DOCUMENT Modelul de contract educațional pe care părinții îl încheie cu școala s-a modificat. A fost introdusă “clauza COVID” – obligația părintelui de a nu trimite la școală copilul care are simptome

17.164 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Modelul contractului educațional, pe care toți părinții în semnează cu școlile la care au copiii, a fost schimbat prin aprobarea noului Regulament de Organizare și Funcționare a Instituțiilor de Învățământ (ROFUIP). Contractul nou îl înlocuiește pe cel aprobat în 2016 și este în anexa ordinului de ministru 5.447/2020. Modificarea constă în introducerea unei clauze de prevenție a prezenței la școală a elevilor care pot fi infectați cu noul coronavirus, sau cu alte boli cu potențial infecțios. A fost schimbată și clauza existentă privitoare la comportamentul părinților față de personalul școlii.

A fost introdusă obligația părintelui de a nu trimite la școală copiii care au febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree. Redăm obligațiile părinților, așa cum apar ele în modelul de contract educațional 2020:

Părintele/tutorele/reprezentantul legal al copilului/elevului are următoarele obligații:

a) asigură frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, până la finalizarea studiilor;
b) prezintă documentele medicale solicitate la înscrierea copilului/elevului în unitatea de învățământ, în vederea menținerii unui climat sănătos la nivel de grupă/clasă pentru evitarea degradării stării de sănătate a celorlalţi copii/elevi din colectivitate/ unitatea de învățământ;
c) trimite copilul în colectivitate numai dacă nu prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
d) ia legătura cu educatoarea/învățătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământul preşcolar/ profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte, cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copilului/elevului;
e) răspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul şcolii, cauzate de elev;
f) respectă prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a unităţii de învăţământ;
g) prezintă un comportament civilizat în raport cu întregul personal al unităţii de învăţământ.

Această ultimă obligație, cea de la litera g) a modelului de contract educațional 2020 a fost și ea schimbată. În vechiul contract formularea era “nu agresează fizic, psihic, verbal personalul unității de învățământ”. Acum părintele are obligația de a “prezenta un comportament civilizat în raport cu întregul personal al unităţii de învăţământ.

Foto: pixabay.com


2 comments
  1. Sigur ,,c-au uitat” sa defineasca comportamentul civilizat. Nu mai vorbesc ca pe nimeni n-a interesat sa dezbata si sa treaca in ,,contract” ce se intampla daca cineva nu respecta ,,clauzele”. Astia chiar n-o fi avut nici un ,,jurist” la indemana care sa le explice ce si cum? Sau nu i-a interesat, fiind necesar ca s-o scalde astfel incat nimeni sa nu mai priceapa nimic? Altfel, cum sunt ,,experti” in ,,externalizarea” serviciilor, ar fi facut cateva contracte cu vre-un jurist ,,de-al casei” care ar fi ,,imbracat” totul intr-o forma cat de cat legala pentru a se putea aplica la o adica. Concluzia e ca pana acum poporul putea sa fie marlan cu ,,personalul din invatamant”, da’ s-au rezolvat ,,scaparile” prin trecerea ,,comportamentului civilizat” in noul contract care trebuie ,,prezentat” (nefiind obligatoriu, e suficient a fi prezentat intr-un fel sau altul)

  2. Măsura aceasta trebuia introdusă acum o sută de ani. Am fost tot timpul revoltat de fătul că unii părinți își duceau copiii bolnavi la grădiniță și dădeau medicamentele educatoarei, să le administreze (ceea ce poate fi caz penal dacă copilul face o reacție).

    Normal ar fi că această măsură să existe și la adulți, la orice loc de muncă. Mergi la servici pentru că troglodiții cărora nu le pasă, să vină bolnavi și să îmbolnăvească pe toată lumea…Nu mă refer la Covid ci la orice viroză, chiar și alea obișnuite. Nu toată lumea reacționează la fel la o simplă răceală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii vaccinați din clasa a VI-a nu pot reveni cu prezență fizică la școală din cauza unei reglementări din ordinul comun, spun părinții. Sorin Ion: La prima modificare a ordinului comun, săptămâna viitoare, voi propune să luăm în considerare petițiile

Copiii de 12 ani vaccinați, dar care sunt în clasa a VI-a, nu se pot întoarce cu prezență fizică la școală fiindcă în ordinul comun scrie că doar de la…
Vezi articolul

Andreea Moldovan, Ministerul Sănătății: Pragurile de 15, respectiv 17 elevi la clasă, în anii terminali, “vin de la Ministerul Educației” / Limita de 50% este cea care contează / Școlile unde mai mulți elevi vor prezență fizică pot cere “derogare de la DSP”

Pragurile de 15, respectiv 17 elevi per clasă, în ani terminali, care pot veni la școală în sistemul hibrid sunt propuse de Ministerul Educației, a spus duminică, la Digi 24,…
Vezi articolul