Profesorii trebuie să depună lunar un raport de activitate suplimentară pentru a putea primi sporul de doctorat. Elaborarea unei lucrări științifice si rezolvarea creativă a situațiilor ce impun managementul riscului, crizei și al eşecului sunt printre activitățile luate în calcul pentru acordarea sporului de doctorat, conform procedurii privind acordarea indemnizației pentru titlul științific de doctor, publicată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj.
Procedura conține un model de raport lunar pe care trebuie să îl completeze profesorii pentru a primi sporul de doctorat și exemple de activități pe care le pot desfășura, precum și un model de Cerere privind aprobarea indemnizației pentru titlul științific de doctor.
Procedura stabilește modul de aplicare a prevederilor legislative cu privire la acordarea indemnizației pentru titlul științific de doctor, personalului din Inspectoratul Scolar Județean Dolj si directorilor unităților de învăţământ preuniversitar din județ, care dețin titlul științific de doctor numai dacă își desfăşoară activitatea în domeniul pentru care dețin titlul, conform documentului.
Cum se acordă indemnizația de doctorat
- Completarea fișelor post cu atribuții suplimentare, cu aprobarea C.A. al ISJ Dolj
- Beneficiarii depun la secretariatul inspectoratului scolar cererea prin care solicită acordarea indemnizației pentru titlul științific de doctor.
- Cererile personalului din ISJ Dolj, cât şi ale directorilor unitatilor de învățământ, se aprobă de către inspectorul şcolar general.
- Lunar, până cel târziu în data de 9 a lunii în curs, pentru luna anterioară, beneficiarii indemnizației titlului științific de doctor depun la secretariatul ISJ Dolj raportul privind activitatea suplimentară.
- Raportul lunar de activitate se verifică de către o comisie constituită la nivelul ISJ Dolj, care întocmeşte lista cu beneficiarii eligibili şi o transmite spre aprobare inspectorului şcolar general, potrivit procedurii ISJ Dolj.
În situația în care unul dintre beneficiari nu transmite raportul la termen sau nu il transmite, acesta nu va beneficia de indemnizație pentru luna respectivă, conform procedurii ISJ Dolj.
Anexa 1 – Cerere privind aprobarea indemnizației pentru titlul științific de doctor
Ce activități pot desfășura profesorii pentru a primi sportul de doctorat
Atribuțiile care permit verificarea lunară a modului în care activitatea profesorilor este valorificată în mod suplimentar sunt stabilite prin Anexa la Fişa postului, în conformitate cu Anexa la Adresa M.E. nr. 27031/01.04.2024
Activități care reflectă competențe și profesionale specifice domeniului
- Consilierea metodologică a personalului didactic de specialitate/ pe disciplină/ de îndrumare si control și promovarea unor instrumente de lucru/ metode şi procedee din literatura de specialitate.
- Acordarea de consultanță de specialitate personalului didactic de specialitate/ de îndrumare și control în vederea elaborării lucrărilor științifice (pentru acordarea gradelor didactice, lucrări științifice, studii si cercetări etc.)
- Elaborarea de instrumente de lucru necesare desfășurării activității personalului didactic de specialitate/ de îndrumare și control în vederea creşterii calității
- Elaborarea unei lucrări științifice adecvat domeniului de studiu, cu respectarea rigorilor științifice
- Oferirea de repere științifice pentru creşterea calității activităților desfăşurate de personalul didactic de specialitate/ pe disciplină/de îndrumare şi control; prezentare de lucrări științifice în cadrul unor activități tematice promovate în rândul comunității didactice (noutăti editoriale/științifice din domeniu)
- Reprezentarea instituției în cadrul proiectelor și programelor educaționale/ conferințelor/ simpozioanelor/meselor rotunde s.a.m.d., cu reflectarea expertizei conferite de titlul științific obținut (prezentări, calitatea de speaker s.a.m.d.)
Activități care reflectă competențe transversale
- Rezolvarea creativă a situațiilor ce impun managementul riscului, crizei și al eşecului (intervenții punctuale în cadrul unităților de învăţământ/ cazuri)
- Dezvoltarea/inițierea de proiecte și programe educaționale
- Elaborarea de rapoarte în cadrul instituției care reflectă cunoștințe privind gândirea critică, inclusiv aptitudinea de a analiza, interpreta sau formula raționamente în diferite contexte
- Coordonarea de grupe/echipe de lucru la nivel instituțional în baza abilităţilor de interrelaţionare şi de lucru în echipă
Modelul de raport lunar pe care trebuie să îl completeze profesorii pentru a primi sporul de doctorat în conformitate cu Anexa la Adresa M.E. nr.27031/01.04.2024
Informații de context despre condiționarea sporului de doctorat
Condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare a fost inclusă în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din mai 2023, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial.
Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat.
Guvernul a aprobat condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare în decembrie 2023, deși Consiliul Legislativ a solicitat eliminarea prevederii pentru că are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat.
Un specialist într-un domeniu, care deține și titlul de doctor, folosește pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu toate cunoștințele dobândite pe parcursul formării universitare, postuniversitare sau continue, neputând fi separate cunoștințele și abilitățile atestate prin titlul de doctor, de cele dobândite prin alte modalități de formare, potrivit Consiliului Legislativ.
Pe 1 februarie, sindicatele profesorilor au anunțat că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat.
Conform proiectului de ordonanță de urgență, document pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, pentru plata sporului de doctorat pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior verificarea se va face printr-o evaluarea anuală, nu lunară.
Proiectul de OUG a fost adoptat de Guvern și a fost eliminată prevederea referitoare la verificarea anuală, ceea ce înseamnă că sporul pentru titlul de doctor este plătit doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar lunar, conform OUG 115/2023.
DOCUMENT Procedura operațională privind acordarea indemnizației pentru titlul științific de doctor pentru personalul din Inspectoratul Școlar Județean Dolj și pentru directorii unităților de învăţământ din județul Dolj
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
8 comments
In București nu se mai dă sporul de doctorat celor care au echivalat doctoratul cu gradul I.
Dar domnii din Parlament si din Guvern care au doctorate, cum si le justifica ?! Daca un profesor la catedra trebuie sa-si justifice munca si valoarea (deja validata prin titlul obtinut) pe care o transmite asupra elevilor sai la ore…cu dumnealor care concep asemenea legi, cum ramane ?!
ăștia din Dolj sunt aia care recuperau 2 mai deși era vacanta:))
OMG…
Atât despre debirocratizare și digitalizare! Trăiască Partidul și Dosarul cu șină. Lunar!
Ori profesorii cu doctorat sunt prea ocupați cu documentele de făcut pentru a mai reacționa ori sunt atât de șocați de mizeria birocrației românești din învățământ încât nu mai pot reacționa. Dragi colegi, e o lecție de umilință pe care v-o oferă alții și nu voi înșivă și cred că diferența e în defavoarea doctoratelor pentru care ați muncit. Probabil că merităm asta căci nu mai reacționăm. Cum e aproape final de an școlar suntem de asemenea prea ocupați pentru orice fel de protest.
S-a făcut plângere la CNCD, răspunsul primit a fost că plângerea trebuie redactată avocățește, cu capete de cerere și dovezi pe fiecare punct, nu să spui așa ce te doare . S-a trimis plângere la Avocatul Poporului, nu s-a primit decât un răspuns automat, cum că au văzut că îi întreabă cineva ceva .E ca la ANPC, ori nu funcționează formularul pentru reclamație deloc, ori , când funcționa, răspundea cineva pentru care era mai ușor să spună mereu că nu ai dreptate decât să rezolve vreodată ceva . E o iluzie sa se creadă că mai funcționează ceva in țara asta sau că se poate discuta cu o ministră care a putut inventa așa ceva sau care șterge / cere să se șteargă toate comentariile nemulțumiților.
Vai mama lor de incompetenți. Au încurcat ordinele de ministru. Ei au făcut raportul de pe ordinul ministrului care prevede organizarea studiilor doctorale. Practic, în mintea lor, un profesor cu doctorat , trebuie să facă, lunar, activitățile pe care oricum le-a făcut în perioada studiilor ..doctorale. Doamne câtă incompetență….
S-a închis supermarketul de doctorate și cei care nu pot să-și mai cumpere doctoratul se răzbuna pe cei care îl au, inclusiv pe cei care l-au obținut corect. Exces de birocrație, iar comisii, iar ISJ etc. Cine obține gradația de merit, mulți cu diplome și adeverințe false, timp de cinci ani ia mai mulți bani și nu trebuie sa facă niciun raport! Cinci ani!