Numele elevilor care au dat probele din cadrul Evaluării Naționale vor fi anonimizate, potrivit procedurii de comunicare a rezultatelor ce a fost trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Amintim că primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00, conform calendarului.
Rezultatele elevilor de la Evaluarea Națională vor fi afișate la avizierul școlii și pe site-ul unității de învățământ: „Comisiile din unitățile de învățământ – centre de examen afișează rezultatele obținute la evaluarea națională înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, la avizierul/pe website-ul unității de învățământ timp de 48 de ore”, apare în procedură.
„Codurile individuale înlocuiesc numele și prenumele candidaților și sunt distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia”, se arată în documentul menționat anterior.
Documentul prevede că lista prin care se afișează rezultatele examenului cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „absent” / „eliminat din examen”, după caz.”
Procedura de comunicare a rezultatelor:
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise și prin mijloace electronice, la o adresă care va fi comunicată candidaților.
Membrii comisiilor din centrele de examen că au obligativitatea de a informa candidații că nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații, potrivit unui unei informări a Ministerul Educației.
- 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
- 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Evaluarea Națională a început marți cu proba la Limba română. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, subiectele date la proba de Limba română la Evaluarea Națională 2022 “sunt adecvate testelor PISA, deci sunt asemănătoare cu testele PISA”. Ieri, absolvenții de clasa a VIII-a au susținut proba la Matematică, iar astăzi elevii care studiază într-una dintre limbile minorităților au proba la limba maternă.
Ministrul Educației a anunțat că la prima probă de la Evaluarea Națională 2022 au fost două tentative de fraudă, iar la matematică au fost 3 cazuri de fraudă.
Amintim că peste 17 mii de elevi care figurau înscriși în clasa a VIII-a în luna aprilie, în perioada simulării Evaluării Naționale, nu au mai ajuns să fie înscriși la examenul de Evaluarea Națională 2022, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor comunicate oficial de Ministerul Educației. Mai multe detalii aici.
Iată ce a declarat ministrul Cîmpeanu despre motivele pentru care o parte dintre elevi nu au ajuns să fie înscriși la Evaluarea Națională.„Incapacitatea de a promova clasa terminală are legătură și cu faptul că, din păcate, neînțelegând importanța principiului că școlile se închid ultimele și se deschid primele pe timpul crizei sanitare, am avut mulți elevi care s-au depărtat de școală în acești doi ani de criză sanitară. Pe de altă parte, și cei care nu s-au depărtat de școală nu au fost capabili să dobândească acele competențe în așa fel încât (profesorii – n.red) să poată să încheie mediile din clasele terminale ca să se poată să se înscrie la Bacalaureat sau la examenul național.”
Pe de altă parte, acesta a mai spus că vina pentru faptul că “peste 16.000 de elevi care au început clasa VIII-a, dar nu au fost înscriși la Evaluarea Națională” aparține miniștrilor Sănătății din perioada pandemiei, care nu au înțeles importanța principiului că școlile se închid ultimele și se deschid primele”.