DOCUMENT Examen clinic general și psihiatric, obligatorii pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Modelul de certificat medical pe care trebuie să îl obțină anual – proiect

31.504 vizualizări
Foto: Modelul de certificat medical pe formular specific necesar pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară
Personalul didactic de predare și didactic auxiliar din învățământul superior este obligat să obțină un Aviz medical în urma unui control medical individual (examen clinic general și psihiatric), care se efectuează anual, potrivit proiectului de Ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare din învățământul superior, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Principalele prevederi din proiect:

  • Obținerea Avizului medical pentru menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este obligatorie în vederea exercitării profesiei și are o valabilitate de 1 an.
  • Pentru obținerea Avizului medical, controlul medical individual (examen clinic general și psihiatric) se efectuează: anual.
  • Avizul medical trebuie să conțină sintagma „apt fizic și psihic pentru exercitarea profesiei didactice/didactice auxiliare”.
  • Refuzul personalului didactic de a se prezenta la controlul medical în sensul prezentului ordin, constituie abatere disciplinară şi poate duce la desfacerea contractului individual de muncă, conform prevederilor art. 175 din Legea învățământului preuniversitar.
  • Încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de prezentarea unui certificat medical.

Reglementările în vigoare prevăd un examen clinic general realizat anual și examen psihiatric, la indicația medicului de medicina muncii.

Alte prevederi din proiectul de ordin pus în dezbatere publică:

„Avizul medical emis de către unitatea sanitară în care s-a efectuat controlul medical se va transmite în original la instituția de învățământ superior angajatoare a personalului evaluat, în termen de 30 de zile lucrătoare de la efectuarea acestuia.

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar care se consideră nedreptățit prin obținerea unui Aviz medical nefavorabil exercitării profesiei, poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației.

În situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o instituţie de învăţământ superior, instituţia poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educaţional, prin hotărâre a consiliului de administraţie, un nou examen medical complet.

În situații temeinic justificate, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educaţional, prin hotărâre a consiliului de administraţie, personalul angajat într-o instituție de învățământ superior poate fi supus unui nou examen medical complet.

Situaţiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate şi stabilite de către o comisie formată din 3 – 5 membri, medici specialişti, constituită la nivelul centrului universitar, în termen de 30 zile de la semnarea protocolului între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, care realizează expertiza capacităţii de muncă în domeniul educaţiei.”

Prevederile din Legea învățământului superior legate de certificatul medical 

„Încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de prezentarea unui certificat medical, eliberat pe un formular specific adoptat prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății. Avizele pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății. 

Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de un control medical periodic. Periodicitatea și acordarea avizelor pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, iar fondurile necesare acestor controale sunt asigurate de la bugetul de stat. 

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar care se consideră nedreptățit poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației. 

În situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o instituție de învățământ superior, instituția poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, prin hotărâre a consiliului de administrație, un nou examen medical complet. 

Situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate și stabilite de către o comisie formată din 3—5 membri, medici specialiști, constituită la nivelul centrului universitar în baza unui protocol între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, care realizează expertiza capacității de muncă în domeniul educației. 

Refuzul personalului didactic de a se prezenta la controlul medical constituie abatere disciplinară și poate duce la desfacerea contractului individual de muncă”, conform art 199.

DOCUMENT Modelul de certificat medical pe formular specific necesar pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară
DOCUMENT Proiect de Ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare și a modelului de certificat medical pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior 

23 comments
  1. Degeaba e bagat, oricum sunt aranjate ca si cele de permis. Si daca real, un profesor e bagat in comisia de etica deontologie sau cum se numeste, 99% nu e dat afara.
    Si da, cum s a spus mai sus in orice forma de predare trebuie introdus
    Dar nu cred ca o sa aiba rezultate serioase, atat timp cat comisia o sa fie formata din acelasi judet/sectie universitara-in special medicina unde 90% sunt cu probleme psihice- pradatori sexuali
    Stiu ce vorbesc pt ca sunt la medicina an terminal.

    1. hopa Penelopa.
      se intelege de-aici ca ordinul propus de deca este neconform cu legislația in vigoare. de unde rezulta ca aștia nu s au consultat cu nimeni cand au facut noile legi . nu au implicat specialista.
      am senzația ca Romania educata e un proiect eșuat de la cap la coada

    2. E numai un set de obiectii tehnice, corecte, dar care se refera doar la alegerea medicilor potriviti pentru a face consultul.

      Nimic despre dreptul constitutional la munca si conditionarea acestuia de deciziile unor “comisii”, pe criterii si in conditii nedefinite, arbitrare sau in evolutie. Nimic despre discriminarea evidenta a profesorilor.

