DOCUMENT Circulara trimisă inspectoratelor de minister pentru descurajarea școlilor să treacă la „programul de iarnă”

14.713 vizualizări
Foto: © Gajus | Dreamstime.com
Ministerul Educației a trimis marți dimineață o adresă semnată de secretarul de stat Bogdan Cristescu prin care anunță că descurajează trecerea la „programul de iarnă” a școlilor, concretizat prin reducerea duratei orelor de curs și a pauzelor. În documentul obținut de Edupedu.ro, instituția precizează că activarea articolului 11, alineatul 8, din ROFUIP ar trebui făcută doar „fundamentat pe condiții meteorologice justificate sau pe avertizări publice comunicate de instituțiile abilitate și nu pe interpretarea discreționară sau cutumiară a cadrului legal”.

Circulara ministerială vine după ce Ministerul Educației a transmis și un mesaj public marți dimineață conform căruia „descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”.

Reacția oficială are loc după apariția în presă a deciziilor luate de mai multe școli de trecere la „programul de iarnă” și după ce o petiție care cerea respectarea orarului normal de predare în școli a fost lansată pe internet.

„Dat (sic!) fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, considerăm că este un act de responsabilitate și respect față de beneficiarii educației să fie valorificat fiecare minut din programul școlar”, transmite Ministerul în nota către inspectorate.

  • Formularea oficială conține și un dezacord gramatical în construcția „dat fiind pierderile”, corect ar fi fost „date fiind pierderile” prin acordul cu substantivul feminin la plural. În comunicatul de presă dat de Ministerul Educației formularea este corectă „Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice minut de școală contează.”

Instituția cere și o informare din partea ISJ-urilor cu situațiile de modificare a programului școlar apărute.

Circulara nr. 171/BC/01.11.2022:

O informare trimisă părinților de Școala Gimnazială Nicolae Titulescu, cu decizia Consiliului de Administrație, anunța că, din 7 noiembrie, va trece la ceea ce numește ”programul de iarnă”, potrivit educatieprivata.ro.

Foto: captura educatieprivata.ro

Foto: © Gajus | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Avem o solutie domnule secretar de stat!
    Parlamentarii si ministrii sa devina soferi de taxi pentru elevii care termina orele la 7 si 20!
    Mai fac un ban !

  2. >> Formularea oficială vs comunicatul de presă
    Arata lipsa de profesionalism a managementului. De inteles cand la minister ajung tot felul de incompetenti.

    In mod normal hartia asta trebuie sa treaca pe la un departament de comunicare inainte sa ajunga la scoli. Sau nu au proceduri sau sunt proaste sau nu le respecta.

    Cred ca nici departament de comunicare nu au. Probabil au un birou de presa pentru comunicate de presa. Ceea ce este stupid. Daca comunicarea interna e varza degeaba este cea externa facut intr-un mod mai profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima zi de înscrieri la Bacalaureat 2023. Termenul limită este 7 iunie. Peste 147 de mii de elevi erau înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă

UPDATE: Ministerul e prelungit termenul de înscrieri până pe 9 iunie. Luni, 29 mai, este prima zi în care se pot face înscrierile la examenul Bacalaureat pentru absolvenții de clasa…
Vezi articolul

Motivele invocate oficial pentru organizarea Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: canicula, înscrierea la universități străine, supraaglomerarea de examene organizate de minister vara / Secretarul de stat Sorin Ion despre numărul mic de înscriși la Bac: „un minim natural”

Dorința de a evita temperaturile mari din timpul verii, o presupusă neatenție a universităților din străinătate și din țară față de calendarul școlar din România, nevoia de „odihnă” a unor…
Vezi articolul
Florin-Alexandru Bologa

Florin-Alexandru Bologa, tânărul cu deficiențe de vedere medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice 2024, absolvent UBB Cluj: Mi-am demonstrat că, dacă dorești ceva cu adevărat, poți. Am urmat cursuri de psihopedagogie specială ca să ajut și eu persoanele cu dizabilități vizuale, după cariera sportivă

Florin-Alexandru Bologa, tânărul cu deficiențe de vedere care a reușit să obțină medalia de aur la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, a fost invitat de onoare la…
Vezi articolul

SURSE Toate liceele vor putea organiza examen de admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar / Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a va fi înaintea admiterii și susținută de către toți elevii

Liceele din întreaga țară vor putea organiza concurs de admitere pe 90% din locuri, potrivit prevederilor din proiectul legii învățământului preuniversitar, varianta Deca, conform surselor Edupedu.ro. Reamintim forma precedentă a…
Vezi articolul