DOCUMENT Principiile pe baza cărora Guvernul va modifica Legea salarizării în sistemul public, inclusiv în Învățământ. Ministerul Educației are 30 de zile la dispoziție să trimită propuneri

103.252 de vizualizări
Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Memorandumul cu tema „Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice” a fost adoptat de Guvern. Autorul documentului e Ministerul Muncii, dar fiecare minister are acum 30 de zile la dispoziție să vină cu propuneri de modificare pentru angajații bugetari de care răspunde. Ministerul Educației va trimite propunerile pentru angajații din Educație.

„Ministerele corespunzător familiilor ocupaționale de funcții bugetare să transmită în termen de 30 de zile, propuneri și observații de îmbunătățire a legislației privind salarizarea în domeniul de competență, în vederea reașezării politicilor salariale în conformitate cu principiile prezentate în acest Memorandum”, se arată în document.

Care sunt principiile din memorandum:

  • reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții
    bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu
    de bază,
    și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei;
  • introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător
    funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
  • plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
  • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:
    • sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este
      aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de
      până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
    • analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat
      relevante
      ;
    • acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice
      sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite;
  • implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în același timp, în
    scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al
    înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.

Descarcă Memorandumul pentru modificarea legii salarizării

„În prezent, în sectorul bugetar se identifică o serie de discrepanțe salariale, unele apărute în urma aplicării legislației anterioare privind salarizarea personalului bugetar, iar altele identificate după data apariției Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv luna iulie 2017, ca urmare a modificărilor legislative succesive ale Legii-cadru în vigoare în Parlament, prin care unele categorii de personal au fost favorizate în
raport cu celelalte categorii de personal din sectorul bugetar.

Mai mult decât atât, o serie de discrepanțe au apărut și ca urmare a efectelor unor hotărâri judecătorești definitive, prin care au fost acordate anumite drepturi salariale pe legislația anterioară Legii-cadru nr.153/2017”, potrivit documentului citat.

Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


34 comments
  1. Lucrez in invatamant ,dar ca si contabil, parerea mea este pe langa faptul ca programa si materia este foarte veche si pe copii nu ii atrage, profesorii, nu toti pt ca sunt care isi dau prea mult silinta , nu merita nici jumate salariu . In afara de : cand luam banii, cand primim fluturasul, care ore de plata cu ora am, de ce nu am mai multe ore, am 2 copii in clasa nu intru la ei….. nu aud nimic de la ei. Consider ca scoala nu inseamna doar matematica si romana, inseamna si lectii de buna purtare, inseamna si curatenie, inseamna si concursuri pe diferite teme , care in zona mea ,un orasel mic, lipsesc . In invatamant ar trebui sa fie salarii foarte mari ,ca sa fie atrasi oamenii capabili , dar pentru rezultate si munca. De cand lucrez nu a fost nici o inspectie care sa verifice cunostiintele copiilor, doar tonele de hartii din portofolii care sunt copy paste de pe net. Ajung copiii sa termine licee si nu stiu scrie. Asta doar pt costul per elev. Ingrijoratoare este situatia.

  2. Prietene se pare ca ești tare incult. Dau mănușile jos. Ideea era ca voi cei din corpul profesoral pregătiți turme de idioți. Nu au habar sa facă un CV. Cei capabili sunt luați de multinaționale și noi rămânem cu cei mediocri. Plătim cursuri de specializare și firme de training. Pentru ca dascălii lor sunt depășiți, programa e din anii 80, șamd. Sa va fie rușine, ca aveți tupeu… Ești un exemplu perfect de dacă-l. Dacă ai fi, ceea ce nu cred după abordare, și modul de a scrie. Ne oprim aici ca nu pierd timp cu educarea unora care se presupune ca educa tinerii care vor fii viitorul, al cui nu se știe… Sic!

    1. Amice Cristian, te-ai prins. Pai nici nu sunt. Sunt sculer-matrițer si pot sa evidentiez ca am si un curs de gradinarit-viteza. Dar am vazut ca esti un mini-patron si-am zis sa-mi incerc norocul, ca poate iti place de mine datorita scriiturii execrabile si ma angajezi la mini-firma ta plina cu de-astia ca mine. Se pare ca nu-mi iese din cauza tupeului si a inculturii. Dar daca citesc ”Capitalul” ma chemi macar la un interviu? Jur ca stiu sa fac un CV si, daca vrei, scriu si un răvaș de planificare. Bonuri de masa dai?

