DOCUMENT Elevii cu premii la concursurile și olimpiadele internaționale își pot echivala cu nota 10 probele scrise de la BAC 2023 – lista olimpiadelor

15.132 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Elevii care au obținut premii individuale la concursurile și olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației își pot echivala proba scrisă de la examenul de Bacalaureat, conform unui document obținut de Edupedu.ro. Vezi mai jos, în articol, lista concursurilor și olimpiadelor internaționale.

Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat prevede că echivalarea se face cu nota maximă, adică nota 10.

Art. 4 – „(2) Elevii care, în una din clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale recunoscute de către MECTS au posibilitatea de a-și echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obținut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă. Lista concursurilor/olimpiadelor școlare internaționale recunoscute de către MECTS se publică pe site-ul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului până la începerea sesiunii speciale de bacalaureat.

(3) Recunoașterea/echivalarea probelor se face de către directorul unității respective, în urma solicitării scrise a candidatului și a prezentării dovezilor privind obținerea premiului la concursul/ olimpiada internațională. Documentele menționate se depun, în momentul înscrierii, la secretariatul unității de învățământ”, conform metodologiei.

Lista olimpiadelor și concursurilor internaționale recunoscute de Ministerul Educației pentru care se poate echivala proba scrisă de la examenul național de Bacalaureat 2023

Competiții desfășurate la nivel mondial, finanțate de către Ministerul Educației

Limbă și comunicare:

  1. Olimpiada Internațională de Limba Franceză;
  2. Olimpiada Internațională de Limba Germană;
  3. Olimpiada Internațională de Limba Rusă (Institutul de Stat pentru Limba Rusă „A.S. Pușkin” – Moscova);

Matematică și științe

  1. Olimpiada Internațională de Matematică;
  2. Olimpiada Internațională de Fizică;
  3. Olimpiada Internațională de Chimie;
  4. Olimpiada Internațională de Biologie;

Om și societate

  1. Olimpiada Internațională de Filosofie;
  2. Olimpiada Internațională de Geografie;

Tehnologii

  1. Olimpiada Internațională de Informatică;

Interdisciplinare/transdisciplinare/multidisciplinare

  1. Olimpiada Internațională de Lingvistică;
  2. Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică;
  3. Olimpiada Internațională de Astronomie;
  4. Olimpiada Internațională de Științele Pământului;
  5. Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori;

Competiții desfășurate la nivel regional, european, finanțate de Ministerul Educației

Limbă și comunicare

  1. Olimpiada Elenismului (limba neogreacă);
  2. Olimpiada Internațională de limbă, literatură și cultură maghiară Apaczai Csere Janos;
  3. Olimpiada Internațională de Limba Rusă (Universitatea de Stat din Sankt Petersburg);
  4. Olimpiada Internațională de Limba Polonă;
  5. Olimpiada Internațională de Lectură;

Matematică și științe

  1. Balcaniada de Matematică pentru Seniori;
  2. Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori;
  3. Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete;
  4. Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa;
  5. Olimpiada de Matematică pentru Gimnaziile Maghiare din Europa;
  6. Balcaniada de Fizică Balkan Physical Olympiad Bpo;
  7. Olimpiada Internațională de Fizică a Țărilor din Asia;
  8. Olimpiada Internațională de Fizică a Uniunii Europene;

Om și societate

  1. Olimpiada Balcanică de Geografie;

Tehnologii

  1. Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală;
  2. Turneul Internațional de Informatică „John Atanasoff”;
  3. Balcaniada de Informatică;

Competiții desfășurate la nivel regional, european, fără finanțare din partea Ministerului Educației

Tehnologii

  • Concurs Internațional de Programare Info (1) Cup;
  • Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete (EGOI);

Pentru sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023, înscrierile sunt pe 11-12 mai, iar probele încep pe 15 mai și au loc în Prahova.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Nu-i cinstit d-le! Adica de ce nu le-am da si diplomele de licenta/ master/ doctorat! Sa vedeti cum o sa se ia dupa noi si altii la nivel international. Astfel, cei care o sa castige medalii la nivel de Campionat Mondial o sa le primeasca si pe cele de la Campionatele Europene iar cele de la Campionatele Nationale o sa le ia numai daca vor mai dori sa le aiba ,,in palmares”. De ce sa participi la multe competitii cand poti s-o castigi pe cea mai tare iar apoi sa-ti fie echivalat sccucesul la toate celelalte? Doar suntem in sec XXI si se spune c-am evoluat …

    1. Nu asta-i problema, vorbim de cel mult 2-300 elevi. Acestia ar fi luat 10 la materia respectiva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Ştiinţe Politice din SNSPA după audierile în cazul Bulai: Sunt foarte multe lucruri pe care noi nu le cunoşteam despre modul în care se desfăşura practica studenților. Una dintre studentele noastre a fost înfometată, au spus procurorii

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, Cristian Pîrvulescu, a declarat marţi, după audierile de la Parchet, că „sunt foarte multe lucruri pe care noi nu le cunoşteam despre…
Vezi articolul

Ligia Deca, întrebată de ce Guvernul nu și-a respectat promisiunea pentru profesorii debutanți, de a le acorda salariul mediu pe economie în 2024: „Grilele de salarizare includ un nivel absolut decent pentru profesorii debutanți” / Aceștia primesc 250 de lei în plus, de la 1 ianuarie și încă 200 de lei de la 1 iunie

„Un nivel absolut decent”, așa califică ministrul Educației, Ligia Deca, salariul profesorului debutant pentru anul 2024, prevăzut în grilele de salarizare aprobate joi de Guvernul Ciolacu prin ordonanță de urgență.…
Vezi articolul

Olimpiadele pot fi organizate direct din faza județeană, iar pentru participarea la națională a fost eliminat pragul de cel puțin 40% din punctajul maxim / Profesorii nu mai sunt plătiți la fel ca la bac

Inspectoratele școlare pot decide ca în anul școlar 2021-2022 să organizeze direct etapa județeană a unei olimpiade naționale, potrivit Ordinului ce modifică și completează metodologia de organizare și desfășurare a…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre ieșirea universităților românești din topul Shanghai: O oglindă a politicilor publice din ultimul deceniu / Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, nu pe rezultatele cercetării sau premianți Nobel ori Fields / Vom adopta noi standarde minimale pentru conferențiar și profesor

Aproape o treime din punctajul pentru prezența în topul Shanghai „este acordată pentru existența absolvenților sau a cadrelor didactice sau a cercetătorilor, în universitățile evaluate, care să fi câștigat Premiul…
Vezi articolul