DOCUMENT Diplomele de BAC 2025 pot fi eliberate mai devreme pentru absolvenții care nu depun contestații / În 2024, la sesiunea din vară au fost depuse peste 51.000 de contestații, cu circa 3.000 mai puține față de 2023

Foto: © Auremar | Dreamstime.com

Diplomele de Bacalaureat 2025 pot fi eliberate înainte de afișarea rezultatelor finale, pentru candidații care nu depun contestații, potrivit unui document trimis inspectoratelor școlare de către Ministerul Educației. Probele scrise de la BAC se desfășoară între 10 și 16 iunie, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 20 iunie, conform calendarului oficial.

Concret, diplomele de bacalaureat vor fi eliberate mai repede elevilor care au promovat examenul și nu au depus contestație. Acestea vor fi eliberate înainte de afișarea rezultatelor finale, dar numai după finalizarea perioadei pentru depunerea contestațiilor.

„Diplomele de bacalaureat pot fi eliberate, la cerere, candidaților care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea specială mai 2025, sesiunea iunie 2025, respectiv sesiunea iulie-august 2025 şi nu au depus contestație, înainte de afişarea rezultatelor finale, dar numai după finalizarea perioadei pentru depunerea contestaţiilor”, se arată în documentul Ministerului Educației. 

Ministerul recomandă eliberarea cu prioritate pentru candidații a căror înscriere la facultate este condiționată de prezentarea diplomei de BAC: „Recomandăm eliberarea, cu prioritate, a diplomei de bacalaureat candidaților a căror înscriere la instituții de învăţământ superior în perioada imediat următoare finalizării examenului de bacalaureat este condiționată de prezentarea acesteia.”

Absolvenții de liceu care au susținut probele în alt județ

Pentru candidații care au susținut examenul de bacalaureat în alt județ se aplică prevederile art. 6 și 7 din ordinul nr. 4634/2024 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul actelor de studii și al documentelor școlare gestionate de unitățile de învățământ preuniversitar.

Foto: Ordinul nr. 4634/2024 – captură legislatie.just
Cum se completează diploma de Bacalaureat

„Diploma de bacalaureat se completează pe verso, în rubricile prevăzute pentru probele scrise, cu denumirea probei susținute la examenul de bacalaureat și mențiunea „scris”, și nu cu denumirea programei de bacalaureat. Astfel, de exemplu, pentru proba E. d), – disciplina Biologie, pentru care există două programe, respectiv două tipuri de subiecte, se va completa Biologie, și nu denumirea programei – Biologie vegetală și animală sau Anatomie umană, genetică și ecologie umană.”

Adresa Ministerului Educației poate fi consultată mai jos:

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  1. să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc
simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

Despre numărul contestațiilor depuse la BAC în 2024, 2023, 2022, 2021 și 2020

Absolvenții de liceu participanți la examenele de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, au depus 51.373 de contestații, conform datelor Ministerului Educației. Numărul de note contestate este mai mic decât în 2023 cu circa 3.000. 

Peste 54.600 de constatații au fost depuse la examenul național de Bacalaureat 2023, potrivit datelor Ministerului Educației. Acesta este al treilea an cu cel mai mare număr de contestații din ultimii 10 ani.

49.091 de contestații au fost făcute de candidații de la BAC 2022, în prima sesiune, cu 6.889 mai puține decât în 2021, potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro.

La prima sesiune de Bacalaureat 2021 au fost depuse 56.000 de contestații, după cum a anunțat ministrul Educației, iar în 2020 au fost 62.790 de contestații.

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:

Foto: © Auremar | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Bacalaureat 2025 – subiecte proba orală la limba română. Biletele primite de elevii de clasa a XII-a în a treia zi de competențe lingvistice
BAC 2025 Biletele la proba orală la limba română din prima zi de competențe. Elevii au primit fragmente din Statutul Elevului, presă culturală, texte de lege și despre DOOM 3
BAC 2025 Biletele la proba orală la limba română din a doua zi de competențe. Legea educației Deca-Iohannis și Statutul Elevului, printre subiecte
Bacalaureat 2025 începe luni cu evaluarea competențelor lingvistice – limba română și limba maternă. Elevii primesc calificative și trec cu condiția să se prezinte / Calendarul complet al probelor orale
Ministrul Daniel David, mesaj pentru elevi înainte de competențe BAC 2025: Nu vă temeți de propriile emoții, nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul
Exit mobile version