În perioadele 15-19 aprilie și 20-24 mai au loc inspecții tematice în toate liceele în județul Dolj, potrivit unui grafic al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Este vorba despre monitorizarea acțiunilor în vederea îmbunătățirii rezultatelor pentru examenul național de Bacalaureat 2024. Vezi mai jos, în articol, ce aspecte sunt vizate în cadrul inspecției.
- Până vineri, 19 aprilie, inspectoratele școlare trimit Ministerului Educației rapoartele cu rezultatele elevilor de la simularea examenului național de Bacalaureat 2024, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Tot până pe 19 aprilie, inspectorii care coordonează disciplinele pentru examenul național de Bacalaureat vor organiza activități metodice cu profesorii de discipline de examen.
Precizăm că Ministerul Educației a impus inspectoratelor școlare introducerea în graficul unic de monitorizare și control a unei inspecții tematice cu obiective de monitorizare și control a progresului de implementare a planurilor de intervenție întocmite de licee pentru elevii cu media notelor sub 6 la simularea pentru BAC 2024.
În perioada 15-19 aprilie, sunt vizate următoarele, conform ISJ Dolj:
„1. Analiza gradului de reușita pe itemi, astfel încât să se identifice zonele de competențe care au nevoie de o intervenție remedială;
2. Stabilirea măsurilor remediale la nivel de unitate de învăţământ pentru toți elevii claselor a XII-a/a XIII-a;
3. Întocmirea planurilor de intervenție pentru elevii claselor a XII-a/a XIII-a cu media notelor sub 6 la simularea probelor scrise, Bacalaureat 2024;
4.Monitorizarea gradului de participare a cadrelor didactice care predau discipline de examen la activităţile metodice/webinarii organizate de către inspectorii care coordonează disciplinele pentru examenul national de bacalaureat, cu prioritate pentru profesorii care au în clasele a XII-a/a XIII-a elevi cu media notelor sub 6 la simularea probelor scrise.”
În luna mai, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va monitoriza:
„1. Analiza rezultatelor şcolare pe discipline de examen pentru elevii care au beneficiat de activităţi remediale, în mod special pentru elevii cu media notelor sub 6 la simularea probelor scrise;
2. Analiza comparativă a rezultatelor obţinute la Simularea Naţională si Simularea Judeţeană;
3. Aplicarea consecventă a măsurilor remediale la nivel de clasă şi pentru elevii cu media notelor sub 6 la simularea probelor scrise;
4. Organizarea de întâlniri cu elevii și părinţii în vederea oferirii de feedback cu privire la rezultatele obținute pe parcursul anului şcolar, respectiv simularea națională și simularea județeană, precum si consilierea acestora în direcția construirii unei strategii individuale de lucru pentru fixarea şi consolidarea cunoștințelor înainte de susținerea examenului de bacalaureat.”
Despre inspecțiile școlare
Tipuri de inspectie școlară și cine le realizează, potrivit normelor în vigoare, adică regulamentului de inspecție inspecție a unităților de învățământ preuniversitar din decembrie 2020.
„Inspecția unităților de învățământ preuniversitar se poate realiza de către:
- Ministerul Educației și Cercetării;
- inspectoratele școlare.
După conținutul/obiectul principal al inspecției, se disting trei tipuri fundamentale de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar: inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar, inspecția tematică și inspecția de specialitate.”
Ce este inspecția tematică
- „Inspecția tematică este o activitate de evaluare sau control a/al unui domeniu particular/mai multor domenii particulare al/ale activității unităților de învățământ preuniversitar sau a/al personalului care deservește aceste instituții, în principal, a/al activității cadrelor didactice. În cadrul acestui tip de inspecție se realizează inclusiv activități de consiliere, în raport cu obiectivele concrete vizate, în direcția îmbunătățirii continue a activității unității de învățământ.”
Informații de context
Rezultatele detaliate de la simularea BAC 2024 au fost publicate de Ministerul Educației pe 2 aprilie. Instituția condusă de Ligia Deca lasă de înțeles că subiectele de Bacalaureat, din vară, vor fi dintre cele la care tinerii au știut să răspundă la simulare.
La nivel național, aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au luat nota 5 la Limba română, iar la matematică sau istorie, 35% nu au luat peste 5, potrivit datelor publicate vineri după amiază de Ministerul Educației.
Până la data de 25 martie, liceele din județul Mureș au avut de transmis un raport cu rezultatele elevilor de la simularea examenului național de Bacalaureat 2024, potrivit unui anunț al inspectoratului școlar.
Ministerul Educației le recomandă elevilor care dau Bacalaureatul în vară să se pregătească pentru examenul din vară prin exersarea unor teste de antrenament din anii trecuți, pentru majoritatea disciplinelor: limba română, istorie, filosofie, chimie, geografie, logică, economie. De asemenea, Ministerul le mai recomandă elevilor vizionarea episoadelor emisiunii Teleșcoala.
Bogdan Rațiu, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, spune că “rezultatele simulării de la BAC 2024 nu sunt foarte bune per ansamblu”: „Avem la sfârșit de liceu, după foarte mulți ani de școală, probleme cu lexicul, probleme cu vocabularul. Avem probleme cu localizarea informații.”
Tatiana Cauni, profesoară de Limba şi literatura română la Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” din Baia Mare, spune că un procent foarte mare de elevi nu a rezolvat subiectul al III-lea la simularea de la Bacalaureat, la care aveau de scris un eseu în care să analizeze particularitățile unui text poetic:
“Eu am avut 29 de copii, dintre care 24 nu au făcut deloc subiectul III. Au luat între 5 și 6,70, ceea ce înseamnă că probabil nu s-a învățat. Nu cred că nu s-a știut pentru că sunt autori care s-au făcut în clasa a XII-a în primele module”, a menționat profesoara.
La proba de istorie, la simularea pentru Bacalaureat 2024, 66% dintre elevi au luat note peste 5 și mai mult de jumătate dintre ei nu au formată abilitatea de a compara fapte istorice sau nu dețin cunoștințele necesare pentru a stabili o asemănare între fapte istorice, conform analizei rezultatelor pe subiecte, publicate de Ministerul Educației.
3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Da, da. Doljul, paduchele din fruntea educatiei din Romania. S-au facut de tot…cacao. Mai au curaj sa ridice ochii din pamant si sa emita pretentii la inspectii? Incompetentii naibii!!!
Dolj sunt aia cu recuperare în 2 mai ..:))
Toate inspectoratele vor trimite inspecții tematice la liceele cu medii mici la simulare. Dolj vor și ei să fie mai cu moț, că prea apar în articole cei din Iași, cu a 9-a sau a 10-a simulare doar anul ăsta. Dar sunt inspecții și în Gorj, de exemplu, și vor fi în toate județele.
Ce așteaptă să se fi schimbat într-o lună, nu știu. Poate vin să verifice dac-a învățat peștele să se cațere în copac, deja.