    2. Nu va suparati, cand faci o casa cu materiale proaste, cum iese casa, chiar daca mesterul e bun? Nu mai generalizati,sunt destui profesori care isi fac datotia, dar nu toti copiii sunt doritori sa invete. Nu sunt atenti la explicatii, sunt imprastiati. M a rugat cineva sa i explic unei fetite de clasa 1 cum e cu numerele pare si impare. I am spus,apoi am intrebat o sa vad daca a inteles. Rezultat 0, i am explicat din nou. Daca era copilul meu i as fi zis de mai multe ori. Asa ca nu mai dati vina pe profesori. Din cauza salariilor proaste cei mai pregatiti absolventi nu merg in invatamant. Si asta e un aspect. Si va fi tot mai rau

  3. Total greșit. Când construiești o afacere de la 0 fără ajutor de la nimeni, când angajezi oameni slab sau deloc pregătiți începi sa te întrebi ce au învățat. Nu sunt un IT-st sau corporatist. Sunt un antreprenor care plătește jdemii de taxe pt unii ca dvs.

    1. Dvs, cu licenta in economie mondiala si, mai ales psihologie, v-ati angajat de unul singur oameni slab pregatiti? Pai ce spune asta despre dvs?
      Iar taxele nu le platiti pentru mine. Ar trebui sa stiti, doar va recomanda cele doua licente.

  4. Formula de adresare este ‘domnule’, spre deosebire de comuniști avem alte repere morale. Ca studii pot evidenția 2 facultăți cu licență. Economie mondiala și psihologie la o universitate de prestigiu. Când un nemerituos câștiga 8-9000 lei, pentru ‘stat’ la stat plus șpagă plus meditații îmi pierd respectul pentru categoria profesionala respectiva. Nu aveți rezultate, nu va meritați banii. Încercați să lucrați în mediul privat un deceniu. Poate va schimbați optica. Cu respect!

  5. Cred ca domnii profesori, cu tot respectul, ar trebui sa facă o analiza a muncii lor din ultimii 30 de ani. Sa citească rapoartele făcute în mod științific de anumite organisme și entități de prestigiu. Astea sunt rezultatele după care trebuie plătiți. Nu 25%+10%+n alte invenții. Vezi procentul de analfabetism funcțional… Ne pare rău dar nu va meritați salariile.

    1. @Cristian.
      Da, tovarase, asa e! Vom analiza si ne vom face autocritica intr-un cadru muncitoresc de nadejde! Cu tot respectul, matale ce entitate de prestigiu si de renume mondial iti face rapoarte stiintifice inainte de ziua de salariu? Poate copiem modelul.
      Semneaza un “nemerituos” platit doar din inventii nebrevetate.

      1. Îmi pare rău dar nu vreau sa socializez cu comuniștii. Azi formula de adresare este ‘domnule’. Arata respect fata de persoana căreia te adresezi. Cu stima, pentru tovarăși!

    2. @Cristian
      Sigur, domnule tovaras psiho-economist cu repere morale! Si, la fel de sigur, iti bazezi afirmatiile pe:
      1. Detinerea unui fluturas de salariu cu suma de 9000 de lei net pe care unul din asta care sta la stat o ia in fiecare luna.
      2. Dovezi clare ale spagilor incasate de cel de mai sus, hulpav, nesatul si nemultumit, desigur, de cei 9000 de lei incasati.
      3. Participarea incognito si sub acoperire la meditatiile pe care acesta le sustine si, de ce nu, o fotografie cu seiful in care acesta depoziteaza teancurile de bani stranse.
      Altfel, domnule tovaras, nu faci decat sa intregesti lunga lista a celor care s-au perindat pe aici, mandri de statutul lor de mic slujbas la privat, dependent de “solitaire-ul” zilnic, de “thinktank-urile” cu colegii prin cine stie ce parc de aventura si de berica bauta cu sefu-baiat bun prin cine stie ce “pub”, mandri de “deadline-urile” indeplinite si “focusati” pe niste “target-uri” care nu sufera “delay”. Ah, si neaparat, cu citate din Roubini pe care un amarat din ala care sta la stat n-ar avea cum sa le priceapa.
      Fara respect!

