Elevii cu boli cronice, aflați în grupele de risc, care locuiesc cu persoane cu diferite boli sau cu persoane peste 65 de ani nu mai au interzis la școală între 2 și 12 iunie, cum propunea Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit Ordinului comun al ministrilor Educației și Sănătății publicat aseară în Monitorul Oficial. Documentul arată că responsabilitatea prezenței elevilor respectivi la cursurile de pregătire aparține părinților.
Dacă un elev sau un profesor or o persoană din aparatul auxiliar are o temperatură care depășește 37°C, acesta nu este lăsat să intre în școală, prevede documentul.
”La intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu trebuie să depășească 37 °C) de către cadrul medical care va asigura asistența medicală pentru aga durata desfășurării activităților”.
”În situația în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea ta de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învățământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și conduitei de tratament”, mai arată documentul.
Un medic sau o asistentă va fi la intrarea în școală în permanență, pe toată durata activităților. Cu toate acestea, un cadru didactic sau mai multe vor trebui să îi preia pe elevi de la poartă până în clasă, după care la finalul orelor să îi ducă din clasă până la poartă, potrivit procedurilor aprobate de cele două ministere.
„Elevii vor fi însoțiți de către un cadru didactic de la accesului în unitatea de învățământ până în sala de clasă și apoi, după finalizarea activităților, vor fi conduși până la ieșire”, se arată în Ordin.
Elevii care nu sunt lăsați să intre din cauză că depășesc temepratura limită sau nu sunt lăsați de părinți să frecventeze această sesiune de pregătire, vor face pregătire online sau „prin asigurarea de resurse educaționale”. Nu este clar cine se va ocupa de pregătirea lor, profesorii lor fiind la școală, făcând recapitulări cu colegii lor în serii de câte 10 elevi, timp de 2 ore la gimnaziu și 3 ore la liceu cu fiecare grupă.
”Participarea elevilor la activitățile de pregătire va fi decisă de părinții acestora după evaluarea încadrării în grupele de risc a elevilor sau membrilor familiilor acestora persoane care suferă de afecțiuni cronice sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani
Elevii prevăzuți la literele b) și c) vor beneficia de o formă de pregătire alternativă online sau prin asigurarea de resurse educaționale”
Maximum 10 elevi în clasă, la câte 2 metri distanță unii de alții în bănci, cu mască pe toată perioada activităților.
”În sălile de clasă activitățile se vor desfășura cu maximum 10 elevi, situați la circa 2 m distanță unul de altul, care vor purta mască pe tot parcursul desfășurării activităților din unitatea de învățământ”, prevede regulamentul.
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Citește și:
3 comments
Examenele de titularizare pentru cadrele didactice au fost anulate pentru ca nu se pot tine in siguranța din cauza pandemiei!!!! De ce ,pentru examenul de capacitate și examenul de bacalaureat nu se aplica aceeași regulă?????? Despre ce vorbim ??? Este imoral să se anuleze examenele de capacitate și bacalaureat dar este moral pentru cadrele didactice să rămână pe posturi fără a susține examen de titularizare !!!!
Buna ziua!
Cand vor avea loc examenele vocationale pentru liceele de arta?
Multumesc!
Bună ziua! Ministerul Educației încă nu a anunțat o decizie cu privire la examenele vocaționale sau de limbi, pentru admiterea la liceu.