Ordinul de ministru care reglementează cursurile online, obținut de Edupedu.ro, arată care sunt regulile pentru fiecare categorie de actori implicată în procesul de predare online. Publicăm aici documentul și vom explica fiecare prevedere pe înțelesul elevilor, profesorilor și părinților.
Printre regulile prevăzute sunt următoarele:
- Cursurile pe net devin obligatorii pentru elevi și profesori și vor fi monitorizate.
- Profesorii vor fi obligați să preia feedback de la părinți și elevi.
- Părinții sunt obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară participării la cursurile online
- Școala poate da laptopuri în custodie părinților, iar dacă cei care le primesc, le deteriorează, sunt buni de plată
FOTO: pexels.com
48 comments
Egalitatea la sansa? Invatamantul gratuit? Am trait sa o aud si pe asta. Stiu oare cei din minister stiu ca exista elevi care au literalmente de ales in fiecare zi intre mancare si internet? Ca exista parinti care nu isi permit sa cumpere copiilor gadget-urile necesare pentru prezenta la ora? Suneti niste obositi ignoranti care vrei sa faceti roboti; sclavi ai societatii, nu oameni educati si deschisi la minte.
Elevii sunt umiliti si amenintati cu absente si note mici de profesori in fiecare zi, lucru care ii descurajeaza si demoralizeaza grav, adica, o alta usa inchisa spre sanatatea psihica a copiilor si crescutul armonios al acestora. Unii nu au efectiv posibilitatea de a intra la ore cu camerele si microfoanele pornite din diferite motive. Unele dintre ele fiind: parinti alcoolici/abuzivi, frati si surori cu care impart camera, faptul ca locuiesc in localitati/zone unde nu exista conexiune la internet, nu isi permit device-urile necesare, anxietate (sau orice fel de tulburari psihice) si lista mai poate continua cu 100 de lucruri.
In momentul in care elevul lipseste si da un motiv valid, li se da in cap, fiind comparat cu fiul lui Tanti Nela de la etajul 3, care a putut intra la ora chiar daca era umilit in fundalul apelului de parintii lui alcoolici in timp ce microfonul lui era pornit.
Nu va pasa de noi, nici de viitorul nostru deschis. Sunteti niste comunisti incuiati, cu capul in in 1900. Mai aveti putin si ne puneti sa stam la coada la paine. GROW THE FUCK UP
Dar ce ma fac eu, care sunt cadru didactic și am acasă 3 copii preșcolari ? Ca să-mi fac orele cu elevii de la școala, pe unul dintre ei îl încui în baie, altul în bucătărie, celalalt obligat sa doarmă și eu sa predau din sufragerie…
Sunt copii obligati sa porneasca camerele la orele online ?O profesoara obliga copii sa porneasca camerele altfel ii da afara de la cursuri.
Asta ma intreb si eu, din ce stiu de la o doamna avocat, scoala nu te poate obliga sa tii camera web deschisa, aceeasi problema o am si eu la liceu, profesorii ne ameninta ca daca nu tinem camerele pornite ne pun absenta, ceea ce nu mi se pare corect!
Conform OMEC 5545 articolul 14 litera F spune asa, elevii nu sunt obligati sa deschida camerele web in timpul orelor iar daca profesorul ameninta elevii cu – absenta sau nota scazuta la purtare ei fac o ilegalitate.
Art 14.
f) au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului, în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog, cu excepția situațiilor justificate.
posibile situații
1) Elevul este prezent la ora dar nu deschide camera, participă la oră.
2) Elevul intră la oră și ține camera închisă. Cum poate el dovedi participarea dacă pe parcursul orei nu zice nimic? Dacă elevul se joacă pe calculator sau face altceva? Ce face profesorul în această situație?
Din cate am inteles , conform OMEC 5545 art 14 litera f, ar spune ca nu este obligatorie doar ca am cautat si doar pe un site este chestia cu art 14, am cautat si in alte parti si nu imi dau exact cum spune acel site, dar am cautat pe alte surse sigure si cel putin nu spune nimic de camerele web, avem niste obligatii dar nu spune nimic de camerele web, deci este obtionat, iar daca esti amenintata de profesor incearca sa iei legatura cu directoru
Camera nu este obligatorie la cursurile online . A citat domnul Cumpanasu din Lege , camera trebuie deschisa doar la prezenta sau cand te asculta pentru a te vedea . Atat si noi elevii , care suntem amentintati cu absente note proaste sau ca ne da afara de la curs vom avea de castigat in cam vreo luna …..
