DOCUMENT Cum arată Ghidurile cu măsuri sanitare pentru începerea școlilor în Republica Moldova versus România

5.271 de vizualizări
Republica Moldova a publicat ghidurile cu măsuri sanitare pentru începutul anului școlar 2020-2021, potrivit Ministerului Educației de la Chișinău. Documentele sunt elaborate de cele doupă ministere, al Educației și al Sănătății, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și UNFPA – Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, potrivit antetului publicațiilor. Prin comparație, Ghidul românesc cu măsuri sanitare nu a fost încă finalizat, este în consultare publică pe site-ul Ministerului Sănătății și nu există un orizont de timp clar pentru aprobarea sa. Realizatorii ghidului din România sunt specialiștii locali de la INSP și ministerele Educației și Sănătății.

Cele două ghiduri au câte 8 sau 9 pagini, unul este pentru ciclul de învățământ primar și celălalt pentru gimnaziu și liceu. Adresarea din ambele documente este prietenoasă, grafica și designul sunt adecvate pentru orice vârstă, dar mai ales pentru elevii cărora li se adresează.

Ghidul cu măsuri sanitare din Republica Moldova pentru elevii din ciclul primar are două personaje care poartă copiii prin școala redeschisă în vremuri de pandemie: Dragoș și Ilinca.

În Ghidul făcut de autoritățile de la Chișinău, împreună cu experții internaționali de la Agenția ONU și Organizația Mondială a Sănătății, purtarea măștii de către elevii din ciclul primar nu este obligatorie ci cu titlu de recomandare. 

Ghidul le explică tuturor copiilor, pe înțelesul lor, regulile elementare de igienă și ce înseamnă distanțarea:

  • “Înainte să intru în clasă, mă spăl pe mâini cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde (cât cânt de 2 ori refrenul la cântecul ”Am o căsuță mică”).
  • Dacă nu am acces la apă, atunci îmi dezinfectez mâinile.
  • Respect distanța între colegi de cel puțin 1,5 m, adică 2 pași cel puțin
  • La lecție ocup același loc în bancă și nu mă deplasez prin clasă fără rost.
  • Ating doar obiectele personale: pixuri, creioane, caiete, manuale, telefon.
  • Evit a face schimb de obiecte și de gustări cu colegii mei.
  • Tușesc în pliul cotului sau într-un șervețel de unică folosință, pe care îl arunc apoi la coșul de gunoi.
  • Socializez și comunic cu colegii și profesorii doar prietenos.
  • Comunic imediat învățătoarei/învățătorului dacă eu sau cineva dintre colegii mei nu ne simțim bine.
  • Frecventez toate lecțiile organizate în școală sau online conform orarului stabilit.
  • Sunt activ/ă la lecții și respect conștiincios toate regulile de comportament”

Ghidul pentru elevii de liceu și gimnaziu prevede că în sala de clasă masca va fi purtată doar dacă nu poate fi menținută distanța de 1,5 metri.

În interiorul ghidurilor este și o secțiune specială pentru coordonatele elevului, traseul de deplasare de la și spre sala de clasă, precum și pentru orarul pe care-l va avea acesta, astfel încât documentele să fie unele utilitare, iar ghidurile să poată fi folosite în permanență, nu răsfoite o dată și apoi uitate sau aruncate.

Ultima pagină conține din nou date esențiale. Sunt datele de identificare, numele și prenumele, ale persoanelor care îl pot ajuta la nevoie: Învățătoarea, dirigintele, psihologul școlar, asistentul medical sau medicul școlii, persoana responsabilă cu măsurile anti-COVID, directorul și părinții. Aceste nume îi pot da elevului încredere că mereu, indiferent de situația prin care trece, are la cine să apeleze pentru că știe în permanență cine are responsabilitatea.

Cum arată Ghidul din România

Ghidul românesc impune masca drept obligatorie pentru toți elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal. Distanțarea fizică a fost scăzută la 1 metru, iar autoritățile au anunțat că elevii pot sta chiar și câte doi într-o bancă, acolo unde nu au locuri suficiente la școală, cu condiția să fie montat un paravan de plexiglass.

Un document rigid, expresia autorității care impune reguli și care nu oferă nicio explicație pentru asta, niciun motiv sau vreo lămurire, așa arată Ghidul cu măsuri sanitare pentru începerea școlii făcut de cele două ministere din România. Potrivit surselor Edupedu.ro, la alcătuirea acestor ghiduri nu a fost consultat niciun expert străin sau român din afara celor două instituții și a agențiilor subordonate. Au fost, în schimb, consultate sindicatele din Educație, reprezentanții părinților și unele organizații.

Ghidul din România are 20 de pagini și este mai degrabă sub formă de act normativ decât de ghid. Descarcă de aici Ghidul Ministerului Sănătății.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Biblioteca școlară virtuală nu va fi gata nici în acest an. Tudor Oprea, subsecretar de stat la Educație, responsabil cu digitalizarea: Câștigătorul va fi anunțat într-o lună-două. 600 de profesori vor realiza conținuturi / Care sunt firmele care au depus oferte

Biblioteca școlară virtuală, cel mai ambițios proiect de digitalizare a lecțiilor și conținuturilor educaționale al Ministerului Educației, finanțat cu peste 40 de milioane de euro din bani europeni și prevăzut…
Vezi articolul

ANALIZĂ Programul Masa caldă în școli – instrument politic, la cererea premierului Nicolae Ciucă. Peste 63% dintre școlile înscrise în acest an au fost alese din localități conduse de primari PNL

Programul Masa caldă va continua și în acest an tot ca program-pilot, pentru al șaptelea an la rând. Ministerul Educației a publicat recent lista școlilor, de data aceasta fiind 300…
Vezi articolul

INFOGRAFIC Fetele de 15 ani tind să fie mai ambițioase decât băieții, dar să aibă comportamente mai puțin sănătoase și rezistență mai scăzută la stres – studiu internațional OCDE / Elevii tind să prefere anumite cariere în funcție de propriile competențe socio-emoționale

Elevii de zece ani raportează, de obicei, competențe sociale și emoționale superioare elevilor mai mari, anume cei în vârstă de 15 ani, iar fetele, mai ambițioase decât băieții, tind să…
Vezi articolul

Fondul pentru situații speciale, la dispoziția ministrului Educației: O mână de universități au folosit, în 2021 și 2022, peste jumătate din banii din FSS cheltuiți în întregul învățământ superior / Universitatea de Agronomie condusă de fostul ministru Cîmpeanu – în top, inclusiv cu bani pentru conferințe de securitate

Un număr restrâns de universități din România atrag cea mai mare parte banilor pe care, potrivit legii, Ministerul Educației îi poate aloca dintr-un fond special, aflat la dispoziția ministrului, destinat…
Vezi articolul