DOCUMENT Ministerul Educației obligă școlile să comande manuale pentru anul viitor, majoritatea tot de la Editura Didactică și Pedagogică. Asta deși a anunțat că va cumpăra noi manuale prin licitație

2.480 de vizualizări
SURSA: Facebook.com
De astăzi, toate școlile sunt obligate să-și comande manuale școlare pentru clasele I-VI, pentru anul școlar 2019-2020. Anunțul apare într-o notă trimisă tuturor școlilor din țară de către Centrul Național de Evaluare și Examinare, din subordinea Ministerului Educației. Situația paradoxală este că profesorii și învățătorii au la dispoziție câteva liste cu manualele disponibile, cele mai multe (120) fiind de la Editura Didactică și Pedagogică (EDP). Amintim că anul trecut, pentru prima dată, Ministerul a încredințat direct editarea manualelor de la clasele I-VI către EDP.
  • De ce manuale de clasa I tot de la EDP încă un an școlar? Obiectul controversatului contract de 24 de milioane de lei încheiat anul trecut de Minister cu editura statului era “reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar” (2018-2019), după cum a comunicat Ministerul Educației într-un răspuns oficial pentru HotNews.ro în iunie 2018
  • În plus, Ecaterina Andronescu anunța în urmă cu o lună că pentru anul școlar 2019-2020 manualele vor fi obținute prin licitație. E drept că ministrul nu a spus niciun moment pentru ce clase vor fi cumpărate manuale prin licitație: doar la clasa a VII-a, unde ajunge înnoirea programei școlare? Sau și la clasele unde expiră contractele cu EDP și cu celelalte edituri private
  • Nici până la această oră, EDP și Ministerul Educației nu au desecretizat contractul prin care au impus monopol pe editarea manualelor, astfel că nu știm exact care sunt termenii contractuali

Ministerul Educației a trimis către toate inspectoratele școlare din țară o notă (semnată pe 10.01.2019) prin care le cerea să completeze tabelele cu un număr estimat de manuale de care au nevoie pentru anul școlar 2019-2020. Motivul oficial: ”eficientizarea procesului de furnizare a manualelor școlare”.

Zece zile mai târziu, pe 21 ianuarie, o adresă a Centrului Național de Evaluare și Examinare (responsabil de manuale) vine cu detaliile tehnice.

”Aplicația online SNMS (Selectarea Necesarului de Manuale Școlare) va fi deschisă de vineri, 15.02.2019 și vor putea fi depuse comenzile până miercuri 27.02.2019” – pe 28 se mai fac ultimele verificări la inspectorate, după cum sunt anunțate școlile.
Cadrele didactice sunt obligate să stabilească manualele după care vor învăța elevii anul școlar viitor (2019-2020) dintr-o listă în care cele mai multe manuale din care profesorii trebuie să aleagă pentru anul școlar următor sunt ale Editurii Didactice și Pedagogice. Paradoxul vine după ce ministrul Ecaterina Andronescu tocmai a anunțat la începutul anului ca a renunțat la manualul unic și la prevederile care arătau că manualele vor fi editate doar de Editura unică (EDP), aprobând prin Ordin de ministru publicat deja în Monitorul Oficial.
Anunțurile de anul trecut ale Ministerului spuneau că acel contract cu EDP avea în vedere manualele pentru anul școlar 2018-2019. Deci de ce manualele de clasa I anul viitor vin tot de la editura statului?
În adresa CNEE primită de către toate școlile vedem ce manuale au de ales profesorii și învățătorii.

În Axena 1 – manuale de limbi străine sau de predare in limbi străine pentru clasele I-III. Sunt 41 de manuale tipărite de editurile pentru care CNEE a încheiat acorduri cadru în perioada 2016-2017.

Ceva mai multe opțiuni sunt pentru clasa a IV-a (unde exista și manuale de Limba română, Matematică, Biologie, Geografie etc) și la fel si pentru clasa a V-a.

În Anexa a II-a sunt 120 de manuale tiparite de Editura Didactică și Pedagogică.
Edupedu.ro a sesizat recent că, deși Ministerul Educației condus de Ecaterina Andronescu a renunțat la serviciile EDP ca editură unică pentru manualele școlare, același Guvern a decis în proiectul de Buget pe 2019 adoptat că una dintre priorităţile Ministerului Educaţiei la capitolul învăţământ preuniversitar este “susţinerea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A.”. Este apoi precizat şi motivul susţinerii: “asigură manuale, incluzând variantele digitale”.

 

Potrivit surselor Edupedu.ro, fostul ministru Liviu Pop a făcut presiuni politice permanent ca Ecaterina Andronescu să continue politica editurii unice. Revenirea la concurența pe piața manualelor școlare, dacă va fi respectat ordinul semnat de Andronescu, vine la un an după ce Liviu Pop a impus monopolul de stat pe editare, cu numeroase greșeli în manualele făcute de Editura Didactică.

Citește și:

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile de stat nu vor putea să angajeze direct profesorii, așa cum se întâmplă în privat. Ligia Deca: „Soluția de acum din lege este cea potrivită” / În legea educației din 2011 exista prevederea ca școlile să își angajeze personalul, dar articolul a fost modificat în 2014 de Guvernul Ponta

Unitățile de învățământ de stat nu vor putea să angajeze direct profesorii, așa cum se întâmplă în privat și cum era prevăzut inițial în Legea Educației 1/2011. „Deocamdată, având în…
Vezi articolul