Parcă școală este gratuită.Unde mai este această gratuitate când obligi părinți la asemenea cheltuieli?Școlile să de-a elevilor care nu au laptopuri?De unde când ei nu au pt dotarea sălilor de informatică.Nu au nici măcar imprimante în dotare sau alte lucruri esențiale pt bună funcționare.
In primele ore la facultate ni s-a spus ca: ” Politicile altor state ale lumii, nu se aplica ad literam tarii noastre. Sunt doar o sursa de inspiratie si trebuie adaptate specificului tarii in care vrei sa le aplici.” ( curs sociologie, acum 15 ani).
Si acele tari care au invatamant online, nu au facut asta peste noapte. Fiecare dintre noi are cunostinte in tari straine si stim cam cum se desfasoara invatamantul acolo. Nu este exclusiv online. Si nu pentru elevii din ciclul primar. Da, trebuie sa facem ceva pentru a merge mai departe cu viata scolara. Anul acesta scolar este cam compromis.
Si totusi, sper ca am inteles bine, ca scoala se muta in online doar pe perioada starii de urgenta si doar pentru cei care isi permit. Pana la urma, pana la jumatatea lunii mai, pot fi transmise doar informatiile teoretice si cand incepe scoala, sa se faca exercitii de consolidare. Ca la scoala de soferi. Pana nu am stiut legislatia, eram spectator la volan si nu intelegeam ce trebuie sa fac si de ce.
Dacă nu știi ceva, întreabă… E un sfat…
Ce ar fi să – i întrebam pe cei care de ani buni fac educație online.. Ei de ce pot, iar noi, nu prea… De ce trebuie profesorii să fie responsabili de atâta indiferență acordată din partea statului.. Cum arată școlile… În primul rând… Cât de bine sunt dotate, cu echipamente: computere, laptopuri, imprimante…săpun, hârtie ihienică, apă caldă.. 😪Etc… Pentru mulți însă, poate, e mai bine la școală și chiar așa.. Doar să ținem cont, că moartea poate fi acel virus și să nu spunem că dacă e să mori, tot mori…
Poate ar trebui privita imaginea de ansamblu. Cu toate minusurile si problemele pe care le genereaza cred ca invatarea online este mult mai buna decat alternativa: sa mearga copii la scoala ( unii folosind mijloace de transport in comun, altii uitand sa se spele pe maini) sa se imbolnaveasca si sa …nici nu ne gandim la ce poate fi mai rau. Pentru orice pot fi gasite solutii, orice se poate remedia legat de cunostiinte sau nu, pentru moarte insa nu. Astea sa ne fie problemele…ca inca orbecaim, noi, profesorii si ministrii , dar macar viata copiilor este protejata. Intr-un final au o viata intreaga sa recupereze materia…nu si daca mor.
Nu sunt de acord cu asa ceva. Cum sa mutați toată predarea lecțiilor în săracina părinților. Părinții au în continuare de lucru 8 sau mai multe ore pe zi. Este o inepție ce se întâmplă. Ba mai mult sa fim obligați sa trimitem temele online.
Sper sa se revizuiască chestia asta urgent!
Sunt oameni care nu au bani sa le puna copiilor mancare pe masa, nu au bani sa le ia ghiozdan sau caiete!Sunt scoli fara incalzire, cu toalete improvizate, in curte, fara apa curenta. Sunt clase unde un singur invatator are, in acelasi timp, in aceeasi clasa, copii de clasa I, clasa a II-a, a III-a si a IV-a, si le preda tuturor!!!! In acelasi timp!!!!Sunt familii cu cate 2, 3, 4 copii, sau mai multi si locuiesc in doua camere sau au un singur laptop(daca il au) si o singura conexiune la internet!Aia cum fac??? Ii obliga doamna ministru sa isi puna wi-fi???? Invata in schimburi, schimbul de zi si schimbul de noapte???Cata sfidare!Omuletii astia sunt rupti, efectiv de realitate! Si de unde pana unde sunt oamenii obligati sa isi ia laptopuri sau tablete? Cum asa? Uite, poate nu vor sa aiba tehnologie in casa si nici conexiune la internet!!!! Ii obliga doamna Anisie, ca asa vrea ea???? Copiii trebuie sa stea ore in sir cu ochii in ecranul unul calculator ca asa a visat nu stiu cine, noaptea???Ar fi cazul sa va treziti, domnilor ministri, si sa nu mai bateti campii, sfidand oamenii!!!! Bine ca ati introdus in programa de limba si literatura romana pentru evaluarea nationala, nuvela si schita, care pana acum nu fusesera! Ati scos balada si genul dramatic si ati introdus, peste noapte, altceva!!!! Si cum, ma rog, demonstreaza un elev, pe baza unui fragment apartenenta la specie, de exemplu la nuvela???? Va roade scoala on line, acum, in rest rezolvaseti tot!!!! Va bateti joc de oameni si de elevi, asta faceti!
