DOCUMENT Ordinul care suspendă de luni activitatea față în față în școli și grădinițe a fost trimis de Ministerul Educației la inspectorate: școlile, obligate să asigure resurse educaționale pentru elevii fără acces la tehnologie și internet

40.721 de vizualizări
Sursa: Genesis College
Închiderea grădinițelor și școlilor începând de luni și transferarea în sistem online a activităților didactice au fost stabilite oficial prin Ordin de ministru semnat astăzi, 8 noiembrie, de Monica Anisie. Ordinul, obținut de Edupedu.ro, prevede că “începând cu data de 09.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor”. 

Închiderea școlilor impusă prin acest ordin expiră pe 9 decembrie, la 3 zile după alegerile parlamentare 2020.  

Documentul oficial stabilește că în unitățile unde cursurile nu se pot desfășura online, inspectoratele și școlile “au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet.” 

Ordinul a fost primit deja de Inspectoratele Școlare Județene, potrivit surselor Edupedu.ro. 

Numeroși profesori au sesizat Edupedu.ro că în lipsa unui ordin de ministru care să impună explicit suspendarea cursurilor față în față, școlile nu s-ar fi putut închide începând de mâine. 

Prevederile integrale ale ordinului de ministru nr. 5.972 din 8.11.2020

“Art. 1 Începând cu data de 09.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor. 

Art. 2 (1) Activitățile didactice pentru unitățile prevăzute la art. 1 vor fi desfășurate în sistem on-line, conform Metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnoloogiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.545/2020. 

(2) În cazul în care activitățile nu pot fi desfășurate conform prevederilor alin. (1), inspectoratele școlare județene/inspectoratul școlar al municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet. 

Art. 3 Activitățile didactice prevăzute la art. 1 vor fi reluate cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță epidemiologică și igienă sanitară. 

Art. 4 Direcția generală învățământ preuniversitar, inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar duc la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin. 

Art. 5 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.” 

DOCUMENT Ordinul care suspendă activitățile fizice în școli de pe 9 noiembrie, pentru 30 de zile:
Ordinul ministrului educației și cercetării / Foto: Edupedu.ro
Informații de background

Ordinul vine după ce posibilitatea de suspendare a școlii fizice până pe 31 decembrie 2020, prin acest ordin al ministrului Educației, a fost aprobată prin ordonanța de urgență nr 192, document care a fost publicat în Monitorul Oficial. În preambulul actului normativ Guvernul motivează urgența prin faptul că neluarea deciziei “poate genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor”.

OUG 192 modifică Legea 55/2020, iar articolul 38 are un nou alineat care prevede: “În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”.

Amintim că reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului au explicat vineri pentru Edupedu.ro că joi noapte – după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat în timpul ședinței de guvern pe care a prezidat-o că suspendă descentralizarea deciziei în educație și închide toate școlile din România – “s-a discutat în cadrul ședinței de Guvern necesitatea unei Ordonanțe de Urgență care să modifice Legea 55 (a stării de alertă), lege care prevede mecanismul descentralizat de luare a deciziei în cazul școlilor și care stipulează că trecerea dintr-un scenariu în altul se face la propunerea Consiliului de Administrație al școlii, cu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP) și prin decizie a Comitetului județean pentru situații de urgență. Acum, fiind vorba despre o măsură națională care se va aplica tuturor localităților, a fost necesară modificarea Legii 55/2020 ce reglementează starea de alertă. Această OUG creează și baza legală pentru emiterea ordinului de ministru” care va stabili concret ce se închide și ce rămâne deschis în învățământ.

Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri:                            Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă:          Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri:                            Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

  • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

  • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022

“Lucrările scrise semestriale (tezele) se susțin, după ce se parcurge programa școlară, cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului”, prevede ordinul de ministru cu structura anului școlar 2020-2021..

