DOCUMENT Proba scrisă la Definitivat 2024 are loc pe 24 iulie. Accesul în săli este permis de la ora 7:30 până la 8:00 / Instrucțiuni pentru candidați și obligațiile profesorilor asistenți din procedura ministerului Educației 

4.282 de vizualizări
Foto: © Picsfive | Dreamstime.com
Proba scrisă la Definitivat 2024 are loc miercuri, 24 iulie. Profesorii au acces în sală în intervalul orar 7.30-8.00, examenul începe la ora 9, iar durata de rezolvare este de 4 ore, conform procedurii Ministerului Educației, publicată pe site-ul inspectoratului școlar județean Bistrița-Năsăud. Pe 30 iulie se afișează rezultatele inițiale.

Definitivat 2024, informații pe scurt

  • Pe 23 iulie se afişează lista candidatilor înscrişi şi repartizarea acestora pe săli la avizierul centrului de examen, pe site-ul inspectoratului şcolar.
  • Pe 24 iulie are loc proba scrisă. Accesul candidaților în sala de examen este permis în intervalul orar 7.30-8.00. 
  • Candidații eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat următoare.
  • La finalizarea probei scrise, candidații nu au dreptul de a părăsi sălile de examen având asupra lor subiecte de examen, foi tipizate sau ciorne. 
  • Pe 30 iulie se afișează rezultatele inițiale
  • Contestațiile se depun pe 30 și 31 iulie.

Pe 23 iulie 2024, la avizierul centrului de examen, pe site-ul inspectoratului şcolar, se afişează lista candidatilor înscrişi pentru sustinerea lucrării scrise, precum şi repartizarea acestora pe săli, potrivit procedurii. 

Cum se desfăşoară proba scrisă la Definitivat 2024

„Accesul candidaților în sala de examen este permis în intervalul orar 7.30— 8.00. 

Transmiterea plicurilor sigilate cu subiecte în sălile de examen se realizează de către preşedintele comisiei de examen, însoțit de unul dintre secretarii comisiei. 

În cazul constituirii unui centru de examen cu mai multe locații, președintele poate desemna în acest scop alți membri ai comisiei (minim 2 membri pentru fiecare locație a centrului de examen), astfel încât plicurile cu subiecte să poată fi desigilate în prezenta candidaților la ora 9.00, în toate sălile de examen.

Candidații au obligația de a redacta lucrarea scrisă pe foile tipizate, în chenar, cu cerneală sau pix de culoare albastră; desenele/graficele se pot realiza şi cu creion negru. Este interzisă utilizarea instrumentelor de scris (stilou, pix) a căror cerneală se poate şterge. 

Candidații care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, iar schemele/desenele cu o linie oblică.

Pe foaia tipizată, candidații completează, cu majuscule, denumirea disciplinei de examen, copiind formularea din subiectul primit.

Înscrierea numelui candidaților sau a altor nume proprii (inclusiv denumiri de unități de învăţământ) care nu au legătură cu cerințele subiectului în afara spațiului care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive pe foile tipizate, destinate lucrărilor scrise, determină anularea lucrărilor scrise, conform procedurii ministerului.”

Instrucțiuni pentru candidații la Definitivat 2024
Responsabilitățile și obligațiile profesorilor asistenți la examenul de Definitivat 

Pe parcursul desfăşurării probei scrise se asigură supravegherea fiecărei săli de către 3 profesori asistenți

Unul dintre profesorii asistenți este desemnat responsabil de sală, iar unul dintre profesorii asistenți va fi desemnat pentru scanarea lucrărilor scrise ale candidaților din sala de examen, precum şi pentru accesarea şi utilizarea platformei de evaluare în vederea efectuării următoarelor operaţiuni:

a) marcarea în platformă a candidaților absenți, retraşi, eliminați şi a candidatilor cărora li se anulează lucrările scrise în centrul de examen;

b) încărcarea în platformă a lucrărilor scrise scanate color;

c) marcarea în platformă pentru fiecare lucrare scrisă scanată a numărului de pagini și limba în care este redactată lucrarea.

Candidații și profesorii asistenți nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genți, poșete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanță, precum și alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiții de legalitate, echitate și obiectivitate. 

Materialele și /sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen.

Candidații care nu sunt prezenți în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susține proba scrisă.

Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate intra sau părăsi sala, decât dacă predă lucrarea, subiectul primit, ciornele și semnează de predare. În cazuri excepționale,  dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit obligatoriu de unul dintre profesorii asistenți până la revenirea în sala de examen. În această situatie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu se prelungește. 

Profesorii asistenți care furnizează soluții ale subiectelor de examen, falsifică lucrări, tolerează acțiuni sau intenții de fraudă ale candidaților, părăsesc nejustificat sala de examen sau manifestă neglijență în îndeplinirea atribuțiilor, răspund disciplinar, civil sau penal, în funcție de gravitatea faptei, cu aplicarea legislației corespunzătoare. 

În aceste situații, profesorii asistenți nu beneficiază de drepturile salariale aferente activității prestate stabilite prin ordin al ministrului Educației. 

Prevederile se aplică și președintelui, vicepreședintelui, secretarului, informaticianului, responsabilului cu derularea şi monitorizarea procesului de supraveghere audio- video, precum si oricărui membru al comisiei de examen dacă furnizează soluții ale subiectelor de examen, falsifică lucrări, tolerează acțiuni sau intenții de fraudă ale candidaților sau manifestă neglijență în îndeplinirea atribuțiilor.”

