DOCUMENT Marian Preda, Nicolae Istudor, Adrian Papahagi, Ciprian Mihali, printre profesorii propuși să aleagă componența comisiilor de specialitate CNATDCU, pentru mandatul 2024 – 2028 – proiect

Foto: INQUAM Photos / George Călin

Ministerul Educației organizează o consultare publică privind componența comitetelor de selecție CNATDCU. Marian Preda, rectorul Universității din București, Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Adrian Papahagi, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, Ciprian Mihali, directorul Departamentului de Filosofie, de la Universitatea Babeș-Bolyai sunt printre profesorii propuși în aceste comitete care vor alege componența comisiilor de specialitate CNATDCU.

Comitetele de selecție vor analiza candidaturile pentru calitatea de membru al Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)  pentru mandatul 2024 – 2028.

De precizat că membrii comitetelor de selecție nu vor face parte din comisiile de specialitate ale CNATDCU în mandatul 2024 – 2028.

Pentru asigurarea transparenței și calității procesului de selecție a membrilor CNATDCU pentru mandatul 2024 – 2028, Ministerul Educației a decis constituirea – pentru fiecare comisie de specialitate a CNATDCU – a câte unui comitet de selecție format din 3 – 5 personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional, conform anunțului Ministerului Educației.

După finalizarea dezbaterii publice, Ministerul Educației emite ordinul de ministru cu componența comisiilor de selecție care vor analiza candidaturile persoanelor înscrise în platforma www.brainmap.ro și vor recomanda Ministerului Educației din rândul acestora noi membri ai comisiilor CNATDCU.

Lista finală a membrilor CNATDCU va fi aprobată prin ordin de ministru.

Componența comitetelor de selecție a rezultat în urma apelului de candidaturi în vederea ocupării pozițiilor de membru CNATDCU (mandatul 2024 – 2028), în perioada 15- 28 aprilie 2024. 

Cum se aleg membrii CNATDCU, conform Legii învățământului superior 199/2023:

Anunțul Ministerului a listat și atribuțiile principale ale CNATDCU, potrivit noii legislații, pe primul loc fiind menționată „propunerea unor standarde minimale naționale pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor”. Amintim că aceste propuneri au fost elaborate deja de CNATDCU, în versiunea sa de până acum (Consiliu), iar ele au produs o serie de critici ce au determinat prelungirea consultărilor publice. Inclusiv luni, 15 aprilie, o astfel de luare de poziție s-a făcut auzită din partea Facultății de Administrație și Management Public – ASE București.

Alte atribuții CNATDCU, în noua formulă, menționate de minister:

Amintim că, prin noua Lege, CNATDCU devine un for secundar în analiza abaterilor de la etică de tipul tezelor de doctorat plagiate, activitatea în acest sens a actualului Consiliu fiind blocată din 2022, printr-o decizie a Curții Constituționale.

Cerințele minimale menționate pentru membrii CNATDCU, în anunțul Ministerului Educației: 

DOCUMENT Propunerile pentru componența comitetelor de selecție care analizează candidaturile pentru calitatea de membru al Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2024-2028 
Citește și:
Ministerul Educației începe alegerea viitorilor membri CNATDCU, instituție lăsată prin Legea Deca-Iohannis fără rolul principal în analiza plagiatelor și transformată în Comisie coordonată ministerial / Selecția membrilor pentru mandatul 2024-2028 are loc în pline dispute privind standardele minimale pentru titluri academice
CALENDAR Ministerul Educației anunță dezbateri publice, pe specializări, privind Standardele minimale naționale pentru titlurile de profesor și conferențiar, atestatul de abilitare și diploma de doctor, după o perioadă scurtă de consultări, care a stârnit critici până în ultima clipă
Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare în domeniul chimie, contestate de profesori ai Facultății de Chimie – Universitatea din București
Exit mobile version