DOCUMENT Ministerul Educației primește 57 de milioane de lei în plus la rectificarea bugetară, după ce a cerut 668 milioane lei – proiect / Bugetul nou va fi de 2,2% din PIB

5.316 vizualizări
Foto: © Cronislaw | Dreamstime.com
Ministerul Educației primește o creștere de 57 de milioane de lei la rectificarea bugetară, potrivit proiectului de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe. Suma reprezintă doar 8 procente din ceea ce solicitase ministerul, potrivit informațiilor publicate de Economedia.ro, despre care Edupedu.ro a scris săptămâna aceasta. Dacă bugetul Ministerului Educației va crește cu această sumă, raportat la PIB-ul estimat pentru acest an de către CNP, noul buget va reprezenta 2,2%.

Proiectul de rectificare bugetară arată că cea mai mare creștere de la ministerul Educației are loc la universități, nu în dreptul învățământului preuniversitar. Respectiv o creștere de 1,58 miliarde lei a cheltuielilor din veniturile proprii pentru investiții și realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene derulate de instituțiile de învățământ superior. Instituțiile de învățământ superior vor avea posibilitatea să utilizeze 636,8 milioane lei din soldurile anilor precedenți, potrivi proiectului.

Bani în plus pentru salariile cadrelor didactice și personalului din învățământ – doar 200 milioane lei, prin majorarea cheltuielilor de personal. Această sumă nu acoperă o eventuală creștere salarială promisă că va avea loc după rectificarea bugetară pentru profesori, cel mai probabil banii fiind alocați cheltuielilor cu angajările suplimentare făcute prin trecerea creșelor la Ministerul Educației, cu tot cu personalul acestora, personal care a avut parte de scăderi de venituri de până la 40%, potrivit sindicatelor, prin trecerea de pe grila de salarizare a personalului din administrația publică locală la cea din învățământ.

Bugeul inițial pentru cheltuielile de pesronal (salarii) a fost de 21,5 miliarde de lei, potrivit Ministerului Educației, iar creșterea de 200 milioane lei înseamnă un plus de doar 0,9%.

Reamintim că anul trecut, tot la rectificarea bugetară, ministrul Cîmpeanu anunța că salariile profesorilor nu vor creşte în 2021, „deoarece sunt o serie de alte priorităţi”. Asta deși legea prevedea majorarea cu 16% de la 1 septembrie 2021, creșterea fiind în cele din urmă amânată pentru al doilea an la rând.

Ministrul Cîmpeanu anunța în ianuarie 2022, într-un comunicat oficial, după greva de avertisment a sindicatelor profesorilor, că „sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate”, creștere restantă pe care o anunța ca fiind de 12%.

Are loc o reducere de cheltuieli, în proiect, de 9 milioane de lei la capitolul de cheltuieli de Bunuri și servicii și de 14,8 milioane de lei la Alte cheltuieli.

Creșterea de doar 57 milioane de lei, propusă pentru bugetul Ministerului Educației la rectificare, este doar 8% din cele 668 de milioane de lei solicitate de ministrul Educației pentru ministerul său, potrivit documentelor publicate de economedia.ro.

Tot pentru universități crește finanțarea și la capitolul transferurilor între unități ale administrației publice pentru finanțarea de bază a instituțiilor de învățământ superior cu 30 milioane lei

Sunt în schimb tăiate sume mari de la proiecte de investiții finanțate din fonduri rambursabile – un minus de 80 milioane lei, de exemplu.

Fișa bugetară cu propunerile de rectificare:

În cazul Ministerului Educației, datele publicate de economedia.ro la începutul săptămânii indicau faptul că acesta a solicitat, la rectificarea bugetară, un plus de 668.053.000 lei.

Bugetul inițial al Ministerului Educației a fost de 30.003.832.000 lei. Cu suplimentarea pe care ar primi-o la această rectificare, bugetul ar fi de 30.060.868.000 lei, adică în creștere cu 1,9%. Bugetul ministerului rămâne tot în marja lui 2,2% din PIB, find unul dintre cele mai mici bugete raportate la PIB din istoria ultimilor ani pentru acest minister.

PIB estimat pentru acest an de Comisia Națională de Prognoză este de 1.372,5 miliarde lei.

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, după cum anunța Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Instituția explica atunci faptul că de la 1 ianuarie 2020 salariile au fost majorate cu 8%, iar ultimele două tranșe de majorare până la grila prevăzută de Legea 153/2017 ar fi trebuit să intre luna viitoare. Rectificarea bugetară a amânat însă acea creștere, cu totul, până în septembrie 2021.

Atunci ministerul spunea că chiar și așa, majorarea tot va avea loc “mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament”.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad.

Foto: © Cronislaw | Dreamstime.com /


2 comments
  1. Politica de amânare sine die a creșterilor salariale incluse într-o lege din 2017 erodează autoritatea Guvernului și a Ministrului Educației. Cum poți să mai crezi ceva din vorbele unor decidenți care încalcă prevederi legale…Cum sa crezi in vorbele unor decidenți fără cuvânt? S-au scris epopei despre regi care au promis ceva și au trebuit să se țină de cuvânt….Dar la noi, que voulez vous ? Nous sommes ici aux Portes de L’Orient, out tout est pris a la legere…

  2. Sa nu uitam ca Ministerul inca nu a premiat olimpicii, elevii cu media 10 la BAC sau la Evaluarea Nationala… E aproape Septembrie… Totusi… Doar e dreptul nostru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Nivelul de educație, câștig salarial

Salariile profesorilor și bursele elevilor de la Colegiul Economic Madgearu din Ploiești, neplătite de 4 zile, după ce contabila-șef a liceului a intrat în concediu. Director: Mâine sperăm să primească profesorii salariile și tot mâine lucrăm la plățile pentru burse

Salariile profesorilor și angajaților din Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Ploiești și bursele elevilor pe luna martie nu au fost plătite până acum, la 4 zile de la termen, transmite…
Vezi articolul

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) vor începe anul universitar 2021-2022 în sistem hibrid: toate cursurile online, laboratoarele și seminariile cu prezență fizică

Studenții de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) vor începe anul universitar 2021-2022 în sistem hibrid: toate cursurile se vor desfășura online, iar laboratoarele, seminariile și ore de…
Vezi articolul

Școlile sunt obligate să transmită Asistenței Sociale numărul copiilor cu părinții plecați în stăinătate, în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare – adresă a Ministerului Educației

Școlile sunt obligate să transmită Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare, situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate și…
Vezi articolul

Bursele de merit „Ligia Deca” pentru medii școlare de 1, 2, 3 și 4 nu vor mai fi acordate din septembrie 2024. Dispar cele peste 8.500 de burse de merit pentru medii sub 5, pentru care elevii încasează anul acesta 450 de lei pe lună dintr-o gafă a ministrului

Premiera înregistrată de educația din România și semnalată de Edupedu.ro în noiembrie 2023 și-a dovedit falimentul 5 luni mai târziu: este vorba despre bursele de merit „Ligia Deca”, pentru elevii…
Vezi articolul