Un proiect de hotărâre de guvern cu grilele detaliate pentru salariile directorilor și ale personalului didactic auxiliar de conducere a fost pus în transparență decizională de Ministerul Educației. Grilele sunt în funcție de gradul funcţiei, respectiv gradul II sau gradul I, tipul unităţii, numărul de elevi/preşcolari înscrişi la unitatea de învăţământ, respectiv numărul de clase/grupe. Autorii documentului dau și un exemplu de creștere salarială, în nota de fundamentare a draftului de act normativ.
Practic, prin acest proiect va fi modificată anexa HG nr. 598/2018, în care erau până acum prevăzute salariile posturilor didactice de conducere de director și director adjunct din învățământul preuniversitar de stat, precum și al funcțiilor de conducere didactice
auxiliare de contabil șef și secretar șef.
Au fost majorați coeficienții de salarizare, spun autorii, și a fost redusă diferența între minim și maxim. „Prin actualul proiect de act normativ, de exemplu, coeficienții pentru funcția de director sunt stabiliți între 3,12 și 3,47, ceea ce reprezintă o diferență de 0,35 puncte procentuale (n.red înainte fiind de 0.55 pp), respectiv un salariu de bază minim de 7.800 lei și un salariu de bază maxim de 8.682 lei, diferența între acestea este de 882 lei.
În legislația actuală, pentru funcțiile de conducere de director erau stabiliți coeficienți
cuprinși între 2,40 și 2,95, ceea ce reprezintă o diferență de 0,55 puncte, respectiv un
salariu de bază minim de 6.000 lei și un salariu de bază maxim de 7382 lei, diferența
între acestea fiind de 1.382 lei.
Salariile prevăzute în grilele de mai jos sunt stabilite în funcție de și nu depășesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 57/2023.
Nivelul salariilor „s-a stabilit prin modificarea coeficienților în funcție de categoriile de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil șef și secretar șef, cu nivel de studii S/M, avându-se în vedere complexitatea și diversitatea activităților personalului care ocupă aceste funcții”, conform notei de fundamentare.
Impactul creșterii salariale, pentru aceste funcții, începând cu 1 iunie 2023, pe acest an este de circa 123,5 milioane lei, conform proiectului.
18 comments
Este normal ca un director sa aiba cu 400 lei mai putin decat un profesor inv. primar?
Administratorii de patrimoniu nu ii baga nimeni in seama desi au personal in subordine, fac achizitii pentru tot ce intra in scoli, raspund de toata baza materiala existenta, contractele si tot ceea ce tine de partea administrativa a unei unitati de invatamant.
Aceeași întrebare o am și eu și am trimis-o și către minister, dar bineînțeles nici un răspuns, dar încă nu au trecut 30 de zile. Susțin.
Salariile de la funcția de conducere ( contabil șef/secretar șef ) de la gradul I școli gimnaziala, nr. copii 600- 799, CUM ESTE CAZUL MEU ( 6793 lei) cu o vechime de peste 20 de ani, este mai mic decât funcția de execuția din grilă ( 7032 lei). Cum este posibil?? Chiar nu vede nimeni:
Oameni buni decât să vă tot plângeți pe aici acum e momentul sa acționați și să formulați observații la proiectul de act normativ cât este în procedura transparenței decizionale! Ele fie vor fi însușite de către inițiator și inserate în proiect, fie vor fi transmise cu proiectul de hotărâre la Guvern care va lua astfel decizia în cunoștință de cauză cu privire la nemulțumirile directorilor! Așa că luați și puneți mâna și scrieți nemulțumirile voastre in atenția doamnei ministru a educației! Bombardati-o cu mailuri! Cu miile! Că după aprobare va fi prea târziu!
ok am înțeles ca salariile profesorilor directorilor cresc pe cap de copil dar și noi personalu auxiliar suntem 9 în 3 clădiri sala de sport și 2 corpuri de școală cu aproape 2000 de elevi .întrebarea mea este ca salariul îl luam ca și în alte scolii unde sunt 450 500 de elevi pentru noi de ce nu se poate face aceeiasi diferenta ca și la domnii profesori sau directori vreau și eu un răspuns .Va mulțumesc.
M-am hotarat, voi sesiza avocatul poporului pentru discriminare. Vechimea am
obtinut -o muncind( 37 ani), nu este posibil ca cei cu functii de conducere sa nu beneficieze de gradatie de vechime iar cei cu functii de executie sa beneficieze.
Acesti ministerei ne cred sclavii scolii, venim primii si plecam ultimii din scoala.
Suntem verficati de inspectorat, de Casa de Sanatate, de Curtea de Conturi , de ANAF, de Statistica, nici eu nu mai stiu de cate organe de control .
