Autoritățile au aprobat măsurile pentru organizarea campaniei de vaccinare din școli, care se va desfășura pe o perioadă de două luni din momentul începerii noului an școlar (13 septembrie) și până pe 15 noiembrie, pentru prima doză de vaccin. Apoi, se va stabili un nou calendar pentru a doua doză, iar organizarea va fi „în oglindă”, a explicat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. El a transmis că, în cazul minorilor, aceștia trebuie însoțiți de un aparținător, iar consimțământul părinților va trebui dat pe un formular pe care îl puteți găsi și la finalul acestui articol. Vaccinarea se va face fie în cabinetele școlare, fie în centrele de vaccinare din apropierea școlilor sau prin unitățile mobile, a mai explicat Gheorghiță. Pentru vaccinarea minorilor de peste 12 ani vor fi utilizate doar serurile de la Pfizer și Moderna, cele pe bază de ARN mesager.
În paralel, instrucțiunile trimise marți în școli prevăd și regulile pentru organizarea vaccinării în mediul universitar, care se va desfășura tot pe o perioadă de două luni, între 1 octombrie și 1 noiembrie. Instrucțiunile pot fi descărcate de mai jos.
„Ne dorim ca până la data de 10 septembrie, spațiile identificate să fie evaluate de specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică pentru învățământul preuniversitar și până la sfârșitul lunii octombrie pentru învățământul universitar pentru a se demara deja activitatea de organizare a cabinetelor de vaccinare și a spațiilor în care se vor derula vaccinările cu echipe mobile”, a spus Valeriu Gheorghiță.
„Ne dorim ca pentru fiecare unitate de învățământ să fie stabilită deja modalitatea prin care se va derula activitatea de vaccinare, fie cu echipă mobilă, fie cu înființarea unui cabinet de vaccinare propriu, fie prin arondarea unității de învățământ la un centru de vaccinare din proximitate. De asemenea, se va stabili un program de vaccinare în una sau mai multe zile pe săptămână, în funcție de solicitări, iar acest program va fi adaptat astfel încât să asigure accesibilitate cât mai mare la vaccinare, fie într-un program de dimineața, alternativ cu un program de după-amiază pentru a da posibilitate mai multor persoane de a reuși să ajungă la vaccinare. (…)
Pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile, săptămânal, prin grija conducerii unității de învățământ se va face catagrafierea persoanelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se va întocmi o situație numerică a acestora care, mai departe, va fi transmisă către direcțiile de sănătate publică pentru a organiza echipele mobile de vaccinare și pentru a stabili numărul de doze care trebuie repartizate către unitatea de învățământ.
Aceste solicitări se fac cu cel puțin 48 de ore anterior de deplasarea echipei mobile, tocmai pentru a avea un timp de organizare a activităților logistice. Pentru fiecare unitate de învățământ se alocă cel puțin o echipă de învățământ mobilă și va fi stabilită ziua sau zilele din săptămână și programul orar de funcționare care, preferabil, va fi păstrat pe toată durata derulării activităților de vaccinare în respectiva unitate de învățământ tocmai pentru ca atât elevii, cât și angajații și aparținătorii elevilor, părinții și bunicii să știe care este programul de vaccinare pentru a putea să-și adapteze din timp programul propriu.
(…)
Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ care vor avea centre de vaccinare proprii se va stabili programul de lucru care va fi afișat la loc vizibil, iar prezentarea la vaccinare se va face fără programare, va fi o prezentare directă.
Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ care sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, prezentarea se poate face atât direct la centru de vaccinare, fără programare, sau cu programare prealabilă în platformă. Reamintesc faptul că, la acest moment, programarea prin platformă nu este obligatorie și oamenii nu trebuie refuzați în centrele de vaccinare, invocând motivul absenței programării în platformă. Locația și programul centrului de vaccinare la care unitatea de învățământ este arondată trebuie să fie afișate la loc vizibil în incinta unității de învățământ”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.
Mai jos, puteți descărca Instrucțiunea nr. 232/07.09.2021 privind „Măsuri pentru asigurarea vaccinării în unitățile de învățământ a elevilor/studenților, familiilor acestora și a personalului propriu”:
În anexă scrie că „se va desfășura o campanie specială pentru vaccinarea în unitățile de învățământ a elevilor, a familiilor acestora, a studenților și a personalului didactic și nedidactic încadrat în unitățile respective”.
Acțiunea se va desfășura în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie pentru învățământul preuniversitar, și între 1 octombrie și 1 decembrie pentru învățământul universitar.
„Se vor vaccina numai persoanele eligibile, pe baza consimțământului informat”.
„Pentru învățământul preuniversitar, acțiunea de vaccinare se va desfășura în trei modalități:
1. Echipe mobile de vaccinare;
2. Cabinete de vaccinare organizate în unitățile de învățământ;
3. Centre de vaccinare din proximitatea unităților de învățământ.”
„În spațiile de vaccinare se vor asigura frigidere pentru păstrarea dozelor de vaccin la 2-8 grade Celsius”, dotate cu termometru și grafic de temperatură”.