DOCUMENT Profesorii, acuzați de inspectoratul Sectorului 1 că boicotează Bacalaureatul pentru că nu se înscriu la supraveghere, în comisii sau la corectare. Peste 1.000 de cadre didactice, necesare doar în Sectorul 1

12.675 de vizualizări
Profesor singur în laborator / Foto: Pixabay.com
Situația resursei umane necesară susținerii examenului de Bacalaureat 2020 este în acest moment dezastruoasă, se arată într-o adresă obținută de Edupedu.ro, trimisă de la Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 către toți directorii de școli. „Practic nu putem desfășura acest examen”, spune autorul adresei. Într-un tabel pus în documentul citat, numărul necesar ar fi de 1.436 de cadre didactice pentru desfășurarea examenului de Bacalaureat 2020, dar până acum sunt înscriși doar 397 de profesori.

Ar mai fi nevoie de 1.039 de profesori pentru a putea avea loc în condițiile din regulamente examenul de Bac 2020, potrivit documentului.

„Dragi colegi situația resursei umane necesară susținerea examenului de bacalaureat de către absolvenții noștri, promoția 2020, este în acest moment dezastruoasă. Practic nu putem desfășura acest examen”, se arată în adresă.

Inspectorul care trimite scrisoarea către școlile din sector menționează faptul că „în acest an, din motive obiective, numărul de comisii de examen și comisii zonale de examen și numărul de săli de clasă este sensibil mai mare decât în anii trecuți”.

Acesta trasează responsabilități pentru directori și pentru profesori, încercând să le arate că nu au niciun motiv să boicoteze examenul de Bac.

„Nu există scuze pentru noi, cadrele didactice, dacă prin participarea noastră împiedică în desfășurarea în bune condiții a examenului de bacalaureat pentru absolvenții noștri. Evoluția pandemiei în acest moment nu justifica această atitudine”, se arată în adresă.

„În concluzie, doresc, în zilele de 04 sau 05 iulie 2020, desfășurarea online a unor consilii profesorale în care dumneavoastră, directorii unităților școlare să discutați și să lămuriți acest subiect cu cadrele didactice, astfel încât să rezolvăm problema în interesul elevilor noștri”, potrivit documentului.

În document se arată că sunt probleme mari cu prezența la examene a profesorilor atât în comisiile de examen, unde erau înscriși doar 3 președinți, din 25 necesari, cât mai ales la supravegherea din sălile de clasă, unde necesarul este de 1.054, iar până acum pe listă figurau doar 234. Cu alte cuvinte, este asigurat în prezent doar 1 post de supraveghere din 5.

Potrivit legii și regulamentelor în vigoare, prezența cadrelor didactice la examene este opțională, iar participarea în comisii sau la supraveghere este remunerată.

Ultimatum: termenul limită e vineri la ora 14:00

Documentul dă indicații despre ce să facă directorii: „În cazul președințiilor de comisii de examen și comisii zonale de examene vă aștept pe dumneavoastră, directorii de unități școlare, să vă înscrieți.

Vineri 05.06.2020 la ora 14:00, fiecare unitate școlară, liceu, școala gimnazială, grădiniță trimite la Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 noile formulare cu completarea resursei umane”.

Tonul inspectorului care semnează această adresă devine autoritar spre finalul documentului, când le spune directorilor că „argumentele pe care le aud de câteva săptămâni, invocate pentru neparticipare, nu mai sunt valabile în acest moment”.

Foto: pixabay.com


37 comments
  1. Domnule B, stiu ce inseamna ubicua si daca nu as fi stiut m-as fi uitat in dictionar.

    “E un articol statistic. Adevarat. Ce ar fi de comentat?” – ar fi de comentat la ingrijorarea parintilor care au scris despre EN din 2021, dar este vorba despre copii si nu despre profesori si nu merita comentat.

    Copy-paste de “jignire”: De fapt cred ca ti-e dor de munca patriotica si de defilarea de 23 august, nu? Ca altfel nu e de inteles mania proletara. Sau, mai simplu, ai vrut candva sa te faci profesoara si n-ai reusit. Schimba oglinda si mai iesi la aer, poate iti trece.

  2. O mare nedreptate pentru aceasta generatie de adolescenti. Intr o tara si un sistem muribund si infectat de coruptie, igoranta si mediocritate. Intr un sistem care pune etichete “da capo al fine” si in care sistemul de notare si evaluare nu are un standard. Ce se doreste a “promova” prin acest boicot ?

    1. Boicot se cheama cand ai o obligatie si nu ti o indeplinesti. Si pana si atunci boicotul este o forma legala de greva, de atragere a atentie asupra unor nereguli sau lipsuri ale cadrelor didactice. Cata vreme in nicio societate normala la cap nu e obligatoriu sa participi la asa ceva si este optional, nu e boicot. E doar bun simt si responsabilitate. Ne-ati obligat 3 luni sa stam in case si sa predam online, ne-am conformat si acum vreti sa spulberati totul cu ambitii prostesti de examene fizice?

