DOCUMENT Fișă de evaluare pentru școlile care aplică pentru programul „Masă sănătoasă”, publicată de ISJ Vâlcea

Fișă de evaluare pentru școli, Programul „Masă sănătoasă” - ISJ Vâlcea

Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea a publicat procedura operațională pentru programul „Masă sănătoasă”, care include Fișa de (auto)evaluare pentru școlile care vor să aplice și calendarul de selecție a școlilor. De exemplu, 20 de puncte se acordă pentru ponderea crescută a elevilor din categorii defavorizate. 

Programul național „Masă sănătoasă” (PNMS) se desfăşoară pe perioada cursurilor şcolare din anul 2024 pentru beneficiarii direcți din învăţământul preuniversitar. Evaluarea școlilor în vederea selecției pentru includerea în PNMS se face de către inspectoratele şcolare județene.

În vederea includerii în Programul național „Masă sănătoasă” pentru anul 2024, pentru a realiza o selecție complexă şi nediscriminatorie a unităților de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică care au nevoie accentuată de sprijin, Inspectoratul Școlar Judeţean Vâlcea aplică criterii de selecție generale ce vizează creșterea incluziunii și a rezultatelor şcolare și diminuarea abandonului școlar în unitățile de învăţământ preuniversitar din mediile dezavantajate geografic, economic sau social, se precizează în procedură. 

Criteriile generale de selecție a școlilor pentru programul Masă sănătoasă sunt următoarele, potrivit ordinului nr 3.070 din 15 ianuarie 2024:

Art. 3. — (1) Criteriile de selecție generale pentru includerea în PNMS a unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică sunt:

a) principalele niveluri de învățământ cuprinse în oferta educațională a unității de învățământ sunt nivelul primar și nivelul gimnazial, în anul școlar în curs;

b) ponderea crescută a elevilor din categorii defavorizate: preșcolari/elevi cu cerințe educaționale speciale, preșcolari/elevi aflați în sistemul de protecție specială, preșcolari/elevi de etnie romă, preșcolari/elevi cu părinți plecați la muncă în străinătate, raportată la anul școlar în curs;

c) participarea școlară și calitatea educației, analizate în baza următoarelor subcriterii:

d) dispunerea geografică izolată a unității de învățământ greu accesibile din cauza condițiilor de mediu — deltă, munte, câmpie, zonă depopulată, raportată la anul școlar în curs;

e) nivelul de marginalizare socioeconomică a localității, potrivit clasificării Băncii Mondiale în studiile „Atlasul Zonelor Rurale Marginalizate și al Dezvoltării Umane Locale din România” și „Atlasul Zonelor Urbane Marginalizate din România”;

f) numărul crescut de burse sociale în unitatea de învățământ, respectiv numărul crescut de preșcolari beneficiari ai prevederilor Legii privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate nr. 248/2015, republicată, raportat la anul școlar în curs.”

Inspectoratele școlare pot stabili și criterii de selecție specifice

În ordin se arată că, în baza criteriilor generale și a subcriteriilor prevăzute mai sus, inspectoratul școlar poate stabili criterii de selecție specifice, în baza unei proceduri proprii. Prin procedura proprie, inspectoratul școlar stabilește și punctajul care se acordă pentru fiecare criteriu/subcriteriu, pe niveluri de învățământ, în funcție de particularitățile locale.

Potrivit sursei citate, în stabilirea criteriilor de selecție specifice inspectoratul școlar poate utiliza și următoarele criterii:

DOCUMENT Fișă de (auto)evaluare pentru școlile care aplică pentru programul „Masă sănătoasă”, publicată de ISJ Vâlcea

Informații de context despre programul „Masă sănătoasă”

Guvernul Ciolacu a amânat pâna pe 1 ianuarie 2025 aplicarea prevederii din Legea învățământului preuniversitar despre Masă Sănătoasă acordată pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor. 

Astfel, în 2024, Guvernul va finanța maxim 1000 de unități de învățământ, în limita sumei de 1.139.400 mii lei, potrivit OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023. De fapt, maxim 400 de școli noi ar putea intra în program, conform calculelor Edupedu.ro. În cele 450 de școli, deja incluse în program, sunt 181.253 de beneficiari.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat pe 15 ianuarie 2024 că numărul beneficiarilor programului Masă Sănătoasă va fi anul acesta de circa 420.000, mai mult decât dublu faţă de anul trecut”, pe 15 ianuarie 2024.

Citește și:
OFICIAL În două săptămâni, inspectoratele școlare trebuie să trimită Ministerului Educației lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă” / Abandonul școlar, numărul crescut de burse sociale și rezultatele slabe de la examenele naționale, printre criteriile generale de selecție
Programul „Masă sănătoasă”, care ar fi trebuit să înceapă pe 1 ianuarie, aprobat de Guvern / Inspectoratele școlare vor selecta școlile care intră în program
Exit mobile version