum și testarea.

Estonia – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Finlanda – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Franța – Organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, nefiind obligatorie purtarea măștii.

Germania – Reglementările variază de la un land la altul și pot varia, de asemenea, între diferite regiuni, în funcție de rata de infectare.

Grecia – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă purtarea acesteia este obligatorie în școli.

Irlanda – Începând cu 1 martie, procesul educațional în format fizic va fi organizat pentru învățământul preșcolar, învățământul primar (clasa a 1-a și a 2-a) și clasele terminale din învățământul secundar (elevii care vor susține examenele de absolvire). În preșcolar și primar, purtarea măștilor nu este obligatorie. În învățământul secundar superior (clasele terminale), elevii sunt obligați să poarte măști în permanență. (inclusiv pentru orele de educație fizică). Trebuie remarcat însă faptul că, în ultimul an de liceu, doar un număr mic de elevi urmează ore de educație fizică.

Italia – Purtarea măștilor nu este obligatorie pentru elevii care efectuează activități de educație fizică și sport în aer liber, cu obligația menținerii distanței interpersonale de cel puțin doi metri; purtarea măștilor nu este obligatorie pentru elevii care efectuează activități didactice de educație fizică și sport în interior, cu obligația menținerii distanței interpersonale de cel puțin doi metri și a unei ventilări adecvate, fiind recomandate activitățile fizice și sportive individuale; purtarea măștilor este obligatorie pe durata activităților de educație fizică și sport, organizate în spații alternative, situate în afara clădirilor școlii, fiind obligatorie și respectarea distanței de siguranță interpersonală de cel puțin un metru.

Letonia – În prezent, procesul educațional în format fizic se desfășoară doar în învățământul primar, într-un număr limitat de municipalități, cu obligativitatea purtării măștilor pe parcursul orelor de clasă (nu se organizează însă ore de educație fizică).

Lituania – În condițiile înrăutățirii situației epidemiologice, carantina la nivel național este instituită până la data de 31 martie, fapt pentru care procesul educațional va fi organizat online.

Luxemburg – Purtarea măștii nu este obligatorie pe durata orelor de educație fizică.

În învățământul primar și secundar regulile privind purtarea măștilor sunt următoarele: purtarea măștilor (sau a oricărui alt dispozitiv care acoperă nasul și gura) este interzisă în cazul copiilor cu vârsta sub 2 ani și nerecomandată copiilor care participă la ciclul 1 (copii cu vârsta sub 6 ani, în general). Începând cu ciclul 2 (copii cu vârsta peste 6 ani, în general), purtarea măștilor este obligatorie în transportul public și școlar, în incinta școlii și la deplasarea către locul de joacă. Purtarea măștii nu este necesară în cantine, unii dintre elevii cu cerințe educaționale speciale fiind, de asemenea, scutiți de la purtarea măștilor.

Malta – Conform ghidurilor emise de Ministerul Sănătății, purtarea măștilor nu este obligatorie. Ghidurile prevăd purtarea măștilor de către copiii cu vârsta mai mare de 3 ani atunci când se află în spațiile comune și în mijloacele de transport, dar nu și sălile de clasă.

Olanda – Purtarea măștii nu este obligatorie pe durata orelor de educație fizică. Purtarea măștilor este obligatorie în învățământul secundar și profesional și tehnic, precum și în cazul în care elevii și personalul didactic și nedidactic se deplasează prin clădire. În timpul orelor, dacă elevii au un loc fix, li se permite să scoată masca.

Polonia – Purtarea măștii nu este obligatorie pe durata orelor de educație fizică.

În general, purtarea măștilor nu este obligatorie în școli. Directorii pot decide însă purtarea obligatorie în spațiile comune ale școlii, dacă situația dintr-o anumită școală face necesar acest lucru. În prezent doar clasele 1-3 din învățământul primar organizează procesul educațional în format fizic.

Portugalia – procesul educațional este organizat în format online.

Slovacia – Pentru anul școlar în curs, orele de educație fizică se recomandă a fi axate doar pe teorie, astfel încât nu se desfășoară activități fizice și sportive.

Slovenia – Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică. În prezent procesul educațional se organizează în format fizic pentru elevii din clasele 1 – 9 și cei din clasele terminale. Purtarea măștilor este obligatorie în afara sălilor de clasă.