… fratilor, coborati cu picioarele pe pamant si vedeti saracia in care se zbat cei mai multi romani….
Toți știți numai să criticați- soluții vrem! Cum vedeți ziua de mâine? Ce facem și ce se va întâmpla dacă apare o persoană infectată in școala? Deci trebuie găsite soluții!
Bine punctuate
CUM RĂMÂNE CU “ȘCOALĂ ESTE GRATUITA ȘI AVEM EGALITATE DE ȘANSE?” !!! Am 4 copii, dintre care 3 de vârstă școlară. Și ma străduiesc de ani buni sa nu ii fac dependenți de gadgeturi și sa fie responsabili de utilizarea acestora. 2 dintre ei, cei mai mari, au telefoane, dar cu program de control parental (ceea ce nu permite intrarea pe Google classroom, de ex, pt ca pe GC se intra cu contul dat de scoala și telefonul nu suporta 2 administratori). Am avut un laptop care a decedat în Săptămâna Altfel, când cel din ciclul primar a făcut un experiment pt școală și a turnat apa pe laptop. Deci acum trebuie sa iau 4 laptopuri (ca poate face și cel mic de gradi). Și sa ii las sa stea cu orele cu ochii în ele sau în telefoane. Cum rămâne cu interdicția medicului oftalmolog (cu acte, nu cu vorbe) de a sta NU mai mult de 1 ora pe zi și aceea fractionata? Fata cea mare are miopie forte și, dacă nu respecta aceasta cerință, ii creste dioptria cu 1 la 6 luni. Și, nu în ultimul rand, cum rămâne cu profesorii care NU STIU sa folosească aparatura? Cu platformele care cad? Chiar nu își da nimeni seama de cât de imposibila e de pus în aplicare? Cum rămâne cu cei care chiar nu au posibilitatea sa își ia gadget și nu au acces la net? Handicapam o întreaga generație! Se spunea ca 1 h de stat pe telefon echivalează cu 1g de cocaina. După ce ca stau numai în casa ii și drogam. Vor fi niște servitori ai societății numai buni de manipulat…
Nu intelegi ca e doar declarativ. Niciodata nu va fi egalitate caci nu mai suntem in comunism. Evident unii au mai multe privilegii decat altii si e normal sa fie asa.
Tu crezi ca acum e ca si inainte de “pandemie”. Nu, NU este nu nu trebuie sa fie caci altfel inseamna ca nu e nimic pe lumea asta grav. Cu toate exagerarile (care de altfel exista) adevarul este ca exista ceva virus si sunt oameni care pot sa o pateasca de pe urma lui… deci trebuie luate masuri… cat de grave e o alta discutie.
Problema pusa de tine e punctuala si Tov. Stalin a exprimat foarte bine aspectul respectiv in celebrul citat cu “statistica”.
Da, unii vor avea de suferit… miopie sau renuntarea la receptarea mesajului educational.
E datoria voastra (parinte+copil minor sau copil major) sa ia decizia cea mai buna pentru el: nu spune nimeni ca trebuie sa aiba doctorat (eu de exmeplu, am si nu il am obtinut in afara romaniei pe bune si nu pe plagiat).
E nevoie de toata categoriile de oameni si daca pandemia va permite stratificarea sociala, profesionala si economica, cu atat mai bine, ca pana acum majoritatea aveau 2 facultati si “mureau” de foame. Asa ca “suck it”.