  6. La miniștrii din UDMR, trebuie revizuite majusculele numelor (de exemplu, la Cseke, Barna), având în vedere că maghiarii, chinezii, coreenii și alte țări asiene își trec, mai întâi, numele, apoi prenumele (care, logic, ar trebui să se numească postnume).

  7. Si ce spuneti de salariile din administratia publica locala? In mod special a secretarilor GENERALI? ( Nu inteleg de ce i-au numit generali, avand in vedere ca sunt unici) Care, de la inaltimea functiei lor, au un program flexibil de max 5 ore pe zi, munca lor o fac altii (inclusiv femeia de servici), dar ” isi rup coatele ” (citat!)de atata munca. In schimb, se plang de proasta salarizare!! A lor! Pentru ca de ceilalti nu ii intereseaza

  8. Niște nemernici ordinari! Vor prin asta să distrugă temelia societăți românești! Lovesc nemernici in stâlpul statului ,a acestei societăți,și anume: învățământ,sănătate și credință! Uitați va bine ce va spun,aceștia sunt slugile obediente ale celor de afară, pentru a distruge din interior această națiune! Asta se vrea, deja am fost vânduți de acest așa zis fake președinte,care ascultă doar ordinele Dna Merkel! La ordinul și cererea ei expresă tov Johannis a șters in ianuarie 2019 ultima tranșă din datoria Germaniei către România,in valoare de 18,8 miliarde euro!!! Frumos și noi ne imprumutam aproximativ 140 miliarde de atunci! Cine ? Sluga Citu ,mana în mână cu băncile! Acest partid împreună cu alți hoți ordinari de la USR Plus , trebuie să dispară din istoria Românilor! Cât vor fi la guvernare,la putere va fi nenorocire!

  9. Cred ca ,,reforma” lor înseamnă (re)trimiterea dascalilor cat mai jos in grilă, aproape de salariul minim.
    Comuniștii au decimat intelectualitatea, acum vechii PeDelisti ascunsi un deceniu prin PNL au revenit cu aceleași film prost, care pare si mai prost in reluare:
    Nu avem bani, trebuie austeritate, taiem ,,sporuri nesimtite” dreptate socială, blocăm sindicatele, plătim , performanta” si alte bazaconii de luat ochii poporului.

    In acest timp, ca si acum un deceniu, cand foloseau aceeași rețetă, miliardele de euro curgeau catre firmele de partid.

    Culmea e ca sunt aceași oameni: Turcan, Gigel Paraschiv, Flutur, Boc…
    Sper sa plece cum au plecat si ultima dată. De data asta fără a mai găsi vreun refugiu politic.

  10. Să vezi performanţă în educaţie după ce se vor tăia şi puţinele sporuri. Va deveni o “Românie educată” după chipurile lui Cîţu şi al marelui înţelept. Tineretul va da buluc să ocupe posturile din învăţământ. Oooo să fie, o să fie, o să fie… o nebunie.

    1. Învățământul este la pământ de la așa-zisa revoluție a lui tătucul Ilici încoace…profesorii doar au pretenții. Bani, bani și iar bani. Când o sa înceapă sa și muncească? Am 3 copii și chiar știu ce vorbesc. Profesorii sunt cei care și-au bătut joc de invatamant, nu știu ce înseamnă performanta. De senila de Abramburica vad ca nu își aduce nimeni aminte😡😡😡

      1. Ilinca dear, linisteste-te putin ca explodeaza furnalul. Desigur ca numarul de copii pe persoana fizica determina la tine si aparitia senzatiei ca detii adevarul suprem. Mai ia o pauza, mai bea un ceai de tei si pune-ti putina ordine in minte, ca pare un pic defazata. Sau lasa-i pe profesori sa-si numere banii, banii si iar banii si tu ocupa-te de ai tai trei copii! (ti-as ura ,,la mai multi!,,, dar mi-e ca ma iei in serios!)

        1. La cât este de înfumurat “dear” tovarășe profesor nici nu meriți răspuns. Exact asta am spus…din cauza profesorilor ca tine am ajuns unde am ajuns.

