DOCUMENT Cele 8 modificări stabilite la Ministerul Educației cu sindicatele, părinții și elevii, plus ce nu se modifică

Foto: Pixabay.com

Modificarea vacanței de primăvară pentru elevii care nu sunt ani terminali și alte 7 modificări au fost stabilite joi la Comitetul de Dialog Social – o ședință care a avut loc la Ministerul Educației, potrivit unui comunicat dat de instituție.

Toate aceste modificări vor fi adoptate joi prin ordin de ministru, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

„În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ și asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele concluzii:

Modificarea 1. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

Modificarea 2. În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

Modificarea 3. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

Modificarea 4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele (n. red. față de propunerea inițială ca anul să se încheie pe 2 iulie, nu pe 18 iunie), cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie! 

Modificarea 5. Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare

Modificarea 6. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

Modificarea 7. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

Modificarea 8. Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a  acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.”

Ce nu se modifică:

Nu se modifică: Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Nu se modifică: Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.

Nu se modifică: Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie – 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe).

Nu se modifică: Calendarul activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

Nu se modifică: Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate.

Foto: pixabay.com

Exit mobile version