Diriginții vor primi o solicitare să integreze, în cadrul orelor de consiliere și orientare școlară, activități de prevenire a violenței în mediul școlar și consumului de substanțe, potrivit unei adrese a ministrului Educației, document obținut de Edupedu.ro. Acțiunea vine după ce săptămâna trecută a fost organizată o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanții principalelor instituții implicate în combaterea violenței și consumului de droguri în unitățile de învățământ, de la nivel central și județean, reprezentanți ai elevilor și părinților, conform unui comunicat al Ministerului Educației.
- Adresa este semnată de Ligia Deca, ministrul Educației.
Au fost încheiate acorduri de parteneriat ale Ministerului Educației cu Ministerul Afacerilor interne și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție, potrivit sursei de mai sus.
Iată ce măsuri sunt menționate, conform documentului obținut de Edupedu.ro:
- „desemnarea unei persoane responsabile, la nivel de ISJ/ISMB, cu prevenirea fenomenului de violență și al consumului de substanțe în școli (dacă nu există deja);
- inițierea unei analize interinstituționale a fenomenului violenței și consumului de substanțe la nivel județean, urmată de formularea și asumarea, la nivel județean, a unor măsuri necesare pe termen scurt (până la finalul anului școlar 2022-2023) și pe termen lung (anul școlar 2023-2024), împreună cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Birourile de Siguranță Școlară (BSS), Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA), până la data de 24 mai 2023;
- coordonarea organizării unor sesiuni de informare, împreună cu reprezentanții poliției, pentru elevi, cadre didactice și părinți, privind riscurile și consecințele faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, la nivelul unităților de învățământ propuse de ISJ/ISMB, până la finalul anului școlar 2022-2023;
- coordonarea organizării unor sesiuni de informare, împreună cu Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, pentru cadrele didactice pe tema semnelor și simptomelor consumului de droguri la copii și tineri, în unitățile de învățământ propuse de ISJ/ISMB, până la finalul anului școlar 2022-2023;
- organizarea unor sesiuni de coordonare între consilierii școlari, respectiv mediatorii școlari, la nivel județean, pe tema prevenirii și managementului cazurilor de violență în școală, până la finalul anului școlar 2022-2023;
- transmiterea, de către Inspectoratul Școlar Județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, către toate unitățile de învățământ din județ/municipiul București, a solicitării ca profesorii diriginți să integreze, în cadrul orelor de consiliere și orientare școlară, activități de prevenire a violenței în mediul școlar și consumului de substanțe.”
Informații de context
Directoarea Colegiului Național „I. L. Caragiale” din București a adus în atenție la Euronews România că elevii consumă stupefiante: „Realitatea este că a crescut îngrijorător consumul de substanțe interzise în școli, în toate școlile.”
Semnele care indică faptul că un minor a început să consume droguri, prezentate de psihologul Viorel Roman, într-o intervenție la emisiunea InfoEdu, de pe TVR Info. Psihologul a precizat că pot să apară modificări de dispoziție, iritabilitate, adolescentul devine mai evitant și preferă să se închidă în cameră.
În aprilie, Ligia Deca spunea că va fi elaborată o procedură de management a cazurilor de violență la nivelul școlilor. Declarațiile ministrei Educației au vinit pe fondul a două incidente grave petrecute recent: primul, la Colegiul Național “Ion Creangă” din București, când o profesoară de japoneză a fost rănită cu un cuțit în zona gâtului de un elev de 16 ani, în timpul orei. Elevul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, acuzat de tentativă de omor calificat. Procurorii spun că a premeditat săvârşirea faptei.
Al doilea incident s-a petrecut la școala gimnazială din Brebu, județul Prahova, când mai mulți elevi de 13 ani au batjcorit o profesoară în timpul orei. Aceștia au dosar penal și nota scăzută la purtare cu 6 puncte și mustrare scrisă.
Ministerul Educației a fost observator la toate cazurile de violență asupra cadrelor didactice, din școli. Ca reacție la umilirea filmată a unei profesoare de către elevi de gimnaziu, instituția a anunțat că „a demarat discuții”. Amintim că, și în cazul incidentului grav de la Colegiul Național Ion Creangă din București, Ministerul Educației era tot observator, fiind doar în ipostaza de a fi informat și de a ține legătura cu inspectoratul sau să monitorizeze acțiunile școlii.
Foto: © Dary423 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.