  3. “argumentele nu mai sunt valabile”? aualeu, pai ce, nu mai exista virusul? gata? toate celelalte tari de ce si-au inchis inapoi toate scolile si si-au anulat examenele? ca nu exista corona?
    la terase si restaurante nici macar nu ai voie sa intri inauntru, dar la examen putem pune 20-30 copii intr-o clasa, nu? da, 20-30 pentru ca dupa cum stiti, toate limitele au fost eliminate!

  4. Sa dubleze di sa tripleze remunerația și vor avea excedent. În caz contrar, ii așteptăm pe inspectori sa fie primii înscriși la supraveghere. Apoi sa aibă pretenții.

    1. Pentru supravegherea de la concursuri și olimpiade cât primiți ? Cred că nimic dar puteți socializa. La EN și la BAC nu se poate pentru că sunt pornite camerele.
      Copiii care participă la concursuri/ olimpiade află de la supraveghetori ce au gătit, unde merg în concediu, ce si-au mai cumpărat.
      Să vorbim și despre beneficiile pe care le aveți. Cu câți membri ai familiei mergeți gratis în excursiile organizate “pentru copii”? Câte țări ați vizitat împreună cu familia pe banii părinților?
      Cine ajută școala când este nevoie? Părinții. Nu puteți face un efort pentru copiii acestora fără a mai cere luna de pe cer?

      1. Cristina
        Esti ubicua, zau. Cum apare un articol despre profesori, hop si tu. Nu prea ai mare lucru de spus, dar se pare ca ai o punga marisoara cu venin si o versi asupra lor. Si, ca tot romanul verde, te pricepi. Stii. Ai informatii. Ai un insider la concursuri si olimpiade, la agentiile de turism. De fapt cred ca ti-e dor de munca patriotica si de defilarea de 23 august, nu? Ca altfel nu e de inteles mania proletara. Sau, mai simplu, ai vrut candva sa te faci profesoara (“Nu sunt cadru didactic…..”)si n-ai reusit. In orice caz esti importanta (“S-a redus cumva numărul de ore la gimnaziu și nu am aflat eu?”). Schimba oglinda si mai iesi la aer, poate iti trece.

        1. Sunt mai multe “Cristina” care comentează. Dacă că nu e nimic adevărat din ceea ce am scris înseamnă că dvs. trăiți în altă țară.

          1. Sigur ca sunt mai multe. Si toate ironice. Da, traiesc la unul din poli. Si scriu din iglu.

          1. E un articol statistic. Adevarat. Ce ar fi de comentat?
            Dati-mi un copy-paste de “jignire”.
            Iar parintii care vorbesc despre situatia din scoli sa vorbeasca foarte concret, cu nume si exemple. Altfel generalizeaza si nu e cazul.
            PS: A-i spune cuiva ca e “ubicua” nu e o jignire. Sa va indrum spre DEX?

  5. Daca vor obliga profesorii sa fie supraveghetori, inseamna ca inca traim intr-o tara lipsita de democratie. Am cunostinte in Rusia si Ucraina, examenele la ei au fost anulate din motive similare saptamana trecuta. Oamenii nu vor sa-si asume riscul intr-o situatie de pandemie…insa observ ca ministerul nu vrea sa inteleaga acest lucru…

  6. Amenințările deja au început. Pe de altă parte, persoanele cu afecțiuni pot refuza participarea. Cred că trebuia să se boicoteze de mai mult timp astfel încât profesorul să=și recapete statutul și respectul în fața guvernanților și societății.

  7. Nici plătiți nu vor profesorii sa se expună riscului îmbolnăvirii. În plus, au acasă bătrâni cu comorbiditati, nu doresc sa ii îngroape prematur.
    Anulați examenele anul acesta!
    Profesorii nu sunt carne de tun!

  8. Sa le fie rusine cadrelor didactice,sunt o categorie de bugetari lenesi,autosuficienti,lipsiti de responsabilitate,vedeti ca in perioada 11.03-27.04 nu au facut nimic cu elevii lor,iar cand ministerul si a dat seama ca pe astia daca nu i obligi si cursurile ar fi inceput in 2025,astia pana in 2025 nu faceau nimic cu elevii lor.Dupa 27 .04 pana la 31 mai ,doar 25 % dintre ei au facut cate ore cu elevii,oricum de la 2 iunie nu mai fac nimic copiii si ei sunt deja in vacanta.Profesorii cu specialitati evaluate la examenele finale de la clasele a 8 si a 12 ,au facut meditatii online si acum o parte dintre ei sunt in concediu medica,se dau loviti.Sa le fie rusine nu au muncit cu elevii de 3 luni de zile ,au luat salarii integrale,salarii care sunt intre 2300 lei pentru un necalificat lei si 4000 lei pentru cei cu gr.did. I.Oameni buni trebuie sa se trezeasca cineva macar acum in al 13 lea ceas si sa reformeze sistemul,programa,efectivele de elevi la clasa,nr.de ore de curs prea multe pentru elevi 20,30,35 saptamanal,nr.ore mici pentru profesori 16-18 ore pe saptamana,reformati ,constransi si obligati profesorii sa si faca datoria cu elevii ,ca astfel peste 5-10 ani 75 % dintre elevi au sa fie analfabeti si profesorii dau tot timpul vina pe guvern,elevi si parinti,dar principalii vinovati sunt ei profesorii.
    De aceea ,au si acum atitudinea asta de a nu fi alaturi ,in momentele astea grele si pentru a si sustine elevii .