Nici daca stateam o zi nu puteam pune in vorbe ce as fi vrut asa cum ati facut-o dumneavoastra.Aceasta sarada nu trebuie si nu poate continua.
Nu a luat in considerare si elevii care sunt cazati in case de tip familial ,care nu au mijloace de comunicare on -line si sunt in izolare, de asemenea ,in unele scoli, parintii fara posibilitati materiale sunt majoritari ,nu pot fi obligati ,,sa dea “de unde nu au.
va dati seama cat se bucura anisie ca poate acum din birou sa asculte la toate usile claselor? :)))))
Instructiuni facute de specialisti in scos sparangelul .Jalnic…
In mediul rural din Moldova, parintii plecati la cules de sparanghel sau intorsi acasa fara bani de mancare, care traiesc de pe o zi pe alta,cum pot fi OBLIGATI sa le asigure toate acestea la un numar de 3,4,5 sau mai multi copii pe care-i au?Acest guvern in ce tara traieste?
Cea mai mare inepție,cine a făcut aceasta lege nu este părinte și nu are in vedere faptul ca sunt multe familii monoparentale in care parintele unic munceste,nu sta acasă sa facă pe Învățătorul cu copilul și sa îl supravegheze in timpul orelor!!!Psihologic vorbind ,un copil care sta acasă nu are atenția necesară sa facă timp de 4 ore pe zi lecții online!Nu cred ca va dați seama ca ceea ce ați legiferat este strigător la cer!Ati obligat părinții sa facă pe profesorii ca sa își poată lua ei salariile,iar noi părinții sa ajungem la nebuni in ritmul asta!Fara cuvinte…dacă vreți feedback…întrebați mamele singure cu unul,doi sau trei copiii cum se descurca cu scoala online!!!😡😢
👍👏
Vorbim despre egalitatea de sanse.
Stiu oare cei din minister ca elevii mei sunt dintr-o localitate fara conexiune la internet ? Stiu domnii sau doamnele ca parintii nu au posibilitatea sa le asigure tehnologia necesara? Spuneti ca sunt obligati? Obligati-i dumneavoastra luandu-le si putinul necesar traiului! Ei traiesc la limita saraciei.Il si vad pe parinte intrebandu-l pe copil:-Alege : mancare sau calculator? Internet mai tarziu…
Dupa 30 de ani in sistem am trait s-o vad si pe asta. Cei responsabili stiu oare cu ce se confrunta copiii si parintii ?
Niște incompetenți.Ei nu știu că am cartofi de pus???
Sigur ca da o să dau fuga acum la magazin să le cumpăr câte un laptop, mă mai las si de servici,din sănătate de unde de fapt nu am dreptul la liber,să ajut copilul acasă să se descurce cu tehnologia online,cu care si eu am probleme. Ministra a luat-o razna. Ca copii din clasele primare se pot descurca online singuri?! Nu-i așa?Mai multă treabă avem noi cu ei decât profesorul care e plătit. Sunt chiar curioasă care școală are laptop de închiriat.
Cine o opreste pe incompetenta asta de ministra? Si cine ii opreste pe dinozaurii care au produs ordinul asta? O sa faca praf si ce mai era de facut praf in invatamant.
Unde e “planul national”? Unde sunt “instrumenele pentru toti actorii”?
Ce ii califica pe inspectori si metodisti sa-i indrume pe profesori in “proiectarea activitatilor de predare-invatare-evaluare on-line”? (apropo, se spune online nu on-line, forma veche on-line nu se mai foloseste decat de catre dinozauri).
Incompetentii au complicat lucrurile in loc sa le simplifice.
Sunt curioasa…unde scrie in textul acestui document că părinții sunt obligați să asigure elevilor tehnologia necesară pentru a învăța on-line??? Din păcate, mulți oameni citesc doar titlul articolului,fara a citi și documentul.
Bună ziua! Aici scrie acest lucru: https://www.edupedu.ro/parintii-obligati-sa-le-asigure-copiilor-calculator-laptop-tableta-telefon-smart-cu-internet-pentru-a-participa-la-cursurile-online-a-stabilit-ministerul-educatiei-elevii-obligati-sa-participe-la/
Sunt curioasa….unde scrie in textul acestui document că părinții sunt obligați să asigure elevilor tehnologia necesară???
