Listele cu școlile eligibile în programul național de combatere a abandonului școlar, runda a II-a (PNRAS II) au fost publicate de Ministerul Educației, cu o lună și jumătate întârziere. Edupedu.ro a scris pe 23 august despre faptul că trecuseră 3 săptămâni și instituția nu respectase propriul termen stabilit prin ordin de ministru. Conform listei, sunt 640 de școli acceptate în program în această etapă.
Puțin peste 50 de școli din cele 693 care au aplicat pentru granturi de câte 300.000 de euro nu au fost acceptate în program pentru că nu s-au încadrat în indicatorii ceruți în acest proiect. „Unitatea de învățământ nu are vulnerabilitate medie sau ridicată, raportat la anul școlar 2021-2022”, scrie în dreptul mai multor școli respinse.
Lista publicată joi, 14 septembrie, corespunde listei care ar fi trebuit să se publice pe 31 iulie, în urmă cu o lună și jumătate, conform calendarului de apel. Același calendar prevedea de pe 1 până pe 21 august, timp de trei săptămâni, desfășurarea etapei a II-a, depunerea și soluționarea contestațiilor și publicarea listei de la a II-a etapă de selecție. Nu este clar care sunt următorii pași în prezent, pentru că Ministerul Educației nu a făcut public noul calendar după ce l-a decalat fără să anunțe public pe cel oficial din OME 5.040.
Singura precizare a instituției care nu și-a respectat propriul termen de pe site-ul dedicat programului este: „Conform documentelor de apel, solicitanții proiectelor pot depune/trimite contestații la adresa de e-mail contestatii.pnras@edu.gov.ro în termen de 2 zile lucrătoare de la data publicării listei (n. red. a fost publicată joi, 14 septembrie)”.
DESCARCĂ Lista școlilor din prima etapă de selecție din a doua rundă a PNRAS:
Potrivit surselor Edupedu.ro, există restanțe la școlile din programul PNRAS, cel de reducere a abandonului școlar. Instituțiile de învățământ nu au primit nici până acum banii pentru cheltuielile și investițiile făcute în 2022, iar promisiunea Ministerului Educației ar fi fost că vor obține acești bani la rectificarea bugetară care ar fi trebuit să aibă loc în august.
Amintim că pentru PNRAS sunt eligibile peste 3.200 de școli, acest lucru fiind cunoscut din 31 decembrie 2021 când a fost lansat programul. În prima etapă lansată în primăvara lui 2022 au fost finanțate puțin peste 1.400 de școli, ceea ce înseamnă că pentru etapa a II-a lansată în mai 2023 au rămas circa 1.800.
PNRAS runda I, și el cu întârzieri, la semnarea contractelor
Pe 22 septembrie 2022, Edupedu.ro scria că inspectoratele școlare începuseră să semneze deja contractele cu cele 1.415 școli din toată țara, validate cu jumătate de an în urmă în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), în primă rundă de finanțare prin care se alocă maximum 200.000 de euro per școală.
Mai mulți directori de școli din țară din județele Arad, Bihor, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Iași și Vrancea declarau pentru Edupedu.ro că au semnat doar ei contractele în dublu exemplar, urmând la acea vreme să fie chemați la sediile inspectoratelor ca inspectorii responsabili de asemenea proiecte să le semneze pentru inspectorat.
“Am fost puși în aprilie, dacă nu mă înșel, să facem proiectele pe repede-înainte, într-un termen de cel mult 5 zile, nu am dormit, am vrut să ne înscriem școala, ca să le fie bine copiilor. Dar văd că e 21 septembrie și nu am primit înapoi de la inspectorat contractul semnat. Dacă știam că treburile stau lejer, nu ne mai complicam atât, pentru că autoritățile n-au dat prea multe semne”, spune un director din județul Vrancea.