Miercuri, 5 iunie, este zi nelucrătoare pentru profesorii și angajații din Învățământ, cu ocazia Zilei Naționale a Învățătorului, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor din Educație, document semnat de liderul sindical Marius Nistor. Este vorba despre prevederile din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar.
„Având în vedere discuțiile apărute, referitoare la regimul zilei de 5 lunie 2024, pentru a veni în sprijinul membrilor de sindicat, facem următoarele precizări:
Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar (înregistrat la M.M.S.S.-D.D.S. sub nr. 1199/05.07.2023 și publicat în Monitorul Oficial, Partea a V-a nr. 1/26.07.2023) prevede:
Art. 27 -(4) Sunt zile nelucrătoare:
– zilele de repaus săptămânal;
– 1 şi 2 ianuarie;
– 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
– 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui; – prima, a doua zi şi a treia zi de Paşti;
– 1 Mai;
– 1 Iunie;
– 5 Iunie – Ziua Naţională a Învăţătorului;
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
– 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei;
– 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
– 1 Decembrie;
– 25 şi 26 decembrie;
– două zile lucrătoare pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte;
– alte zile care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, stabilite prin hotărâre a Guvernului”, conform documentului.
„Vă rugăm să observaţi că ziua de 5 lunie are același regim cu 1 Mai, 1 Decembrie, 25 și 26 Decembrie etc. — fiind instituită ca zi nelucrătoare”, după cum se arată în informare.
Potrivit sursei citate, „instituirea zilei de 5 lunie ca zi nelucrătoare este rezultatul negocierilor purtate cu reprezentanții Ministerului Educației în anul 2023, pornind de la proiectul de contract colectiv elaborat de F.S.E „SPIRU HARET” și F.S.L.I. și reprezintă una dintre clauzele favorabile salariaților din învăţământ, prin care s-a reglementat un drept suplimentar (în plus față de cele prevăzute în contractul colectiv anterior).”