DOCUMENT Noua structură a anului școlar, publicată în Monitorul Oficial – Calendarul fără vacanță între semestre

112.554 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Structura anului școlar 2021-2022 se schimbă în timpul anului școlar, după ce autoritățile au trimis elevii în vacanță forțată în perioada 27 octombrie – 7 noiembrie. Noul ordin nr. 5.549 care stabilește structura anului școlar îl abrogă pe cel inițial și schimbă limitele semestrelor.

Între semestrul I și semestrul al II-lea va fi doar o pauză de un weekend în acest an, fiind prima dată în istoria structurii de semestre când nu există o vacanță intersemestrială.

Săptămâna „Școala Altfel” a fost eliminată.

Anul școlar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre, după cum urmează:

Semestrul I

Din data de 13 septembrie 2021 și până în data de 14 ianuarie 2022 inclusiv, cu următoarea structură:

  • Cursuri — luni, 13 septembrie 2021 — vineri, 22 octombrie 2021
  • Vacanță — sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021
  • Cursuri — luni, 8 noiembrie 2021 — joi, 23 decembrie 2021
  • Vacanță de iarnă — vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, respectiv vineri, 24 decembrie
    2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar
  • Cursuri — luni, 3 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, respectiv luni, 10 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.
Semestrul al II-lea

Din data de 17 ianuarie 2022 și până în data de 10 iunie 2022, inclusiv, cu următoarea structură:

  • Cursuri — luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022
  • Vacanță de primăvară — vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022
  • Cursuri — luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022
  • Vacanță de vară — sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023.

Anul școlar 2021 – 2022 a început la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 și are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2021 – 2022 au început la data de 13 septembrie 2021. Prin excepție de la prevederile acestea, se stabilesc următoarele:

  • a) pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022;
  • b) pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022;
  • c) pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de
    cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

În situația suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările și completările ulterioare, măsurile privind parcurgerea integrală a programei școlare prin modalități alternative stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ nu se dispun în perioada vacanțelor școlare.

Calendarul examenelor/ evaluărilor naționale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/ atestare a calificării profesionale/ a competențelor, precum și calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educației.


18 comments
  1. Dute cu Germania ta! Cunosti condițiile din sălile de clasă de acolo, mai ales vara? Să nu mai vorbim de altele si comparale!Fiecare tara are o tradiție si cu vacantele, la noi scoala a devenit dadaca su un stres cu curicula asta! Compara un examen de acolo cu unul de aici!

  2. Daca ne luam timp sa gandim calm ne vom aminti ca aceasta structura nu difera prea mult de cea ” originala”
    1. Vacanta din februarie a fost introdusa doar de cativa ani( si ce ne- am mai revoltat ca a aparut!).
    2. Pana nu de mult mergeam im primul semestru tot pana pe 23 decembrie.
    Daca ne- am deprins sa fim carcotasi la orice schimbare si daca ne- am invatat mai mult sa stam decat sa muncim ( fenomen foarte vizibil), vom da mereu vina ba pe ministru, ba pe sistem , etc., fara sa analizam, fara o viziune de ansamblu.

  3. Astia in curand o sa ne spuna cine are voie si cine nu are voie sa bea apa…! Nenorociti tradatori de neam!! Au impresia ca o sa scape asa usor??? Sa mai citeasca putina istorie…

  4. Parca numai la vacante ne gindim! Scoala chiar nu e importanta????
    Nu am nici un pic de simpatie pentru tovarasul ministru, dar ideea de a mai scurta din vacante si a face mai multa scoala mi se pare cea mai buna pe care a avut-o vreodata.
    Pina de curind se plingeau parintii ca pruncii nu pot merge la scoala si acum le fura ministru craciunul?!
    In alte tari din UE (de exemplu Germania) exista mult mai putina vacanta: doua saptamini in octombrie, 2 saptamini si trei zile de iarna, 2 de promavara si 6 de vara. In landul Hessen iar pentru celelalte landuri e cu mici diferente la fel. De vacanta intersemestriala nu a auzit nimeni…
    Si nimeni nu se plinge, parintii se bucura ca se merge la scoala si nu mai trebuie sa stea elevii in online…
    Lasati copiii sa mearga la scoala si nu mai fiti mai crestini decit Papa!

    1. Noi nu trebuie sa ne comparam neapărat cu alte tari,ca sistemul nostru de învățământ e la pamant.Daca e sa ne comparam,hai sa ne legam si de sistem,nu doar de vacante.Si tu macar ai copii?Te intreb si eu asa sa ma bag in seama.In contextul in care vrei scoala fizic cand ne infectam pe capete…

  5. Domnu ministru, sunteți un hoț și atât va pot spune, în afara ca ne distrugeți :
    1. Crăciunul
    2. Sărbătorirea anului nou
    Și
    3. Bucuria de a sta alături de cei dragi
    Eu de exemplu stau la 4 ore distanta de ai mei pentru a putea avea un liceu bun terminat și mai departe o facultate bună, nu va pot spune decât ca sunteți un hot, un incult, nu va meritați postu de ministru al învățământului, va puteți da demisia și sa va duceți sa predați lecții din-astea proaste copiilor voștri nu mie sau celorlalți.
    DEMISIA!!!!
    Și pe viitor sa ne mai “ajutați” doar când va vom solicita ajutorul, adică mai exact niciodată.

