În orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească 4-5 ore pe zi pentru învățământul gimnazial, prevede Ordinul Ministerului Sănătății nr 1.456, publicat vineri în Monitorul Oficial. Prevederile sunt în contradicție cu altualele planuri-cadru, aprobate de Ministerul Educației prin Ordinul 3.590/2016, care prevăd până la maximum 34-36 de ore pe săptămână pentru elevii de gimnaziu, asta înseamnă o medie de 6,8-7,2 ore pe zi.
Noile reglementări date de Ministerul Sănătății prevăd că „pentru formele de învățământ școlar și universitar, în orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite, cu excepția celor cu pregătire specială în anumite domenii de activitate:
Noile reglementari asupra numarului de ore
a) pentru învățământul primar:
- clasa 0 și I = 3-4 ore pe zi;
- de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;
b) pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;
c) pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;
d) pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi.”
Actualele planuri-cadru aprobate de Ministerul Educației prevăd mai multe ore pe zi:
- pentru clasa pregătitoare: 20 de ore pe săptămână, adică 4 ore pe zi (sursa)
- pentru clasa I: 21 de ore pe săptămână, adică 4,2 ore pe zi, în medie
- pentru gimnaziu: 34-36 de ore pe săptămână, adică 6,8-7,2 ore pe zi (sursa)
- pentru liceu: 29-33 de ore pe săptămână, adică 5,8-6,6 ore pe zi (sursa)
Planul-cadru, generic, este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.
Documentul aprobat de Ministerul Sănătății modifică normele de igienă și regulile pe care o școală trebuie să le respecte pentru a obține autorizația sanitară de funcționare. Subiectul poate fi citit pe larg aici.
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.