Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2, potrivit unei analize publicată miercuri de Institutul Național de Sănătate Publică. Scenariul 2 arată o creștere de 2% pe zi, potrivit INSP.
Datele arată trei scenarii drept ipoteze de lucru pentru această perioadă de după redeschiderea școlilor. În scenariul cel mai optimist, pe 20 martie am ajunge la o medie de 3.300 de cazuri pe zi. În cel mai pesimist scenariu, am avea 8.900 de cazuri pe zi.
„Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție.
- Creștere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie
- Creștere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie
- Creștere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie”
Specialiștii notează în raportul publicat că impactul este deocamdată unul redus și notează că scenariile nu constituie modele matematice de evoluție, ci ipoteze de lucru.
„Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate în grupa de vârsta 0- 19 ani este redus.
La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (in perioada 8 – 21 februarie) în grupa de vârstă 0-19 ani, 2.9% erau internați in secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) si 0.2% erau internați in secții de ATI.
În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri să transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuință, iar acestea, în funcție de vârstă și comorbidități, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare.
Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat ca deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate și interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologică. La acestea se adaugă și redeschiderea în unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc și cultură, precum și probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce privește măsurile de protecție și a interacțiunilor, datorată „oboselii pandemice””, se mai arată în analiza INSP.
Articolul este în curs de actualizare
Foto: © Lincoln Beddoe | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
1 comment
L as invita pe domnul Campeanu in clase de 30-35 elevi cu”distantare” de maxim 30 cm intre elevi.Asa e la majoritatea scolilor din Bucuresti.
Sa nu uitam de elevii cu masca sub nas.
Multumim domnule ministru!!