DOCUMENT Examen clinic general și psihiatric, obligatorii pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Modelul de certificat medical pe care trebuie să îl obțină anual – proiect

Foto: Modelul de certificat medical pe formular specific necesar pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar din învățământul superior este obligat să obțină un Aviz medical în urma unui control medical individual (examen clinic general și psihiatric), care se efectuează anual, potrivit proiectului de Ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare din învățământul superior, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Principalele prevederi din proiect:

Reglementările în vigoare prevăd un examen clinic general realizat anual și examen psihiatric, la indicația medicului de medicina muncii.

Alte prevederi din proiectul de ordin pus în dezbatere publică:

„Avizul medical emis de către unitatea sanitară în care s-a efectuat controlul medical se va transmite în original la instituția de învățământ superior angajatoare a personalului evaluat, în termen de 30 de zile lucrătoare de la efectuarea acestuia.

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar care se consideră nedreptățit prin obținerea unui Aviz medical nefavorabil exercitării profesiei, poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației.

În situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o instituţie de învăţământ superior, instituţia poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educaţional, prin hotărâre a consiliului de administraţie, un nou examen medical complet.

În situații temeinic justificate, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educaţional, prin hotărâre a consiliului de administraţie, personalul angajat într-o instituție de învățământ superior poate fi supus unui nou examen medical complet.

Situaţiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate şi stabilite de către o comisie formată din 3 – 5 membri, medici specialişti, constituită la nivelul centrului universitar, în termen de 30 zile de la semnarea protocolului între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, care realizează expertiza capacităţii de muncă în domeniul educaţiei.”

Prevederile din Legea învățământului superior legate de certificatul medical 

„Încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de prezentarea unui certificat medical, eliberat pe un formular specific adoptat prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății. Avizele pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății. 

Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de un control medical periodic. Periodicitatea și acordarea avizelor pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, iar fondurile necesare acestor controale sunt asigurate de la bugetul de stat. 

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar care se consideră nedreptățit poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației. 

În situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o instituție de învățământ superior, instituția poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, prin hotărâre a consiliului de administrație, un nou examen medical complet. 

Situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate și stabilite de către o comisie formată din 3—5 membri, medici specialiști, constituită la nivelul centrului universitar în baza unui protocol între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, care realizează expertiza capacității de muncă în domeniul educației. 

Refuzul personalului didactic de a se prezenta la controlul medical constituie abatere disciplinară și poate duce la desfacerea contractului individual de muncă”, conform art 199.

DOCUMENT Modelul de certificat medical pe formular specific necesar pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară
DOCUMENT Proiect de Ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare și a modelului de certificat medical pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior 
Exit mobile version