DOCUMENT Drepturile copiilor în România, încălcate în multe cazuri, remarcă Raportul Departamentului de Stat al SUA pe anul 2021: Abuzul asupra copilului, neglijența, violența emoțională, fizică și psihologică au continuat să fie probleme serioase

Foto: © Fedecandoniphoto | Dreamstime.com

În 2021 a persistat segregarea pe criterii etnice în școli și educația copiilor neînregistrați la naștere a depins de decizia școlilor. Discriminarea copiilor cu dizabilități a fost o problemă larg răspândită din cauza lipsei de pregătire adecvată a profesorilor privind incluziunea și a investițiilor pentru a face școlile accesibile, potrivit Raportului Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România.

Principalele probleme legate de drepturile copiilor:

Capitole despre drepturile copiilor din Raportul Departamentului de Stat al SUA:

Înregistrarea nașterii

„Cu toate că înregistrarea nașterii este obligatorie prin lege, nu a fost aplicată universal, iar autoritățile nu au oferit anumite servicii publice pentru copii deoarece nu erau înregistrați. Majoritatea copiilor neînregistrați au avut acces la școli și autoritățile au oferit sprijin pentru obținerea certificatelor de naștere, dar educația copiilor neînregistrați la naștere a depins de decizia școlilor. Legea prevede înregistrarea simplificată a nașterii pentru copiii ai căror mame nu au documentația corespunzătoare pentru a-i înregistra”, se arată în raport.

Educație

În ciuda ordinului din 2016 al Ministerului Educației care interzice segregarea elevilor romi, mai multe ONG-uri au continuat să raporteze că a persistat segregarea pe criterii etnice în școli. În septembrie, Centrul de Advocacy și Drepturile Omului a notificat Consiliul Antidiscriminare în legătură cu un caz de segregare la Școala Păltinoasa din județul Suceava. 

Pe parcursul anului școlar 2021-2022, la școala Păltinoasa, copiii romi de la grădiniță până în clasa a IV-a au fost mutați într-o sală de sport unde au fost forțați să studieze împreună ca un singur grup. Sala de sport a fost separată de clădirea principală a școlii unde se aflau alți copii, copiii romi nu au avut acces direct la toalete și sala a fost insuficient încălzită în timpul iernii.

Abuzul asupra copiilor 

Legea interzice abuzul asupra copiilor și violența împotriva copiilor, dar aceasta nu a fost interpretată ca interzicând toate pedepsele corporale. Abuzul asupra copilului, neglijența, violența emoțională, fizică și psihologică au continuat să fie probleme serioase. Conform unui raport Salvați Copiii din decembrie 2021, 22% dintre părinți au recunoscut că au folosit pedepse fizice împotriva copiilor lor, iar 44% dintre copii au declarat că au suferit violență fizică din partea părinților. 22% dintre copii au declarat că au fost abuzați emoțional sau verbal de către profesorii lor și 5% au declarat că au fost abuzați fizic de profesori. 

Căsătoria precoce și forțată a copiilor 

Vârsta legală de căsătorie este de 18 ani pentru bărbați și femei, dar legea permite minorilor de până la 16 ani să se căsătorească în anumite circumstanțe. Căsătoriile ilegale ale copiilor erau frecvente în anumite categorii sociale, în special în rândul unor comunități de romi. ONG-urile și mass-media au raportat cazuri de fete și băieți romi de 11 ani fiind vânduți pentru căsătorie de către familii. Autoritățile pentru protecția copilului și poliția nu au intervenit întotdeauna în astfel de cazuri. Nu au existat politici publice care să descurajeze căsătoria copiilor. 

În iulie, Tribunalul Avrig din județul Sibiu a menținut decizia din 2021 de renunțare la acuzațiile împotriva unui băiat de 17 ani, care a încheiat o căsătorie non-formală cu o fată de 11 ani. Potrivit deciziei procurorului, deși fata a născut un copil la 12 ani, nu a fost traumatizată și o acțiune penală împotriva tatălui copilului ei ar pune în pericol interesele copilului. 