Aici scrie: https://www.edupedu.ro/parintii-obligati-sa-le-asigure-copiilor-calculator-laptop-tableta-telefon-smart-cu-internet-pentru-a-participa-la-cursurile-online-a-stabilit-ministerul-educatiei-elevii-obligati-sa-participe-la/
Sunt localități în care elevii de religie penticostala sunt majoritari. Aceștia nu au nici conexiune la internet si nici calculator, tableta sau smartphone. Să nu mai luam in calcul ca sunt 5, 6, 7 copii într-o familie. Cum sa procedăm?
Romanu’ nu stie decat de bataie. De aia OBLIGA parintele sa asigure. Hai sa fim seriosi, ca toti au telefoane inteligente acum. Asa cum postezi poze pe fb sau instagram , poti posta si pe platformele educationale. Un pic de bunavointa sa ai.
Sunt profesor si cunoscandu-mi elevii trebuie sa spun ca am elevi foarte buni care nu au sanse in viitorul apropiat sa aiba un laptop. Nu cred ca trebuie sa le frangem aripile ignorand imposibilitatea in care se afla.Fiecare copil ar trebui sa primeasca un laptop gratuit. Daca sunt sustinuti doar cei care au un venit pe membru sub 250 Ron acest lucru ar insemna ca o familie cu un singur copil care are un venit de 751 Ron se descurca sa traiasca si sa asigure fonduri pentru cumpararea unui laptop. Nu pot sa cred asa ceva. Cel mai probabil acest plafon a fost stabilit ca sa … Lucrez si impreuna cu sotia avem un venit lunar de 5500 lei Avem si trei copii care sunt elevi. Simcer nu imi e usor sa scot acum bani pentru trei laptopuri-nu spun asta ca sa ma plang ci sa pot spune ca nici nu ma gandesc ca cei cu un venit lunar de 751 ron sa reuseasca sa asigure un laptop pentru copil.
Sa faci un copil, in ziua de astazi, este atat de greu!!!
A-i asigura un computer reprezinta un mic efort pentru vajnicii parinti, mereu cu pretentii si standarde inalte pentru profesori!
Ai încercat să te ocupi de instruirea informatică a unui copil de 8-9 ani? Câte calculatoare ai în casă? nu-i așa că două sunt destule? Că dacă tata-i turnător și mama filatoare, copii vor fi IT-iști de geniu de mici!
Vai nouă…
Ordinul a aparut ca cei de la MEN si de la sindicat stiu ce personal didactic si ce ,,profesionisti” au in teritoriu ,dar acum nu -i mai pot apara ca muncesc ,cum faceau pana acum ,ca in prezent suntem martori si noi parintii ,vazand in perioada asta de 40 zile,ce asa zisa ,,scoala” fac cu copiii nostri si elevii lor.Dragi parinti ,haideti sa ne mobilizam si impreuna sa -i obligam si sa- i montorizam ,sa munceasca ,sa vedem cat de pregatiti profesional sunt si profesorii ,Parerea mea din colaborarea cu scoala este ca 65% dintre profesori nu merita nici nota de trecere 5;20% dintre ei sunt intre notele 5-6;
10% sunt intre notele 7-8,si doar 5 % dintre profesori sunt valorosi, realizeaza la catedra, menirea adevarata de dascal si merita respectul tuturor ,ca sunt la scoala sa schimbe pozitiv destinele elevilor lor.Acum ,dat fiind situatia asta,se vede inca o data ,cat de inutile sunt multe discipline,care incarca fara rost orarul elevilor si trebuie scoase urgent din proiectul cadru pentru anul scolar urmator.De asemenea ,se observa cat de complicata este programa si la ce chin si calvar sunt pusi copiii nostri,programa ce trebuie revizuita si schimbata tot din anul scolar 2020-2021.Dar,va puteti imagina ca cei din sistem au sa se opuna cu inversunare si nu au sa doreasca,pentru ca interesele cadrelor didactice care vin la scoala sa socialieze si sa stea 16 sau 18 ore pe saptamana ,(ca doar asta este programul lor),sunt mult mai importante ,decat sanatatea fizica si psihica a copiilor acestei tari.(care au program 25-40 ore pe saptamana).
