DOCUMENT De mâine, în toate școlile, timp de 3 zile să fie făcute „programe de Ziua Eroilor” și pe 13 iunie, la ora 12 fix, toți elevii și studenții din România să țină un moment de reculegere – adresă a Ministerului Educației după o hotărâre aprobată joia trecută de Guvern

54.548 de vizualizări
Sursa: Monitorul Oficial
Ministerul Educației a transmis luni, 10 iunie, o notă către inspectoratele școlare prin care școlile din țară trebuie să organizeze programe dedicate Zilei Eroilor începând de mâine, 11 iunie, până pe 13 iunie. Guvernul a decis joi, prin HG 599/06.06.2024, ca anul acesta, Ziua Eroilor să fie marcată prin ceremonii în data de 13 iunie. Printre recomandările Guvernului pentru elevi și studenți: să participe la ceremonii de comemorare și să țină un moment de reculegere, joi, la ora 12 fix. Amintim, duminică s-au organizat în școli alegeri locale și europarlamentare, iar luni, 10 iunie, multe școli au avut program modificat sau nu s-au făcut deloc cursuri fizic din cauza organizării.
  • Ziua Eroilor se marchează în România dar data nu este fixă, ci în ziua sărbătorii ortodoxe Înălțarea Domnului, la 40 de zile după Paște.

Ministerul Educației a transmis luni, 10 iunie, o notă către inspectoratele școlare din țară, prin care timp de 3 zile, în toate școlile, să fie făcute „programe de Ziua Eroilor” iar pe 13 iunie, la ora 12 fix, toți elevii și studenții din România să țină un moment de reculegere.

Hotărârea de Guvern nr.599/2024 a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri, 7 iunie. Din anexa HG:

“Ministerul Educaţiei organizează şi desfăşoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituţiile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, în cooperare cu Ministerul Apărării Naționale, cu Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu autoritățile administrației publice locale: lecţii deschise, având ca tematică cultul eroilor sau alte activităţi cultural-educative, întâlniri cu veterani de război și cu specialiști de istorie militară, recomandând totodată și participarea tinerilor elevi/studenți la ceremoniile oficiale de comemorare desfășurate în Capitală și în țară”.

“În data de 13 iunie 2024 – Ziua Eroilor, la ora 12, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului”, scrie în Anexa HG.

Motivul emiterii hotărârii de Guvern:

“În spiritul tradiţiei europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit, prin lege, statutul de sărbătoare naţională. Cadrul juridic care reglementează desfăşurarea manifestărilor comemorative prilejuite de Ziua Eroilor, anul acesta, joi 13 iunie, este prevăzut la art. 39 din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cu modificările și completările ulterioare, care proclamă Ziua Eroilor „sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti”, potrivit notei de fundamentare.

Ziua Eroilor

Ziua Eroilor este marcată în fiecare an, Înălțare, la 40 de zile de la Paște.

Anul trecut Ziua Eroilor a fost pe 25 mai, în plină grevă a profesorilor, astfel că aceste recomandări ale Guvernului nu au fpst băgate în seamă.

HG nr. 599/2024 privind aprobarea programului manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor 13 iunie 2024
Anexă HG Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor – 13 iunie 2024
Nota de fundamentare

32 comments
  1. Patriotismul nu se mai poarta , copiii nu mai invata poezii patriotice si in care se cinstesc eroii , e demodat , miroase a comunism cica . Nu stim sa ne bucuram de pace , decat cand ne bate razboiul la usa .Un moment de reculegere se poate tine si in clase , nu afara , in soare si ar trebui tinut de toata lumea , nu doar de elevi si studenti !

  2. Patriotismul nu îl cultivi cu istoria evreilor(în curând ne va fi frica sa zicem și asa la cata influenta au ajuns sa aibă!).Voi realizați ca noi,romani,facem istoria evreilor în mod obligatoriu la școală deși au fost proteste din partea părinților și a profesorilor?Acum au nevoie de eroi?Sa cheme evreii!Shalom!