Spania – Legea stabilește excepția de a nu purta mască atunci când orele de educație fizică se practică individual și în aer liber sau când, datorită naturii activităților, utilizarea unei măști este incompatibilă. În exercitarea competențelor lor, Comunitățile autonome pot impune condiții mai restrictive, stabilind propriile reglementări în acest sens.

Suedia – Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Ungaria – Ministerul Educației a definit un plan de acțiune care include standarde minime de siguranță. În conformitate cu aceastea: se recomandă organizarea orelor de educație fizică în aer liber, atunci când vremea o permite și cu evitarea contactelor directe. Dacă este necesară organizarea orelor de educație fizică în interior, activitățile trebuie realizate cu același partener de antrenament sau în grupuri mici. Purtarea măștilor în școli reprezintă o posibilitate, nu o obligație, însă toate școlile trebuie să pregătească propriul plan de acțiune și pot decide obligativitatea purtării măștilor. Distanțarea de 1,5 m este regula principală în interiorul școlilor și, dacă acest lucru nu este posibil, măștile sunt recomandate și în planul de acțiune al Ministerului Educatiei.”

DOCUMENT:
Informații de background

Amintim că în România, la orele de sport, conform ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, purtarea măștii este obligatorie indiferent de locul în care se desfășoară ora și de vârsta elevilor.

Sorin Cîmpeanu a anunțat pe 1 martie că a transmis la Ministerul Sănătății o analiză a Comisiei Europene cu situația din statele comunitare. “Am adresat rugămintea de a reanaliza situația din această perspectivă și sunt convins că se va ajunge la un numitor comun. Nu există alte state în care orele de educație fizică să se deruleze și să fie obligați elevii să poarte mască”, a declarat ministrul Educației, la Digi 24.

Și sindicatele din Educație și Federația părinților au cerut, într-un apel comun, ca elevii să nu mai poarte mască la orele de sport. “Este inexplicabil faptul că, atunci când s-au stabilit măsurile prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei și Ministerului Sănătății, reprezentanții Ministerului Sănătății au afirmat că s-au inspirat din deciziile luate de alte țări, nu însă și în ceea ce privește purtarea măștilor de către elevi la orele de educație fizică. Și atunci, și în prezent, elevii din majoritatea țărilor membre UE nu sunt obligați să poarte mască la orele de educație fizică. Greșesc specialiștii din aceste țări sau noi avem o problemă?!”, au spus profesorii și părinții, în apelul transmis pe 1 martie.

Citește și:
Ministrul Educației: Nu există alte state europene care să oblige elevii să poarte mască la orele de sport
Elevii să nu mai poarte mască la orele de sport – solicitarea comună a sindicatelor din Educație și Federației părinților

12 comments
  1. Poate că în alte țări UE nu sunt câte 40 de elevi în clasă. Nu știu cum crede acest ministru că se poate realiza distanțare între elevi în condițiile în care trebuie să se strecoare într-o dungă printre rânduri ca să ajungă la propria bancă, iar catedra este lipită de prima bancă. Este clar că nici noi nici copii noștri nu însemnăm mare lucru pentru ei, suntem doar numere.

    1. Cand nu o sa mai scrii cu î in mijlocul propozitiei poate o sa ai dreptul la opinie. Pana atunci poti sa visezi prietene.

  2. Și e bine sa le purtam.Ce daca alții sunt proști trebuie să fim și noi ?Pai noi facem sportul in sali de clasa iarna(sali ușor amenajate pt asta),că nu avem adevărate sali de sport mari și oricum tinerii au tendința de a face găști,bisericuțe.Daca nu păstrează distanta măcar masca sa aibe cu nu știi cu cine de acasă !Ce e așa greu de înțeles ?Spatii mici+copii multi= masca obligatorie !