Citește și:
OFICIAL Posibilitatea de suspendare a școlii fizice până pe 31 decembrie 2020, aprobată prin ordonanță de urgență. Motivarea Guvernului
Primii profesori sancționați pentru că au refuzat să predea online: o învățătoare din Dâmbovița și-a “abandonat” elevii de pe 11 martie, iar un profesor din Vrancea a refuzat scenariul hibrid, spun inspectorii școlari
BREAKING Tezele școlare nu se mai susțin în acest an școlar – anunță ministrul Educației
Să faci mai prost și mai puțin devine noua politică educațională de stat. Despre eliminarea tezelor școlare
VIDEO Arafat, despre decizia de a închide școlile la sub 1% infectare a elevilor și profesorilor: Aceștia sunt elevii care s-au diagnosticat, mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții / Franța nu a închis școlile pentru că a luat măsuri mult mai dure
Ministrul Educației, Monica Anisie: Rata de infectare în școli este sub 1% / Închiderea școlilor este și o măsură de solidaritate cu medicii din spitale
Arafat: Creșele și after school-urile rămân deschise
BREAKING Setul oficial de restricții a fost publicat de Guvern: Se închid toate grădinițele și școlile din România / Mall-urile și magazinele rămân deschise până la ora 21.00
BREAKING Klaus Iohannis: Școlile trebuie să treacă toate în online / Ludovic Orban: Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni
România intră în grupul restrâns al țărilor europene care anunță închiderea școlilor, alături de Cehia, Polonia, Lituania. Cele mai multe state mențin deschise școlile, total sau parțial


5 comments
  1. Pamflet
    “Inspectoratele și școlile “au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet.”. Si iata ca in final, cum spunea o colega, mata moarta este aruncata in bratele profesorilor, stiut fiind faptul ca acestia sunt imuni la coronavirus si plini de bani, mai ales de la marirea de salarii din septembrie… Scuzati, aia nu a mai fost dar ce mai conteaza, dascalii sunt niste arhangheli fara familii, asa ca toti banii primiti pot sa ii dea inapoi scolii, ofranda pentru ca au unde sa vina cand nu e cod rosu. In situatia codului, isi cumpara dotari, tot pentru scoala, bineinteles, fac fise, fac naveta sa le duca elevilor fara internet, pe transportul public (care raspandeste covid-ul), ei fiind imuni, fiind descantati la cap de toti conducatorii si nemailipindu-se nici o boala de ei!

  2. Buna seara,
    Daca tot se inchid toate alea incepand cu data de 9 .11.2020 ar trebui sa se gaseasca si o varianta pentru copiii care nu avem cu cine sa ii lasam in aceste perioade
    Suntem multi care lucram pentru ca avem nevoie de bani si daia aducem copilul la gradinita.

    1. Copilul se duce la gradinita pentru a fi educat, nu pentru ca “avem nevoie de bani si daia aducem copilul la gradinita.” Pentru asa ceva exista bone si crese.

      Răspunde

  3. Auzeam ceva de niște tablete pentru copii…Pe la noi nu au ajuns. Dacă la nivelul ministerului problema nu s-a rezolvat, ministerul aruncă mâța în curtea inspectoratelor, care o aruncă în curtea directorilor de școli, care o aruncă în curtea profesorilor. Așa m-am trezit eu cu mâța în curtea mea și o să i-o returnez domnului director.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Până astăzi, la ora 14, inspectoratele școlare transmit Ministerului Educației raportul centralizat al comenzilor de manuale școlare pentru elevii minorităților naționale / În unele școli, adresa CNPEE a ajuns foarte târziu

Până marți, 23 aprilie, ora 14, inspectoratele școlare au de transmis Ministerului Educației raportul centralizat al comenzilor de manuale școlare pentru elevii minorităților naționale, unui adrese a Ministerului Educației, document…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Eliminarea unor incompatibilități la promovarea pe post a fost cerută de toate universitățile și elimină ipocrizia existentă în sistemul de învățământ superior românesc

Eliminarea anumitor incompatibilități din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante în universități a fost cerută de toate universitățile românești, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin…
Vezi articolul