    1. Jiji, nu luam lectii de la antisemiti ca tine. Tine-ti frustrarile pentru tine! Disciplina se numeste Istoria Holocaustului, nu a evreilor. Poate nu stiai. Si da, trebuie cunoscuta, invatata, pentru ca inca mai avem frustrati ca tine care neaga Holocaustul, sustin nazismul si sunt lipsiti de orice empatie fata de semenii lor.

      1. Dacă ești prost, nu semnaliza. Disciplina se numește Istoria Evreilor. Holocaustul. Avea loc în istoria predată la liceu, când elevii încep să fie ceva mai conectați la ce se întâmplă în lume, nu era nevoie să fie încărcat orarul cu încă o disciplină, în special când se bate cu pumnul în masă că trebuie redus numărul de ore petrecut de elevi în școală.

        Arată-mi și mie manualul de istoria românilor care e folosit în Israel, și mai discutăm după.

        Și unde e manualul de Istoria Rromilor. Holocaustul, dacă tot ai adus vorba de holocaust? Ori manualul de Istoria persoanelor cu handicap fizic sau mintal. Holocaustul. Sau Istoria Homosexualilor. Holocaustul? Sau ai impresia că doar unii merită menționați, ceilalți sunt așa, niște paria?

  3. Un lucru bun dar patriotismul nu apare peste noapte.Probabil s-au gândit ca dacă vin rusii nu are cine sa apere tara.Asta asa este.Patriotismul și iubirea de neam și tara ii făcea sa moara pentru peticul asta de pământ dar ce te faci acum cu omogenizarea asta și anti patriotismul și antinationalismul din ultimii 30 de ani?Unu nu va rămâne, vor rămâne doar cei “comuniști ” sa lupte.

  4. Pe canicula asta mai mare dragul. Săptămâna trecută la celebrele careuri de sfârșit de școală pentru liceeni au leșinat pe capete la ora 18.00. Directori cretini care se lăudau cu lucruri aberante, fiecare vorbea pe limba lui, un vacarm uriaș în curtea liceului, practic nimeni nu era atent la nimic.
    Trebuie să fii bolnav cu capul să ții copiii pe caniculă afară pentru aberații și ce să vezi, nu o zi ci trei.
    Să omagiere ei eroii și să nu-și mai bată joc de țară și de noi.
    Este foarte bine că ne gândim la eroi, lucrul acesta se poate face la istorie.

  5. Copiii și asa sunt prea incarcati de nu mai știu de capul lor !
    La ce le trebuie trei zile sa comemoreze, când se poate ține o alocuțiune scurta de 15 minute și un salut pionierec !
    E musai sa așteptăm să bată clopotele ?? Copiii nu au timp de toate aceste fleacuri care, probabil, vor sa înlocuiască educația socialista și economia politica cu mătănii și rugăciuni ! Sa nu se uite ca nu toți copiii sunt ortodocși iar religia nu este materie obligatorie în scoli !.

    1. Iar decizii patriotarde, cu 3 zile numa bune de etalat piepturile învingătoare în alegeri, cu exploatarea aceluiaşi elev aflat la cheremul statului.
      Patriotismul nu se impunde cu ordonanțe de urgență, ci se educă în mult timp şi luând exemplul de decență al adulților (care e minunat, dar lipsește cu desăvârşire).

  6. „Ziua Eroilor este marcată în fiecare an, de Rusalii sau de Înălțarea dar diferă data pentru că este stabilită la 40 de zile de la Paște.”…… Ce e cu gogomănia asta? Ați încurcat un pic (mai mult) borcanele… Cum să fie Ziua Eroilor sărbătorită în fiecare an „de Rusalii sau de Înălțarea (Domnului – s.n.)”? Acestea sunt două sărbători total distincte! Înălțarea Domnului este sărbătorită anual la 40 de zile după Paști (și cade mereu în zi de joi), și doar în această zi este marcată și Ziua Eroilor, iar Rusaliile (sau Pogorârea Sfântului Duh, sau Cincizecimea) – reprezintă o altă sărbătoare, prăznuită anual la 50 de zile după Paști… Vă rog să corectați în articol. Mulțumesc!

