DOCUMENT Ministerul Cercetării a pus în dezbatere publică Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV, care va avea un buget minim de 60 de miliarde de lei

830 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PNCDI IV), se arată într-un comunicat de presă al ministerului. Bugetul PNCDI IV este de minimum 60 miliarde lei. Bugetul estimat este fundamentat pe o creștere graduală anuală a cheltuielilor publice CD cu aproximativ 0,14% din PIB, pentru atingerea țintei stabilite de 1% în 2027.

„PNCDI IV este principalul instrument de implementare a Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (SNCISI) 2022-2027, prin care se asigură transparent și predictibil finanțarea sistemului național CDI pentru modernizarea, consolidarea excelenței și creșterea relevanței pentru economia și societatea românească. Prin acest document cadru se susțin cercetarea fundamentală și exploratorie, cercetarea-dezvoltarea dedicată Agendei Strategice de Cercetare și sinergii cu domeniile naționale de specializare inteligentă, inovarea, antreprenoriatul de inovare și transferul tehnologic”, precizează Ministerul Dezvoltării în comunicatul de presă.

Ministrul Cercetării Sebastian Burduja spune că „Planul este structurat pe 10 programe de cercetare, inovare și digitalizare”. Este vorba de „idei; resurse umane; organizații de cercetare performante, nucleu,  infrastructuri de cercetare, provocări, parteneriate pentru inovare; cooperare europeană și internațională; cercetare în domenii de interes strategic; știință și societate”, a precizat Burduja.

Potrivit acestuia, ministerul Cercetării urmărește „crearea premiselor pentru asigurarea cadrului pentru investiții în CDI și încurajarea parteneriatelor între actorii publici și cei privați pentru transferarea rezultatelor cercetării către piață”. Burduja mai spune că și-a „setat ca prioritate în mandat colaborarea cu partenerii, iar prin acest plan asigurăm resurse și cadrul legal necesar”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Bacalaureatul va avea o nouă structură, cu Matematică susținută și de elevii de la uman, o probă nouă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine, toate de-a lungul clasei a XII-a. În sesiunea propriu-zisă de BAC rămân trei probe scrise și română-oral – proiectul legii Educației

Examenul de Bacalaureat, prevăzut de proiectul legii Educației Deca, va conține o probă de „competențe de bază complementare” specializării, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre „competențe de bază la Matematică”,…
Vezi articolul

“Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere” în cazul studenților – ministrul Educației, despre cazul UMF Iași / Liga Studenților din Iași: ce face universitatea e “o ingerință total extralegală”

“Nu este îngrădit niciun drept” în cazul deciziei Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, de a permite participarea în format fizic la examene doar pentru studenții…
Vezi articolul

Ștefan Cojocaru, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași: Numărul de absențe în cazul elevilor ai căror părinți au participat la cursuri parentale a scăzut cu 61%, de la un an la altul, în școlile din Bacău unde am avut intervenții

Profesorul universitar Ștefan Cojocaru din cadrul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială al Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, a vorbit despre impactul cursurilor…
Vezi articolul