    1. Sau, poate ca acesti profesori pe care i blamati cu atata agresivitate, au realizat ca vor fi primii acuzati in cazul in care ceva nu va fi in regula cu organizarea…

  9. Si iar ajungem sa ni se spuna ca ne luam banii degeaba…Am stat 3 luni acasa si nu vrem sa participam 3 zile la BAC…si pe bune dreptate ca ne meritam soarta.

    1. Pareti putin vinovat. Ati avut vacanta 3 luni? Daca da, de ce ati acceptat salariile? Daca nu e asa si ati facut ceva cu copiii, de ce credeti ca am luat banii degeaba?

  10. Sa dea guvernul si profesorilor care se expun la bacalaureat si evaluarea nationala 500 de euro ca la medici deoarece sunt in linia 1 se pot infecta. Multumesc in numele profesorilor, invatatorilor si educatorilor un calduros La Multi Ani cu sanatate!

    1. Tu vrei 500 de euro? N au avut bunul simt sa mi dea o masca. Unde s mastile laudate de Orban ca vor fi pt toti angajatii??? S au dat doar celor de romana si matematica veniti la pregatiri.

      1. Puipui, eu predau matematica și nu mi s-a dat masca. În afara de obligația de a munci la școală cu elevii care vin și online cu cei care stau acasă, și în plus, toate oalele se sparg în capul nostru, nu avem nici un “privilegiu”.

        1. Eu am intrebat colegii cu pregatiri. Au primit. Restul nu. Acuma, s-ar putea sa ai dreptate si colegii sa fi primit din surse altele decat Minister: donatie, consiliu local.

  11. Disperare mare. Si acum, evident, se va porni morisca amenintarilor de sus in jos, fara vreo baza legala, doar asa, din vorbe, ca in adresa asta de mai sus, unde inspectorul porunceste CP-uri in 4-5 iulie 🤡.
    “Sa ne angajam, tovarasi, in acest efort, resursa umana sa nu doarma, sa fie vigilenta si prezenta. Sa facem totul…!”
    N-are importanta ca pentru ora de supraveghere resursa umana e platita cu echivalentul a doua kile de rosii si trei de castraveti. Si nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna.
    Stie el ca motivele refuzului profesorilor nu mai sunt actuale. A decis el, ca de-aia e sef.

  12. Bravo profesori! Sunt mandra ca aveti forta de a renunta pt ca acest guvern isi bate joc si de voi si de acesti copiii!Sunteti niste eroi ,stima si respectul pt voi!

    1. Ai copil care ar trebui sa dea bacu’ acum? Daca ti-ar spune cineva ca, din lipsa de cadre, se amâna pentru la anu’ ce ai face?

      1. Ursulica nu se va amana pentru la anu in veci. Cel mai probabil se va… fiti atenti… echivala. Si da sunt elev care trebuie sa dea Bacul si sustin boicotarea acestei batai de joc.

    2. Daca o mai inghitim in gloata si asta, ne meritam soarta. Nu mai platesc un leu la sindicat daca nu se lupta pentru noi. Trebuie sa ne unim macar o data.

    1. Ce v-au făcut? Sunteți nemulțumiți că ați primit salariile? Dvs. ce le-ați făcut copiilor? Teme fără număr, ne întâlnim pe zoom la ora x care devine ora x+1 sau ne întâlnim mâine.

  13. Foarte bine daca as putea ca elev de clasa a 12 a as face acelasi lucru. Dar parca nu prea as vrea sa imi ratez viitorul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum stabilesc profesorii lista cu elevii care primesc burse de merit și de reziliență – primii 30% dintr-o clasă, în anul școlar 2024-2025 / Diriginții au termen până pe 3 octombrie – model de calcul

Până pe 3 octombrie, profesorii diriginți vor depune la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei în anul școlar…
Vezi articolul

Salariile din învățământ vor fi majorate cu 10% din 1 ianuarie 2023, dar nu mai mult decât în grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017 – proiect de ordonanță de urgență / Lista salariilor de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic

Salariile din Educație vor fi majorate cu 10% în anul 2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat marți de Ministerul de Finanțe, înainte de vacanța de Ziua Națională. Proiectul…
Vezi articolul