      Prevederile din legea noua si cele din Ordin sunt extrem de vagi, lasa la dispozitia medicilor sau comisiei medicale criteriile de constatare a statutului de “apt”, intr-un mod evident discriminator fata de alte profesii, pentru care astfel de proceduri nu exista. Nicio alftel de profesie in care lucratorii au contact direct cu publicul nu e supusa unor asemenea reglementari, niciun alt angajat din aceste categorii nu e obligat sa participe anual la astfel de “verificari”.

      Mai mult, libertatea de a-ti alege medicul care te consulta e incalcata: esti obligat sa te prezinti la compania cu care are contract institutia la care lucrezi, chiar daca nu ai incredere in calitatea serviciilor acesteia. Nici macar contra cost nu poti merge la alt medic.

      Una peste alta, niste reglementari absolut abuzive, profund discriminatorii, izvorate strict din ura celor de la conducere fata de meseria de profesor.

      1. E ptr contracte cu dedicație.
        este și o masura de intimidare , neavând alte optiuni de evaluare , devi obedient la munca altfel te zboara pe motiv ca ești sisi.

  2. Ma întreb cum se va realiza în mod practic, deoarece nu prea mai exista medici interniști, ca atare.
    Cei care au aceasta specialitate sunt, fie din vechea garda, dar care s au supraspecializat și în altceva, fie sunt cei maxim 10 /an formați prin rezidențiat după 1990.

    1. Libertatile personale si demnitatea umana nu conteaza, deci? Lasam niste functionari mediocri sa instituie proceduri prin care prieteni ai sistemului sa “verifice” si “aprobe” anual abilitatea unui intelectual de a preda?

  3. Conditionarea dreptului la munca de gradul de sanatate fizica personala si/sau de optiunea medicala individuala? Serios, doamna Ligia? Mai aveti chestii din astea neconstitutionale prin care umiliti si ultimii intelectuali ramasi in aceasta tara?

    1. Nu e vorba doar de examen psihiatric, miza e celalalt examen medical si probabil hranirea de catre minister a prietenilor proprietari de clinic medicale.

        1. vorba lui Tribal,că are dreptate….tre sa mai facă bănuți și alte cabinete medicale….unele deja sunt abonate la simulacrul de control medical din preuniversitar…control de maaaaare ajutor:))

  4. Numai acolo e stres? Nu ar trrbui sa fie vorba numai despre asta, sunt profesori de liceu cu un comportament agresiv fata de liceu, vin cu frustrarile si problemele personale dupa ei si umilesc elevii, tipa etc.

  5. >> apt fizic
    Stephen Hawking probabil nu ar fi trecut examenul imaginat de politruci lol.

    >> se va transmite în original
    Si bineinteles se mai plimba niste hartii, se mai pun niste stampile.

  6. Un certificat anual este o prostie. Este util un certificat medical odata la 3 ani. Pentru ca asa se aglomereaza cabinetele medicale. Si asa nu avem medici. Exista boli care le duci toata viata, cele autoimune, depresiile, cardiovasculare, etc. Multi idiotii mai sunt la conducerew ministerului educatiei. Asa era si cu comisiile medicale care cereau in fiecare an sa vada pacientul daca i- a crescuut un picior ca sa ii pastreze gradul de invaliditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Suma luată în calcul pentru acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate, solicită de urgență sindicatele din Educație, într-o scrisoare deschisă Ministerului

Într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, cer de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile…
Vezi articolul

Premieră în mediul universitar românesc, după alegerile prezidențiale: Universitatea din București ia instituțional poziție și anunță că „respinge ferm orice formă de dictatură” și apără democrația și orientarea euroatlantică / Îndemn la alegători să nu voteze „în funcție de manipulări și promisiuni populiste”

„Universitatea din București respinge ferm orice formă de dictatură și rămâne angajată pe deplin în slujba dezvoltării unei societăți românești bazate pe valorile euroatlantice”, arată instituția într-un prim punct de…
Vezi articolul

Profesoara Carmen Beraru cere reguli pentru profesorii mentori și denunță „denigrarea și sabotajul din partea colegilor cu experiență” în cadrul dezbaterii publice organizate de Ministerul Educației: Acești profesori trebuie sa le ofere debutanților nu doar cunoștințe, ci și sprijin emoțional și moral

Regulamentul de organizare și funcționare al școlilor ar trebui să le impună profesorilor mentori să aibă un comportament adecvat față de debutanți – este propunerea profesoarei debutante Carmen Beraru, de…
Vezi articolul