DOCUMENT Ministerul Educației instigă inspectoratele școlare județene să încalce un ordin de ministru. Le cere să aplice noile mandate de directori de la 17 ianuarie 2022

12.676 de vizualizări
Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com
Profesorii vor fi numiți în funcțiile de director și director adjunct în perioada 20-22 decembrie, cu aplicarea de la data de 17 ianuarie 2022, după cum se arată într-o notă trimisă inspectoratelor școlare de către Ministerul Educației. De menționat este că aplicarea de la data de 17 ianuarie 2022 încalcă ordinul de ministru, deoarece calendarul concursului prevede aplicarea de la 10 ianuarie 2022.

„Toate tipurile de decizii privind încetarea și numirea din / în funcțiile de director și director adjunct se emit cu aplicare de la data de 17 ianuarie 2022”, potrivit notei. Dacă aplicarea mandatelor de directori va începe de 17 ianuarie 2021, atunci trebuie schimbat ordinul de ministru în privința organizării și desfășurării concursului de directori.

Nota 36.110/ 14.12.2021

Între timp, structura anului școlar 2021-2022 s-a modificat și semestrul al II-lea începe pe data de 17 ianuarie 2022, nu pe 10 ianuarie cum era inițial planificat. Cu toate acestea, în ordinul de ministru al concursului de directori apare data de 10 ianuarie 2022, fără a se face referire la semestrul al II-lea.

Foto: captură – Calendar concurs directori

Profesorii declarați „reușiți” în urma promovării concursului vor încheia contract de management educațional cu inspectoratul școlar, pe o perioadă de patru ani de la data numirii în funcția de director / director adjunct, conform notei.

  • Potrivit calendarului concursului, astăzi are loc validarea rezultatelor finale. Vezi aici cum au fost departajați profesorii care vor să devină directori și sunt mai mulți candidați pe un loc, cu medii finale egale.

După cum se arată în notă, în data de 20 decembrie 2021 se emit:

  • deciziile de încetare a numirii prin detașare în interesul învățământului pentru toate funcțiile de director și director adjunct ca urmare a organizării concursului;
  • deciziile de numire în funcțiile de director și director adjunct ca urmare a promovării concursului;

În perioada 20 – 22 decembrie 2021 se vor emite deciziile de numire în funcțiile de director și director adjunct prin detașare în interesul învățământului. Tot atunci, se vor încheia contractele de management educațional cu candidații declarați „reușiți” în urma promovării concursului.

„Atenționăm asupra faptului că directorii numiți în funcție în urma promovării concursului trebuie să încheie și contracte de management administrativ-financiar cu primarul / primarul de sector al unității administrativ-teritoriale”, prevede documentul trimis inspectoratelor școlare.

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cum sunt departajați profesorii care vor să devină directori și sunt mai mulți candidați pe un loc, cu medii finale egale. Procedura oficială prevede chiar votul secret al cadrelor didactice

5 comments
  1. Acest concurs nu a fost decât o mascarada politica !!! Sa le fie rusine celor care au executat fără a respecta legislația !!!
    Ma număr printre cei care au luat proba scrisă ,am fost executata la 3 interviuri din directive politice ! Am obținut un 7 la contestatie și conform art. 27 din METODOLOGIE aveam întâietate la numire prin delegație ! Deși mi-am depus acord de principiu , nu am fost numita nici cu delegație fiind numiți in continuare cei care nu s-au prezentat la concurs sau au căzut la proba scrisa! Ce se demonstrează ! Ca și-au numit oamenii , sfidând legea !

  2. Este clar că cei noi vor avea 4,6 sau 8 ore săptămânal, iar semestrul se încheie pe 17 ian. Trebuia așteptat sfârșitul semestrului. Adevărat ca 85%au rămas cei vechi, deci rămâne totul cum a fost.

  3. nu ar strica sa faceți in redacție ceva exerciții de munca intelectuala …au schimbat data , este adevărat , dar daca ați gândi înainte de a scrie titluri belicoase ar fi mai bine ……contabilicește vorbind ….ziua de salariu este 14 , directorul intra in funcție pe 10 ….cat durează documentele ptr ca cel nou numit sa aibă drept de semnătură in banca , semnătură electronica ( regim special ) , etc ….proștilor

    1. Andra, tu ai in felul tau dreptate. Nai e si noua structura, semestrul II incepe pe 17 ianuarie etc.
      Dar, pe de alta parte gresesti fata de cei din redactie si intr-un fel îi jignesti.
      Principalii vinovati sunt cei din minister. Ei nu stiau sa ziua de salariu e pe 14 ? Nu stiau ca tot ei au modificat structura.
      Juridic vorbind, prin ccea ce au facut chiar instiga la nerespectarea unui ordin si daca asa se procedeaza, orice act bazat pe incalcare devine atacabil.
      Solutia legala era modificarea datei din ordinul de ministru initial printr-un nou ordin.
      Dar dl ministru e prea mandru si niciodata nu va accepta ca a gresit. DEsi nu e o greseala.
      Sau cei din minister, se pare obisnuiti cu nerespectarea legilor, au considerat ca merge si asa, cu tot felul de artificii la limita legalitatii.
      Din ce am observat din afara (din afara-macar teroretic- ai o viziune mai obiectiva), in sistemul de invatamant sunt o gramada de contabili, directori, inspectori si oameni din minister pentru care instructiunile sunt , ca valoare juridica, peste ordinele de ministru, peste legile votate in Parlament.
      Nu aplicam legea, ci ceea ce zice seful.
      Total gresit ! Ceea ce zice seful (uneori chiar in scris) nu va exonereaza in fata legii (nici in civil, nici in penal), daca ati incalcat-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Ministrul Educației neagă că elevii ar face meditații, pentru admiterea separată în clasa a IX-a, cu profesorii din liceul la care vor să intre: Eu cred că, atâta vreme cât subiectele sunt elaborate din programa de gimnaziu, nu putem vorbi despre meditații cu profesorii de liceu

Ministrul Educației, Ligia Deca, neagă faptul că elevii care ar putea să susțină admiterea separată la liceu ar face meditații cu profesorii din acele unități de învățământ: „Din punct de…
Vezi articolul