Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, plus cei din anii terminali de la postliceale și școlile profesionale vor putea merge fizic, la școală, indiferent de scenariul în care este localitatea, potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Instituția a abilitat, prin Hotărârea nr. 15, vineri seara, ministerele Educației și Sănătății să modifice ordinul comun cu regulile din școli pentru a permite elevilor să continue cursurile față în față.
„Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS- CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori”, prevede documentul.
Procedural, după decizia CNSU urmează emiterea unui nou ordin de ministru care îl va modifica pe cel în vigoare. Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat vineri seara că ordinul va fi emis, cel mai probabil, sâmbătă.
Concomitent cu decizia CNSU, Ministerul Educației a făcut publică analiza cazurilor de infectare pentru săptămâna curentă. Au fost peste 600 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în școli, în prima săptămână din Martie. A avut loc o scădere de 22% față de săptămâna anterioară în privința numărului cumulat de infectări la profesori și alți angajați din școli și al elevilor.
Amintim că Bucureștiul a intrat vineri în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,05, potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică. Conform reglementărilor în vigoare, scenariul roșu ar fi însemnat închiderea școlilor gimnaziale și liceelor.
„Bucureștiul, care a trecut în scenariul roșu, are 1.142 de clase terminale, de clasa a VIII-a și clasa a XII-a, luând în calcul o prezență medie de 12-14 elevi pe clasă, rezultă un număr maxim de 15.000 de elevi. 15.000 de elevi raportat la populația Bucureștiului, luând în considerare și faptul că nu necesită însoțitor, pentru că cei de clasa a VIII-a și a XII-a, într-o covârșitoare majoritate, nu necesită însoțitor pentru a merge la școală, considerăm că mobilitatea nu ar crește într-o măsură semnificativă care să afecteze creșterea ratei de incidență”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Articolul este în curs de actualizare
Foto: Raed Arafat/gov.ro