  7. din scaunul înalt al ME se vede că elevii se tâmpesc de cald in școli acum? că au terminat a 12-a….mai termina a 8-a.. cei rămași,zero motivație….căldură,praf, dar îi ținem în școli până în 21 iunie…

    1. Tedi, azi am lesinat de cald aproape. Elevii la fel si facem parte dintre scolile care, chiar daca nu avem AC, avem totusi conditii ok si suntem intr-o zona nu foarte calda a Romaniei. Cu spor inainte?Impuigem pana pe 21. Oricum, odata cu terminarea clasei a VIII, ceilalti se cred si ei in vacanta si desi ultimele 2 saptamani suntem in plina evaluare sumativa de modul/an scolar, nimanui nu-i pasa. Noi pregatim materiale de recapitulare, ne batem capul, ei…vorbim cu peretii.

  8. Ce să facă și ministerul? Dă ordine! Școala e orice acum, dar școală nu mai e! E un loc de ideologizare , nu de educație. Copiii au fost băgați cu ochii în telefoane în ultimii ani, sunt rupți de realitate, istoria e falsificată, adevărații eroi sunt renegați, apar eroi fără merite. Pe cine omagiem? Ar fi fost frumos să le povestim copiilor despre Eminescu, despre scrierile lui politice, despre dragostea de țară, pentru care a fost supus la chinuri și experimente groaznice, ce au dus la decesul acestuia pe 15 iunie. Dar copiii învață alte lucruri despre moartea lui Eminescu.
    Mai simte ceva un copil care e trimis cu o coroană, la un monument? El va sta tot cu prietenul cel mai bun, telefonul….mai nou cu căștile pentru a fi mai puțin vizibil. Școala a fost distrusă grav! România educată a dus-o în moarte clinică. În afară e vopsit gardul și înăuntru e leopardul! Asta e școala! Ministerul dă tot felul de ordine, să se facă activități antidrog iar dealerii sunt la porțile școlilor iar autoritățile permit asta, să se facă activități despre mediu , emisii de CO2 iar autoritățile defrișează localitățile. Ce învață copiii din toate astea? Că totul e o spoială, o minciună!
    Ce eroi au ales cei din minister, că ar trebui comemorați?

  9. Pentru că din cauza lor mai putem avea energia de a ne apăra țara cu o armă, la nevoie, îmbolnăviților de libertate! Vor înțelege și copiii care scriu cu trei i, stați liniștiți!

  10. Leșinăm de cald în clase!!!! Citește cineva??? Cinstim memoria eroilor mereu, nu trebuie un moment anume și, în niciun caz, un proces verbal ca dovadă!
    Ministeruleeeeee!

  11. după ce ați făcut istoria prin manuale harcea parcea și v ați bătut joc de patriotism, hai zău că nu prind directivele astea….

  12. Sc. Altfel, Sc. Verde, 5 oct.,vacanta de schi, 5 iunie, si acum si 3 zile dedicate eroilor. Jocuri, distractie…Urmeaza Educatia rutiera, ecologica, sexuala, sanitara,..; la ce ne trebuie stiintele exacte! le înlocuim!

    1. De educație sexuală consider că e nevoie maximă, și să știi că e și acolo un pic de știință exactă (ovulația are loc cu exact 14 zile înainte de menstră, altfel nu ai putea folosi un calendar predictiv, nu? Și asta e doar de început.) Nu e normal să ai fete de 13 ani însărcinate sau care nu știu ce se întâmplă cu ele sau cum să folosească un produs de igienă feminină, și la cât de promovată e sexualizarea fetelor și a femeilor în ziua de azi, e nevoie ca ele să știe să se protejeze și să știe ce e de făcut în situații legate de asta.

  13. Care eroi? Cei care au spânzurat, mitraliat, ars de vii oameni vinovați doar de faptul că erau evrei? Odessa, Odessa!

  14. Nu înțeleg de ce ne trezim acum să facem lucruri din astea având în vedere faptul că oricum copiii ăia n-o să înțeleagă nimic. Dați-le drumul acasă și lăsați-i în pace cu zile care pentru ei sunt irelevante.

