DOCUMENT Primăria București a suspendat autorizația pentru lucrările de reparații de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”

Sursă foto: Wikipedia

Primăria Municipiului București (PMB) a decis să suspende până la data de 14 martie 2021, autorizația de construcții pentru lucrările de reabilitare și renovare ale clădirii Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, acordată Primăriei Sector 4 în septembrie anul trecut.

Se suspendă Autorizația nr (…) din 21.09.2020 emisă pentru imobilul din Calea Șerban Vodă nr. 167 – pentru EXECUTAREA LUCRĂRILOR DE CONSTRUIRE pentru: amenajări interioare și exterioare în vederea modernizării, reabilitării termice și obținerii autorizației de Securitate la incendiu, respectiv autorizație de funcționare pentru unitatea de învățământ „Colegiul Național – Gheorghe Șincai” și se suspendă executarea acesteia până la data de 14.03.2021 inclusiv”, se arată în documentul PMB, obținut de Edupedu.ro

Documentul este probă în procesul dintre Primăria Sectorului 4 și Colegiul Șincai, fiind prezentat la Judecătoria Sectorului 4 în ședința de marți, în care s-a judecat cererea primăriei conduse de Daniel Băluță pentru evacuarea clădirii. Instanța se pronunță în acest caz miercuri, până în orele 18:00.

Amintim că Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 al Municipiului București au semnat, marți, un protocol prin care își asumă în mod explicit obligația de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

„Până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocarea activităților didactice desfășurate în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni. Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților”, scrie în comunicatul citat.

Descarcă acordul semnat de cele trei părți

Reamintim că săptămâna trecută zeci de profesori și elevi au protestat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, au fost la fața locului.

Sursă foto: Facebook/Cristi Dimitriu

După acel eveniment, o parte dintre profesorii de la Colegiul „Gheorghe Șincai” i-au adresat o nouă scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, după ce nu au primit niciun răspuns la cea din 20 ianuarie. În noua scrisoare, transmisă după întâlnirea cu ministrul Sorin Cîmpeanu, ei invocă repetat proiectul prezidențial privind educația și susțin: “Într-o Românie Educată, cerințele noastre ar fi fost luate în considerare, fără tăgadă. Așadar, Excelența Voastră, iată de ce nu credem că proiectul de țară pe care îl doriți înfăptuit este în mâinile potrivite”

Scandalul recent izbucnit la Colegiul Șincai, pe tema reconsolidării clădirii, are origini mai vechi. În urmă cu doi ani directoarea Colegiului de la acea vreme, Silvia Mușătoiu, a refuzat semnarea contractului de management administrativ-financiar cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Motivul: contractul respectiv a fost modificat față de forma originală, adoptată de ministerul Educației, în ianuarie 2017, susținea directoarea, care spunea că dacă ar semna, ar trebui să deruleze toate achizițiile numai după semnătura primarului și doar prin firmele agreate de acesta la prețuri mult mai mari.

În toamna anul trecut din nou a revenit pe agenda publică un conflict între reprezentanții celor două instituții. Silvia Mușătoiu, care nu mai era directoare, ci consilier al ministrului Educației susținea atunci că Primăria Sectorului 4 urmărește să ducă școala în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. Primarul depusese o plângere penală la adresa Colegiului pentru “ascunderea unui elev cu coronavirus”.

Primarul Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II.

Sursă foto: Wikipedia

Exit mobile version