În ce condiții sunt eliminați candidații pentru fraudă sau tentativă de fraudă

„Candidații care în timpul desfășurării probei scrise sunt surprinși copiind, transmitand soluții cu privire la subiecte sau având asupra lor materiale nepermise, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistaţi, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, prin decizie motivată a președintelui comisiei de examen, situație în care profesorii asistenți care asigură supravegherea sau membrii comisiei de examen încheie un proces-verbal. Aceeași măsură se aplică şi pentru orice altă tentativă de fraudă. 

Candidații eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat următoare, iar sesiunea în care au fost eliminați din examen este luată în considerare între cele 3 sesiuni fără taxă prevăzute de lege.” 

Candidații care se retrag din examen

Candidații care din motive de sănătate sunt obligati să părăsească sala de examen pot solicita anularea lucrării. În această situație se încheie un proces-verbal semnat de responsabilul de sală si profesorii asistenți. 

Candidații care renunță din proprie inițiativă la examen pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații și pot părăsi sala după cel puțin o oră, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. 

În situațiile de mai sus lucrările scrise nu se încarcă în platforma de evaluare, implicit nu sunt evaluate, iar în statistici candidații respectivi se raportează retrași. 

Pe parcursul desfăşurării probei scrise profesorul asistent din sala de examen desemnat pentru accesarea şi utilizarea platformei de evaluare marchează în platformă candidații retrași şi eliminați, conform precizărilor transmise de Ministerului Educației. 

La finalizarea probei scrise, candidații nu au dreptul de a părăsi sălile de examen având asupra lor subiecte de examen, foi tipizate sau ciorne.” 

Depunerea contestațiilor la examenul de Definitivat 2024 

„La avizierul fiecărui centru de examen şi pe ușa fiecărei săli de examen se afişează şi informatiile privind depunerea/transmiterea şi înregistrarea contestațiilor la centrul de examen, astfel:

a) în data de 30 iulie 2024 contestațiile se depun, în scris, până la ora 20:00;

b) în data de 31 iulie 2024 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00

Transmiterea contestațiilor la centrele de examen se poate realiza și electronic (scanat), prin poştă electronică, în data de 30 iulie 2024 și în data de 31 iulie 2024 până la ora 12:00

În contestație candidatul precizează următoarele informații: județul, numărul fișei de înscriere la examen, denumirea centrului de examen, numele, inițiala /inițialele prenumelui tatălui, prenumele, codul numeric personal, disciplina la care a susținut proba scrisă în cadrul examenului și nota contestată, adresa de e-mail și numărul de telefon.

Contestația la proba scrisă se depune la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procura notarială în original.

Candidatul anexează la contestația depusă/transmisă la centrul de examen si o copie a buletinului de identitate/cărții de identitate. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați, potrivit procedurii.” 

Despre definitivat

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

DOCUMENT Pocedura privind desfăşurarea probei scrise, sigilarea şi securizarea lucrărilor din cadrul examenului national pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2024, publicată pe site-ul inspectoratului școlar județean Bistrița-Năsăud

Foto: © Picsfive | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Am o întrebare pentru ”geniile” din fruntea învățământului… la examenul de definitivat pentru educatori, sunt trecute în programa pentru examen, lucrări precum Legendele Olimpului/ Scrisoarea III/ Moș Ion Roată…Domnilor inteligenți, când îl învață educatorul pe copilul de 3-4 ani Legendele Olimpului? înainte de a învață cum să ceară la oliță sau după? Câți zaceti în Ministerul ăla rupți de realitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Cine este și cum conduce școala directorul care organizează întâlnirea tuturor celor 3.300 de absolvenți și profesori din istoria de 60 de ani a școlii? Romulus Simion: Apelăm permanent la părinți pentru că vor să ajute, dar și pentru că avem nevoie de ei

Cum se pot aduce părinții la școală? Cum poate participa o comunitate întreagă, în timpul liber, la jocurile copilăriei? La școala gimnazială “Ion Luca Caragiale” din Sibiu, Romulus Simion, directorul…
Vezi articolul

Ligia Deca anunță că luni, pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în școli, va fi o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educație și ministrul Muncii: Noi am făcut tot ceea ce ține de noi (…) sper ca acea întâlnire să oprească acțiunea de protest

„La discuțiile de astăzi cu federațiile sindicale din învățământ s-a agreat că va mai exista o întâlnire luni la Guvern, unde să poată participa și ministrul Muncii, Marius Budăi. Eu…
Vezi articolul

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale cu elevii în programul Școala după școală nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, după două luni și jumătate de la debut. „Nu avem încă semnat contractul”, spune Liliana Preoteasa, directorul Unității de Management din Ministerul Educației

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale, cursuri de recuperare, cu elevii în programul „Școala după școală” nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, potrivit informațiilor transmise de…
Vezi articolul

Ministerul Educației acceptă înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 31 decembrie 2019. Peste 150 de copii fuseseră respinși, deși aveau aviz de la psihologi

Ministerul Educației schimbă procedura de înscriere la clasa pregătitoare și acceptă copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019 și în cazul cărora psihologii au dat aviz că sunt…
Vezi articolul