      2. @Ilinca Mai întâi ce mai face sor-ta Tita? E bine, sănătoasă? (Sper că ai citit Moromeții sau poate că nu!)
        Cea căreia tu îi spui Abramburica este profesor universitar, cu o carieră cel puțin decentă. Tu ce ești? Ah, am priceput! Ești “specialistă” în ale învățământului. Era să zic într-ale educației, dar m-ar putea contrazice proprii tăi copii.

        1. Nu cred ca îți aduci aminte ca profesorul tău universitar a desființat școlile profesionale și a făcut prăpăd de fiecare data când era înscăunat ministru. Dacă treceai mai departe de liceu aflai și ca nu orice profesor universitar este demn de respect. Atâta timp cât copiii mei unul este profesor, unul inginer și altul încă student, dar în tari civilizate, cred ca am ceva cunoștințe și în domeniul învățământului și al educației. E drept, nu sunt asa citita ca tine, dar ma descurc…

          1. Ilinca, esti haioasa cand nu esti nervoasa! Si faci dovada unei logici de se sparie gandul. Te pricepi la invatamant pentru ca ăi trei copii ai tai sunt, in ordinea numerelor de pe tricouri, prof, inginer si student. Bref, le ai cu scoala. Daca ar fi fost astronom, cosmonaut si sofer de naveta spatiala ziceai ca esti apropiata de NASA? Dar daca erau toti trei nomazi digitali, tu la ce te pricepeai? La vilegiatură si IT?

  11. O țară condusă de securitate și justiție,aleșii noștri sunt slugile și executanții lor.Cele două instituții sunt cele mai mafiote.

  12. Au ei un plan bine pus la punct.De-aia nu mai pot ei de propunerile oamenilor!De aia nu mai pot ei de oameni!
    Vor sa dea legi nedrepte care sa nu poată fi sancționate nici în instanță.Nu-i bai ,mergem in alta parte cu jalba și nedreptatea .Facem parte din UE.

  13. Nu mi se pare corect ca un salariat cu vechime de peste 40 ani sa nu primeasca 25% spor de vechime fata de un salariat care are vechime mica. Legea ar trebui sa fie facuta dupa vechime, normare, complexitate, etc. , nu sa bage salariații in aceeasi oala.

      1. Sporurile nu au legatura cu performanta,se dau pt toti la fel. In mod normal,ar trebui dati afara. Pt unul care sta degeaba e altul care trage

  14. Deci să dispară vechimea în.munca de 25% pentru cei mai în vârstă? Niciun profesor cu mai mult de 25ani vechime nu va lua dirigenție care era 10%, ar fi multa munca voluntară,se anunță vremuri interesante

  15. Dacă “dăscălimea, popa și moflujii” rămân în sfertul de jos al salarizării, atunci proiectul “România educată” a reușit!
    Oricum un “performant” ca Câțu nu poate acorda salarii decât după performanță.

    1. I-ati votat,acum.. va multumesc!Sustin guvernul Catu chiar daca eu,mor de foame!!!Poate asa invata unii ca nu trebuie sa strici ceea ce merge si nici sa musti mana celui care te hraneste!!Vreau sa va lase la salariile din 2010…poate nu mai uitati!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doi profesori arată că Ministerul Educației minte și că nu sunt în comisiile de planuri-cadru decise de Ligia Deca prin ordin de ministru, a căror componență a fost trimisă Parlamentului: „Informația este falsă”

Profesoara Ema Patrichi și profesorul Constantin Lomaca reclamă faptul că informațiile din anexele Ordinului Ministrului Educației Ligia Deca Nr. 6739/2023, privind componența grupurilor de realizare/revizuire a planurilor-cadru, conțin în mod…
Vezi articolul

Este esențial ca actul de educație să creeze valoare umană, nu doar competențe, spune profesorul Alexandru Ioan Mincu / Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” pentru profesorii de științe va fi reinstituit din acest an (P)

Lansarea Premiului „Elisa Leonida Zamfirescu” pentru Știință, oferit profesorilor de științe de nivel gimnazial, liceal și postliceal, a fost anunțată de Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Școala Postliceală Sanitară…
Vezi articolul