Exploatarea sexuală a copiilor

Legea prevede închisoare de la unu la 12 ani pentru persoanele condamnate pentru acte sexuale cu minori, în funcție de circumstanțe și vârsta copilului. Relațiile sexuale cu un minor care are între 14 și 16 ani se pedepsesc cu închisoare de la unu la cinci ani. Actul sexual cu o persoană mai mică de 14 ani se pedepsește cu închisoare de la doi la nouă ani și privarea de unele drepturi. Legea interzice pornografia infantilă și autoritățile au aplicat legea. 

În iulie 2021, Inspecția Judiciară din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii a lansat un raport despre modul în care sistemul de justiție a tratat cazurile de abuz sexual asupra copiilor. Conform constatărilor, instanțele au avut opinii diferite cu privire la vârsta consimțământului și, în consecință, în unele cazuri, relațiile sexuale cu minori de până la 12 ani au fost tratate ca fiind acte sexuale cu minori, în loc de viol. ONG-urile pentru protecția copilului au remarcat că unii judecători nu conștientizează această problemă și au avut prejudecăți față de victimele care proveneau adesea din grupuri dezavantajate social. Anchetatorilor le-a fost greu să dovedească constrângerea sexuală a minorilor din cauza lipsei de infrastructură, cum ar fi săli de interviu prietenoase și utilizarea metodologiilor recunoscute dezvoltate de psihologi pentru a efectua interviuri medico-legale cu victime minore.

Copii instituționalizați 

Pe parcursul anului au existat mai multe relatări media despre abuz în centrele pentru copii instituționalizați, inclusiv abuz sexual, violența fizică și tratament degradant din partea colegilor sau a personalului și trafic de persoane. Numeroase rapoarte au remarcat: lipsă de hrană adecvată, îmbrăcăminte, tratament medical și servicii de consiliere. Lipsa de igienă, condiții de viață inadecvate, insuficiente hrană insuficienta și lipsa terapiei fizice, printre problemele din multe centre rezidențiale pentru copiii cu dizabilități. 

Copii cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități nu au putut accesa servicii de educație, sănătate, clădiri publice și transport în condiții de egalitate cu ceilalți. Legile și reglementările trebuie să acorde un astfel de acces, dar guvernul nu a implementat în totalitate legea și discriminarea persoanelor cu dizabilități a rămas o problemă. 

Discriminarea copiilor cu dizabilități în ceea ce privește educația a fost o problemă larg răspândită din cauza lipsei de pregătire adecvată a profesorilor privind incluziunea copiilor cu dizabilități și a investițiilor pentru a face școlile accesibile. Conform datelor oficiale, 40% dintre copiii cu dizabilități au fost fie plasați școli segregate, fie nu au mai fost deloc plasați în școală.

Interzicerea muncii copiilor și vârsta minimă pentru angajare 

Legea interzice cele mai grave forme ale muncii copiilor. Legea prevede că vârsta minimă pentru majoritatea formelor de angajare este de 16 ani și include limitări ale programul de lucru, restricții de securitate și sănătate în muncă și se aplică copiilor care lucrează în toate sectoarele. Copiii pot lucra cu acordul părinții sau tutorelui la vârsta de 15 ani dacă activitățile nu le pun în pericol sănătatea, moralitatea sau siguranța. 

Minorii care lucrează au dreptul să-și continue studiile, iar legea îi obligă angajatorii să îi ajute în acest sens. Minorii cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani pot lucra maxim șase ore pe zi și nu mai mult de 30 de ore pe săptămână, cu condiția ca frecvența la școală să nu fie afectată. 

Mulți minori nu au participat la școală în timp ce au lucrat. Legea impune școlilor să anunțe imediat serviciile sociale dacă copiii lipsesc de la școală pentru a munci, dar deseori școlile nu s-au conformat. Serviciile de asistență socială au responsabilitatea de a reintegra astfel de copii în sistemul educațional. 

Rapoartele mass-media continuă să facă referire la cazuri neraportate de minori angajați sezonier în industria ospitalității de-a lungul coastei Mării Negre. Din cele 304 cazuri documentate de muncă a copiilor în 2021, autoritățile au rezolvat 12 cazuri, în timp ce alte 258 de cazuri erau încă investigate la sfârșitul anului 2021”.

DOCUMENT Raportul integral poate fi descărcat de aici:

Foto: © Fedecandoniphoto | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version