    1. Sunt irelevante DACĂ nu li s-a vorbit până acum de eroi! Dacă nu știu cine le sunt strămoșii și ce au facut pentru ei! Atunci chiar au un mare “minus” în cultură!

      1. Exact asta e ideea, ei oricum sunt străini de toate astea, nu vor rămâne cu nimic din activitățile (mai bine spus, inactivitățile) respective. Decât să-i pună drepți cu mâna pe piept, mai bine i-ar învăța despre respectivii eroi, despre care recunosc cu jenă că nu știu nici eu, pentru că ghiciți ce, nu mi s-a predat la școală:))

  15. in sfârșit,se mai gândește cineva și la eroii noștri…e sigurul ministru care face asta.Sa nu uităm că eroii și școala s-au născut pe lângă Biserică… Felicitări!

    1. Sictir și ție, mă! Bunicu-meu a fost în război și i se făcea greață de patrihoții ăștia de mucava, care mimau ei așa, la zile mari, că le pasă de români, România, și eroi, iar în restul timpului scuipau cu boltă pe ei.

      Ce treabă are respectul pentru eroii patriei cu impunerea unor evenimente GOALE de sens COPIILOR – ori o faci pentru că o simți, ori o lași efectiv în m***ii mă-sii, nu te prefaci că-ți pasă! Dacă le impui copiilor să înceapă să facă precum maimuțele alături de nelipsitul ”sobor de preoți” și evident toată p***imea politicianistă din fiecare localitate, nu faci decât să le arăți cât de mici și josnici sunt mai-marii și cât de puțin respect real poartă celor care-au murit pentru țară.

      Ăsta e respect? Dacă nu se ține slujbă (sau niște mormăieli acolo, cum îi vine popii), și discursuri sforăitoare, și niște copiii ținuți ore în șir în soare că așa a zis guvernul… CE? Se scoală morții din morminte? Respectul poate fi arătat cuviincios, nu cu circ! Și în special, nu impus de deasupra!

      Scârbă, scârbă de așa ceva! Iar dacă vor să scoatem copiii de la cursuri ca să-i trimitem la poze cu politicienii, să-și pună pofta-n cui, și tu la fel! Du-te tu, când ai timp liber, și pune o floare la mormântul soldatului necunoscut, fără să știe nimeni că tu ești ăla și de ce te-ai dus! Ăla e respect – nu chestiile astea absurde. N-ați trăit în comunism, sau ați uitat deja cum era?! Nu mai e mult până acolo – flori, discursuri, poezii patriotice, acum și preoți, mai lipsește să descalece vreun cretin de la centru la fiecare festivitate și aia e!

  16. Ce e porcăria asta comunistă?! Marșuri, defilări, cântece patriotice și pas de gâscă nu vreți?

    SICTIR!

    1. woow…. Nu ca as fi foarte incantat de acele marsuri si defilari de pe vremea lui Ceasca, nu ca as avea o voce de bariton ce mi-ar permite sa cant “Treceti batalioane romane Carpatii”, dar chiar atat de scarba sa-ti fie de neamul tau, de tara ta? Nu zice nimeni sa comentezi, nu zice nimeni ca ai obligatia sa adaugi ceva, dar si daca o faci, fa-o cu bun simt. Gandeste-te ca poate ai un bunic, un stramos care a suferit ceva intr-unul din cele doua razboaie sau la o alta batalaie de pe teritoriul tarii. Sigur nu ai pe nimeni care sa fi fost in Angola, Afganistan sau aici aproape prin 90, in fosta Iugoslavie. Ai putin bun simt pentru cei care, acolo unde i-a trimis tara, au pierdut o mana, un picior sau sufletul. Nu-ti cere nimeni nimic tie, Mihai. Nimeni! Nimic! Doar sa taci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Până pe 29 ianuarie 2024, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul 2024-2025 / Cele 10 criterii obligatorii pe care trebuie să le respecte planul de școlarizare

Până pe 29 ianuarie 2024, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației planul de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025, potrivit proiectului de metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare, document pus în…
Vezi articolul