Cum ați reusit sa faceți notarea profesorilor? Pe genunchi, ca si doamna ministru….Da, programa este incarcata ,dar ce vina au profesorii? Aici ar trebui sa va mobilizati si sa cereti “aerisirea” acesteia. Desi s-a mai incercat aceasta si cu cativa ani in urma si mai rau au incurcat-o. Da, este adevarat ca sunt si profesori care vin la scoala doar pentru pauză ,dar de ce nu va asumati sa mergeti la director si sa faceti sesizare? Ne place sa vorbim pe la colturi, dar cand trebuie sa luam atitudine….Și apropos….dumnavoastra ce nota v-ati da ca parinte?
Și dacă am merge la școală să făceam sesizare credeți că se întâmplă ceva bun? Nu. Profesorii se acoperă între ei iar copiii vor fi persecutați.
Notarea se face cam ca la scoala… Stim si noi, macar unii, sa evaluam oamenii… La unii se vede cu ochiul liber, nu-ti trebuie vreo pregatire sau inteligenta ridicata. Mobilizarea pentru aerisirea programei ati putea s-o faceti si dumneavoastra, dar nu aveti niciun interes. Sa va spun ca le-a fost bagata pe gat copiilor (clsa a X-a) ora de muzica la materii optionale pentru ca, citez, ”trebuie sa-si acopere si dl profesor X orele”?!!! Am mers si la director, dar abia dupa ce am atentionat ca vom merge la inspectorat si minister, s-a ”putut” modifica ora de muzica cu altceva cat de cat de interes pentru profilul copiilor. Nu va mai martirizati atat, ca nu e cazul. Am multe cadre didactice si in familie, si amici, si vad ce se intampla, cumva si de la granita sistemului. Sistem antic, pretabil dinozaurilor, nu acestor copii care nu mai au aceleasi coordonate cum le aveau generatiile trecute. Suntem multi si din cei care nu vorbim pe la colturi, insa mafia sistemului este prea puternica pentru a se putea modifica ceva. Probleme cu cadre depasite, rau intentionate si arogante am de la gradinita, copiii sunt acum la liceu… Sa va dau un exemplu, in una dintre sedintele avute cu conducerea scolii (in urma reclamatiilor facute de mine), unul din membrii comisiei mi-a spus: ” Daca nu va convine sistemul, plecati in alta tara!”. Cum calificati aceasta atitudine? Eu cred ca sistemul trebuie sa se plieze pe nevoile societatii si nu invers, dar din moment ce nu exista criterii si indicatori de performanta, si nici un ”patron” care sa-i sufle-n ceafa si sa-i taie din salariu sau sa-l dea afara daca nu corespunde…cam asta se intampla, aroganta, incompetenta, delasare. Nu generalizam, dar are dreptate persoana care a scris mai devreme. Mii de multumiri celor care se implica, celor care pun suflet, care devin modele pentru copiii de acum!
Sunt cadru didactic. N-am calculator performant. Sunt obligată să-mi cumpăr? Oare doamna ministru își folosește calculatorul personal la serviciu?
Eu mi-am dotat odată clasa, din fonduri personale, cu calculator, imprimantă, flipchard. Dar anii au trecut, sunt vechi. Acuma sunt foarte hotărâtă să nu-mi cheltui banii pentru că mi-a ajuns.
Sunt perfect de acord cu d-na Maria. Ani de zile mi-am dotat laboratorul cu videoproiector, calculator , imprimanta, scotand bani din buzunar si uneori si cu ajutorul parintilor.( Noroc cu cardul de cumparaturi si cu posibilitatea de a plati in rate). Dar in cativa ani, calculatorul e total depasit, iar bani sa cumpar altul nu mai am , in plus nu mai putem apela la parinti. Am copii care traiesc din alocatie si bursa de la profesionala, au un amarat de telefon, nici vorba de imprimanta sau altceva. Unii nu au internet, altii nu au semnal la telefon decat undeva prin gradina. Ce facem in aceasta situatie?
Niste cretini si jumatate. Vor sa inchida anul scolar cat mai repede, sa scape de probleme. La vara sunt concedii nu scoala.
Cum poți obliga părinții sa “asigure” tehnologia necesară copiilor pentru a participa la cursurile online?
Prin aceste “ordine” făcute pe genunchi ma conving mai mult ca niciodată că aceștia care le fabrică NU locuiesc în România!
S-a ”rezolvat” în cel mai pur stil românesc!