DOCUMENT Miercuri, 5 iunie, zi liberă pentru elevi și profesori. Marius Nistor, FSE Spiru Haret: Ziua de 5 iunie are același regim cu 1 Mai, fiind instituită ca zi nelucrătoare

20.846 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Miercuri, 5 iunie, este zi nelucrătoare pentru profesorii și angajații din Învățământ, cu ocazia Zilei Naționale a Învățătorului, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor din Educație, document semnat de liderul sindical Marius Nistor. Este vorba despre prevederile din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar.

„Având în vedere discuțiile apărute, referitoare la regimul zilei de 5 lunie 2024, pentru a veni în sprijinul membrilor de sindicat, facem următoarele precizări:

Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar (înregistrat la M.M.S.S.-D.D.S. sub nr. 1199/05.07.2023 și publicat în Monitorul Oficial, Partea a V-a nr. 1/26.07.2023) prevede: 

Art. 27 -(4) Sunt zile nelucrătoare:

– zilele de repaus săptămânal;

– 1 şi 2 ianuarie;

– 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;

– 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui; – prima, a doua zi şi a treia zi de Paşti;

– 1 Mai;

– 1 Iunie;

– 5 Iunie – Ziua Naţională a Învăţătorului;

– prima şi a doua zi de Rusalii;

– 15 august – Adormirea Maicii Domnului;

– 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei;

– 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;

– 1 Decembrie;

– 25 şi 26 decembrie;

– două zile lucrătoare pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte;

– alte zile care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, stabilite prin hotărâre a Guvernului”, conform documentului.

Vă rugăm să observaţi că ziua de 5 lunie are același regim cu 1 Mai, 1 Decembrie, 25 și 26 Decembrie etc. — fiind instituită ca zi nelucrătoare”, după cum se arată în informare.

Potrivit sursei citate, „instituirea zilei de 5 lunie ca zi nelucrătoare este rezultatul negocierilor purtate cu reprezentanții Ministerului Educației în anul 2023, pornind de la proiectul de contract colectiv elaborat de F.S.E „SPIRU HARET” și F.S.L.I. și reprezintă una dintre clauzele favorabile salariaților din învăţământ, prin care s-a reglementat un drept suplimentar (în plus față de cele prevăzute în contractul colectiv anterior).”

Citește și:
Zi liberă pentru elevi și profesori miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, în premieră la nivel național după marea grevă a profesorilor
Zilele libere din contractul colectiv de muncă al profesorilor și cele libere legale din timpul cursurilor, din anul școlar 2023-2024 – calendar
Noul contract colectiv de muncă pentru Învățământ intră în vigoare de astăzi – descarcă documentul. Cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați

5 comments
  1. Tedi,draga nu pierzi niciun ban,fii liniștit.Pierzi doar daca ai ore suplinite,oricum nu faceți mai nimic la ore și primiti bani .

  2. Bună ziua! Am marea rugăminte să mă lămuriți dacă documentul afișat mai sus se aplică și profesorilor din unitățile de învățământ preuniversitar PARTICULAR autorizat/acreditat. Aș înclina să cred că da, luând în considerare ultimul paragraf, dar v-aș ruga să-mi confirmați sau infirmați, după caz, această presupunere.
    Noul contract colectiv de muncă la nivel de ramură din 2023 este foarte ambiguu cu privire la învățământul particular… Mulțumesc!

  3. mai scapă guvernul de plata celor din educație pentru o zi …și așa le stam ca un ghimpe în coasta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Șapte firme au câștigat Loturile 2 și 3 din licitația pentru testele de salivă destinate școlilor, împărțind între ele 20,6 de milioane de teste / Achiziția totală acoperă doar jumătate din testele necesare

În total, 7 firme au câștigat licitația pentru loturile 2 și 3 pentru testele de salivă care urmează să fie distribuite în școli cel mai devreme spre sfârșitul săptămânii viitoare.…
Vezi articolul

Studiile premierului desemnat Marcel Ciolacu: Diplomă de licență la 9 ani după absolvirea facultății, studii postuniversitare înainte de examenul de licență, exmatriculat de la doctorat / Alte câteva semne de întrebare fără răspuns

Derularea studiilor premierului desemnat Marcel Ciolacu ridică o serie de întrebări. O analiză G4Media.ro indică faptul că acesta s-a înscris la studii postuniversitare înainte de a obține diploma de licență,…
Vezi articolul