  6. Pe langa surmenajul elevilor la care supune aceasta noua structura-psihologic si fizic- si inspirandu-ne din legislatia in campul muncii, ca orice alt angajator este necesar un repaus de o saptamana la fiecare trei luni de zile muncite.. parca, asa era?
    In plus, ritmul fizic-online-fizic-online, nu poate ajuta un elev in procesul educational. Punctual, in mediul online sau cu prezenta fizica se poate studia: cine vrea sa invete, invata oricum.
    De ar fi sa se vaccineze toti..nu scapa om fara sa nu fi trecut prin virus…
    Decidentii puteau evita atatea pierderi umane, daca in orgoliul lor nu jonglau cu interesele politice; dar, ca in orice batalie se cheama la oaste poporul.. si au inceput cu profesorii, copii..trist!

  7. Hai că da! Să înțeleg ca după ce că abia avem și noi o vacanță de iarnă, de doar o săptămână, acum am rămas și fără cea intersemestrială? Toate astea pentru că am fost băgați în această vacanță forțată? Cum a rămas cu recuperarea orelor în săptămâna școala altfel? Mulțumesc foarte mult că mi-ați distrus anul.

  8. Oare s-a gandit cineva la tabere platite in avans si la alte activitati de turism in care s-au investit multi bani? Ne laudam doar ca nu mai inchidem economia. Bataie de joc la adresa tuturor: copii, parinti, firme. Credeam ca nu putem avea un ministru al educatiei mai slab si mai cinic decat fosta colega de partid a domnului ministru. Dumnealui ne-a dovedit ca se poate.

    1. Daca te gandesti la tabere, eu ma gandesc ca acest ministru Tampeanu este principalul arhitect al dictaturii in invatamant! Si da! Uite ca el poate! Stam capra toti!

  9. Si iata cum Tov. Ministru a mai furat o zi din vacanta = 23 decembrie era vacanta, acum dupa noua structura, e zi de scoala !
    Tov Ministru, haide pune scoala si in 24 ce e aia o zi libera ?, daca nu pica Craciunul sambata si duminica cred ca ne aducea la scoala si in 25, 26 si in 27, si veneamla scoala si pe 1 si 2 Ian.
    Ce religie are tov. Ministru ? Se pare ca nu are nici un Dumnezeu.

  10. Deci, pe langa faptul ca vacanta de iarna este scurtata din cauza revenirii la scoala pe 3 ianuarie, lucru care – strict matematic, genereaza, impreuna cu eliminarea scolii altfel, recuperarea celor 10 zile de vacanta fortata, elevilor li s-a mai luat o zi de vacanta!
    Pe vechiul calendar, vacanta de iarna incepea de joi, 23 decembrie (miercuri era ultima zi de scoala, joi prima zi de vacanta). Dupa noul calendar, ziua de joi, 23 decembrie, a devenit zi de scoala, vacanta urmand sa inceapa de vineri, 24 decembrie.
    Care este motivul pentru care si aceasta zi de vacanta a fost eliminata????

  11. Initial 23 decembrie a fost deja zi de vacanta. In aceasta varianta 23 decembrie este inca zi cu cursuri scolare. S-a mai prelungit cu o zi semestrul. Orare de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce implicare au avut liderii Federației Naționale a Părinților în școala lui Lajos Kristof, „antrenorul de genii” prins în flagrant când viola un copil / Eugen Ilea, care poza în „bun manager” când vopsea sediul școlii fondate de Kristof, spune că acesta i-a cerut să-l ajute cu autorizarea și că i-ar fi fost prezentat de Iulian Cristache, pe atunci președinte FNAP / Cristache neagă, dar spune că s-a întâlnit și el cu Lajos, care ar fi vrut să-l angajeze drept consultant

Liderii Federației Naționale a Părinților, organizație parteneră a Ministerului Educației, au fost implicați în negocieri cu Lajos Kristof și chiar în promovarea școlii ilegale Amias Internațional School/ Amia Small School,…
Vezi articolul

Tunelurile de dezinfecție pentru elevi, montate în zeci de școli și recomandate în Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, considerate „risc pentru populație” de Organizația Mondială a Sănătății

Tunelurile de dezinfecție pentru elevi, montate în zeci de școli și recomandate prin Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, sunt contraindicate de Organizația Mondială a Sănătății și chiar de…
Vezi articolul

Inspectoratele școlare vor fi obligate să le ceară primăriilor spații pentru elevi, acolo unde școlile nu au suficiente clase pentru a respecta normele de siguranță. Modificări la Definitivat 2021, pentru obținerea Gradelor I și II și la acreditarea școlilor – Proiect de OUG

Inspectoratele școlare vor fi obligate să le ceară primăriilor spații adecvate în care copiii să învețe în condițiile sanitare impuse de pandemie. Prevederea face parte din proiectul de Ordonanță de…
Vezi articolul