DOCUMENT Naveta personalului didactic din unitățile conexe nu este decontată, atrag atenția sindicatele din educație la 3 luni de când ministra Deca a cerut sprijinul ministrului Dezvoltării pentru astfel de cheltuieli / Federațiile sindicale cer măsuri „în regim de urgență”

6.273 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” atrag atenția, într-o adresă transmisă săptămâna aceasta ministrului Educației, Ligia Deca, în legătură cu „nedecontarea cheltuielilor de navetă pentru personalul didactic din unitățile conexe”, unități ce cuprind, între altele, palatele sau cluburile copiilor. Cele două federații spun că au fost sesizate în legătură cu această situație și cer ministrului să dispună „în regim de urgență măsurile necesare în vederea decontării imediate a navetei personalului didactic pentru activități extrașcolare și unitățile conexe”.
  • Apelul vine la 3 luni de când ministra Deca cerea ministrului Dezvoltării, Adrian Veștea, sprijin pentru asigurarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care nu au locuință în localitatea unde au post. Cererea respectivă era formulată după ce sindicatele din învățământ semnalaseră că într-o serie de unități administrativ-teritoriale nu se decontau cheltuielile de navetă ale profesorilor. Situația persistă în cazul cadrelor didactice din unități conexe, după cum indică documentul citat.

În adresa lor, federațiile sindicale atrag atenția că, până când noile reguli în acest sens, în baza Legii învățământului preuniversitar din 2023, vor intra în vigoare, sunt valabile Normele metodologice privind decontarea navetei cadrelor didactice, aprobate printr-o HG din 2015, mai precis:

  • HG nr. 569/2015, art 8 – Prezentele norme metodologice se aplică, în mod corespunzător, și personalului didactic și didactic auxiliar angajat în unitățile de învățământ pentru activități extrașcolare și unitățile conexe din învățământul preuniversitar de stat, finanțarea pentru sumele necesare decontării navetei asigurându-se, în acest caz, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării Științifice”.

Apelul celor două federații sindicale:

În februarie, Edupedu.ro relata despre cererea de sprijin transmisă de ministra Ligia Deca colegului său de guvern, ministrul Dezvoltării Adrian Veștea, „în aplicarea unitară a legislației în vigoare de către unitățile administrativ-teritoriale, astfel încât să fie asigurate cheltuielile de transport pentru personalul didactic și didactic auxiliar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială în care are postul”.

Cererea venea după ce, la mijlocul lui februarie, federațiile sindicale semnalaseră că există unități administrativ-teritoriale care nu mai decontau cheltuielile de navetă ale profesorilor care predau în altă localitate decât cea de domiciliu. Tot atunci, organizațiile sindicale menționate solicitau ministrei Deca să transmită adrese în teritoriu pentru a continua sau relua decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Ligia Deca cere ministrului Dezvoltării sprijinul pentru decontarea navetei profesorilor

3 comments
  1. De ce nu se decontează naveta și pentru personalul nedidactic?
    Ei nu lucrează în unitățile de învățământ unde lucrează personalul didactic? Și așa au niște salariii, vai de capul lor!
    Sindicatele de ce nu fac ceva și pentru personalul nedidactic în acest sens?

    1. Stai calm că nimeni nu mai decontează nimic. Nici înainte nu decontau, că cică nu erau fonduri la primărie. Acum au scuza că nu e clară legislația. O scuză pentru neplată se va găsi întotdeauna.

      Iar când câștigi în instanță, după ani de tărăgănare, îți dau banii înapoi cu țârâita, vreme de 5 ani, pentru că așa-i în fotbal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursuri școlare 2023. Listele și calendarele activităților educative interjudețene, regionale, naționale și internaționale, publicate de Ministerul Educației – documente

Listele și calendarele activităților educative interjudețene și regionale (CAER), naționale și internaționale (CAEN), cu finanțare sau nu din partea Ministerului Educației (ME), au fost publicate de instituție pe site-ul propriu,…
Vezi articolul