Cum incepe Legea 153/2017 ? Salarizare in functie de raspundere si complexitate.
Unde este raspunderea si complexitatea functiei de executie?
Gata ,m-am saturat, voi actiona , nu se mai poate!
Aveţi perfectă dreptate! Secretar şef şi am salariul mult mai mic decât l-aş avea dacă merg pe funcţie de execuţie. E o anomalie în legea salarizării. Aceste salarii să fie la gradaţia 0, aşa cum sunt la personalul de execuţie. Trebuie să facem ceva încât să se rezolve această problemă. Poate că avocatul poporului va înţelege despre ce tot vorbim noi aici.
o sa renunt la funcția de conducere ca sa am un salariu mai mare,
pana se va corecta aceasta anomalie….macar cat funcția de executie sa avem…..
Plata în funcție de numărul de elevi trebuie sa se regăsească în salariile profesorilor care lucrează efectiv cu elevii , care au clase supradimensionate ,cu încă jumătate din numărul maxim al elevilor într-o clasa , așa cum spune legea.
Iarăși generalizați și nu este corect. Sincer, sunt printre directori oameni asemenea politicienilor, mici dumnezei… Consiliile de administrație sunt de fațadă, ei împart după bunul plac fondurilor alocate, ei au mereu ceva de făcut când au ore și să nu mai vorbim de plusul de catedră și gradațiile de merit. Credeți-mă că știm cum stau lucrurile… Clar, sunt și oameni pentru care “jos pălăria” îi admir și îi respect.
Toate salariile pentru functiile de conducere: director, director adjunct, secretar sef si contabil sef sunt mai mici decat cele de execuție.
Acolo in minister toți sunt orbi?
Chiar nu se pot verifica patru funcții de conducere ?
Atâta timp cât la o funcție de execuție se adauga gradatia de vechime cu siguranta va fi mai mare.
bătaie de joc….eu sunt contabil sef si o sa am salariul mai mic decât contabilul,bibliotecarul…. la un eventual control propun sa nu mai răspundem…
sunt curioasa cand apare versiunea pentru iunie ce salariu avem daca hg ul este in dezbatere….macar cat salariul functiei de executie sa avem….speram ca se va corecta…..🙏
Asta pentru că cea mai mare parte din directori nu au participat la greva, au ținut cu dinții de scaune și au făcut tot posibilul că greva sa nu înceapă și să se oprească la primul semn. Adevărate slugi care aleargă disperați după funcții și privilegii.
Vă doresc să fiți măcar o lună director de școală. Să vedeți ce privilegii sunt și ce înseamnă munca de manager de școală. Greva a ținut atât de mult pentru că a fost susținută de directori. Ei au fost cei mai nemulțumiți angajați. Majoritatea au semnat pentru grevă și au participat la mitinguri. Proiectul de HG cu salariile directorilor a apărut in 29 iunie, după susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Oare de ce? Pentru că directorii de școală sunt președinți la EN și Bacalaureat, fără ei aceste examene nu există. Ei asigură asistenți și membri în comisii. Ministerul nu a avut curajul să publice HG-ul mai repede pentru a se asigura că se dau examenele. Ordinari!
Ministerul Educației intenționat umilește directorii de școli. Probabil se urmărește demisia în masă a acestora. Un director cu gr. I și cu vechime de peste 25 de ani, este sub salariul unui profesor care are tot gr. I și vechimea de peste 25 de ani: Diferența este între 450-600 lei în funcție de tipul școlii. Exemplu: un director al unei unități școlare cu 500-599 elevi are baza 8025 lei, iar profesorul cu gradul I si peste 25 de ani vechime 8429 lei. Toți directorii cu peste 25 de ani vechime, gradul didactic I câștigă mult mai puțin decât dacă ar fi simpli profesori. Directorii au promovat un concurs, au cea mai mare responsabilitate din școală, cu ei ( neremunerați) se implementează PNRAS și alte proiecte PNRR, ei organizează Evaluare Națională și Bacalaureat. Sunt umiliți și desconsiderați.
Ministresa declara public că directorii vor avea salariul de bază cel mai mare din unitatea școlară (așa cum e normal, dealtfel). Dar comparând cu grila profesorilor, de exemplu, un director cu gr. I și cu vechime de peste 25 de ani, este sub salariul unui profesor care are tot gr. I și vechimea de peste 25 de ani. E o mare țeapă pentru directori această grilă. Profesorul care mai are și dirigenție și ore suplimentare plătite, se duce mult peste leafa directorului.
Corect! Motiv pentru care este posibil să înceapă noul an școlar cu câteva demisii. Salariul oferit poate fi atractiv pentru colegii tineri cu def, cărora le dorim mult succes în activitatea managerială!