DOCUMENT Model de cerere pentru bursă socială / Cererile pot fi depuse până la finalul lunii septembrie

50.296 de vizualizări
Foto: captură – document
Potrivit unui ordin de ministru publicat miercuri prin care sunt afișate noile criterii de acordare a burselor elevilor, bursa socială se acordă elevilor în funcție de un venit cel mult egal cu salariul minim net pe economie, pe membru de familie.

Bursele de ajutor social se calculează pe baza unui prag al veniturilor. Un venit cel mult egal cu salariul minim net pe economie, pe membru de familie, la stabilirea căruia se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii, cu excepția burselor școlare și universitare, conform noilor reguli.

Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, bursa de merit, cu bursa de studiu. Elevii care beneficiază de sprijin financiar Bani de liceu sau Euro 200 pot obține bursa de ajutor social dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în ordin.

Bursele de ajutor social se acordă și pe perioada vacantelor școlare pentru elevi. Nu au dreptul la bursa de ajutor social pe perioada vacanței de vară, elevii care:

  • nu au promovat anul școlar
  • care la începutul anului școlar sunt corigenți la cel mult la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate pe an
  • absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/ învățământ profesional/ cursuri cu frecvență zi sau într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat
  • elevi care repeta anul școlar din alte motive decât medicale.

Criteriile pentru burse de ajutor social:

Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:

  • elevi proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația familială complementară și alocația pentru copii. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
  • elevi orfani, elevi aflați în întreținerea unui singur părinte (copil orfan de un părinte; copil aflat în tutela exclusivă a unui părinte, în urma divorțului – inclusiv financiar; copil cu tată declarat necunoscut; copil adoptat de o singură persoană) și elevi abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei;
  • elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului muncii, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, astfel:
    • I. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;
    • II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;
    • III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;
    • IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;
    • V. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale
    • VI. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;
    • VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;
    • VIII. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;
    • IX. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;
    • X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;
    • XI. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);
    • XII. boli genetice;
    • XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările posttransplant;
    • XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare;
  • elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative.  
  • Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar, respectiv a certificatului de încadrare în grad de handicap, fără a fi condiționată de venitul net lunar al familiei.
Model cerere bursă socială:


14 comments
  1. Bună ziua am o fată la liceu nu avem niciun venit dar am un băiat are 21 ani și stă cu noi în curte și are niște animale la apia pe numele lui pot face la față de bursă mulțumesc frumos.

  2. Buna seara!Pentru bursa sociala monoparentala ce acte trebuiesc si ce model de cerere trebuie sa completez?Multumesc!

  3. bună ziua! am copil la liceu și plătesc 530 abonamentul lunar știe ministrul educației ca nu se decontează nici pe sfert din suma ? cu ce ajuta elevul ? Avem firme particulare de transport….

  4. a trebuit să îi luați bursa socială la 5copii ,dvs.nu știți cate le trebuie la școală ,cu așa alocatie de 240de lei ,.

    Credeți că le ajung banii ăștia la copii ,o lună de zile?
    Nuta Valerica

  5. buna ziua oare daca am vândut un apartament se ia în calcul suma din vânzarea lui oare poate beneficia de burse ani trecut a avut

  6. Astfel statul încurajează depopularea satelor din românia .Nu am cuvinte sa îmi exprim indignarea cu privire la eliminarea acelor burse atât de necesare tinerilor. Un abonament pe o rută de 35-38 km costă 380 lei să nu mai luăm în calcul alimentația acelui elev .Rușinos tind să cred că nu se dorește cu adevărat o “Românie Educată” ci mai degrabă o țară de oameni simpli ușor de manevrat de cei aflați în funcții cheie.😥

  7. Un elev crescut de mama singura si care a fost adoptat poate primi bursa daca in clasa a v a a avut media scazuta la purtare in ordinul de ministru nu se precizeaza daca mai este vreo regula in acest sens ,multumesc anticipat
    pt raspuns

      1. Bună ziua. Am un băiat de 13 ani , in plasament familial, este in clasa a vii a. L am crescut singură, de la 3 luni. Întrebarea mea este , la copii aflați în plasament se ia în considerare venitul pentru bursa socială?

  8. Tocmai au primit \Ordinul de ministru prin care afla ca nu mai primesc bursa rurala. Copiii de liceu care nu au liceu de profil sau deloc in localitatea de domiciliu si care trebuie sa mearga 10,20,30,50 de km pana in primul oras, NU MAI PRIMESC BURSA RURALA!!!! Oare dl ministru a construit peste vara licee in toate satele? Sau nu mai vrea sa mearga la oras copiii de la sat? Aceasta este Romania EDUCATA! Vreti sa faca liceul cat mai putini copii? Adica numai cei cu bani de la parinti. Stiti cat costa o naveta? Ar trebui sa incurajati copiii sa mearga la liceu nu sa le luati bursa.

  9. Buna ziua. In calitate de parinte al unui elev de liceu. Va rog sa ma lamuriti daca poate solicita bursa sociala conform art 15 litera d). Locuieste in mediul rural si face naveta in alta localitate la liceu. Menționez ca anul trecut cut s-au dat astfel de burse. Ce acte de la primarie pot solicita? Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu a vorbit din nou despre pilotarea unei testări standardizate digitale la Bacalureat și Evaluarea Națională: Rezultatele acestor teste rămân proprietatea Ministerului Educației și de pe platforma educațională vor fi transferate pe serverele ministerului, care sunt găzduite de STS

Ministerul Educației mai are de gând o pilotare de testare standardizată pe lângă cea anunțată deja în 329 de școli. De data aceasta este vorba de o pilotare standardizată și…
Vezi articolul

OFICIAL Ministerul Educației: Ramona Lile nu a fost confirmată în poziția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în urma deciziei de plagiat. Instituția cere ca universitatea să reia alegerile de rector

Reprezentanții Ministerului Educației au declarat oficial, pentru Edupedu.ro, că Ramona Lile, rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, nu a fost confirmată în funcție după alegerile pentru funcția de rector,…
Vezi articolul

Matematica redevine obligatorie la liceu în Franța, din 2023, după schimbările succesive din ultimii trei ani. “Trebuie promovată egalitatea fete-băieți” în științe, susține Ministerul Educației de la Paris

Toți elevii de liceu din Franța vor face obligatoriu matematică la liceele teoretice (generale) din septembrie 2023, a anunțat duminică, 13 noiembrie, ministrul Educației din Republică, Pap Ndiaye, după cum…
Vezi articolul