  3. Sigur România e și singura țara din Europa care a deschis școlile fără sa închidă activitățile neesențiale.

    Singura țara din Europa care are un ministru al educației care prin măsurile propuse (ore remediale in format fizic, sport in clasa fără măști, și multe altele) nu face decât sa contribuie la perpetuarea pandemiei. Un pericol real pentru societate

    1. Corect! Noi nu asiguram nimic in scoli! Inclusiv marker-ele pentru scris la tabla trebuie sa le aduca copii de acasa, sa si le cumpere, scoala nefiind in stare sa le dea cate un marker, ca sa foloseasca toti acelasi marker! In schimb asiguram covid la liber cu astfel de masuri, acum, in pragul valului 3

    2. Bine punctat! Ministrul Educatiei nu vede nici acum, cind infectarile cresc de la o zi la alta, ca e cazul sa fie mai moderat ca sa nu zic si mai modest! Da sfaturi de epidemiolog sef de rang mondial …In loc sa-si faca treaba sta si aduna rapoarte de pe afara cine poarta si cine nu masca la eductie fizica…Daca punem la socoteala si preocuparile cu martisoarele “facute cu manutele lor” si acum, tura 2, cadourile de 8 martie e de inteles de ce nu-i mai merge mintea si la altceva… o fi sa intelegi – dincolo de raportele dupa care ai alergat de vreo luna incoace chinuindu-te sa dai jos o masca de la o ora!!- ca virusul nu ia pauza si ca daca nu porti masca ora aia e mai mult decat suficienta sa te infectezi! Uitandu-te la Europa de Vest care nici acum nu si-a revenit din carantinele dure pe care le-a avut ai putea sa zici foarte bine ca e si asta un motiv pentru care au ajuns acolo…Ministrul ar putea sa se uite la lucruri mai utile si mai functionale pe care sa le preia de afara, ca nu sta educatia in masca de la ora de educatie fizica! Apropo, guvernul asta nu se mai remaniaza? dl campeanu ar tb sa fie un candidat de succes in cazul asta!

    3. Stiti ce ma doare pe mine? Mi-am pus pe hold: sanatatea, bucuria de a trai, de a calatori, vacantele, activitatile culturale si de relaxare. Am stat inchisi in case, am stat in online pana m-am culcat la ora 1 noaptea corectand teme. Ce rost a avut sacrificiul meu, al acestui roman sa ma sufoc 8 ore predand cu masca, daca la sport nu s ar mai purta?? E Covid la sigur asa. Se inchide clasa, se inchide scoala, profesorul da la copii acasa, copiii dau la colegi la gradinita etc. Care e miza incat sa merite toate aceste urmari ale nepurtarii mastii la ora de sport?? Bine ca au decia ca nu e ok.

      1. Stiti ce ma doare pe mine?In Suedia sunt mai putine cazuri de covid ,si se porta masca facultativ,’Bine ca au decia ca nu e ok’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reducerea numărului de elevi la clasele de a IX-a, din toamnă, este prezentată de Sorin Cîmpeanu în contextul măsurilor de distanțare pentru redeschiderea școlilor din 8 februarie. Ce comparație face ministrul cu situația din Franța

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat, într-un interviu acordat duminică postului Antena 3, decizia de reducere a numărului de elevi per clasă, începând cu clasa a IX-a, în contextul măsurilor…
Vezi articolul

Model de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024, publicat de Inspectoratul Școlar Sibiu. ISJ anunță că va posta teste de antrenament în fiecare lună până la examene

Un model de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024 a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției. Baremul pentru subiectul propus…
Vezi articolul

Testarea elevilor nu se mai face luni și joi săptămâna aceasta, ci marți și vineri din cauza întârzierii livrărilor de teste pe bază de salivă, anunță Ministerul Educației, care precizează pentru prima dată după contrele publice: Cîmpeanu și Arafat sunt „în permanentă legătură”

Testarea elevilor și copiilor de grădiniță nu se mai face luni și joi, săptămâna aceasta, ci marți și vineri din cauza întârzierii livrărilor de teste pe bază de salivă, potrivit…
Vezi articolul

Menţinerea şcolilor deschise în localităţile cu incidenţă a infectărilor sub 3 la mie, necesară, dar insuficientă, spune Consiliul Național al Elevilor: Azi se anunță ceva diferit de ieri, mâine nu se știe cum va mai fi

Consiliul Național al Elevilor consideră că măsura anunțată de Sorin Cîmpeanu de a menține școlile deschise în localitățile cu incidență a infectărilor sub 3 la mia de locuitori este necesară,…
Vezi articolul