DOCUMENT Cele 8 modificări stabilite la Ministerul Educației cu sindicatele, părinții și elevii, plus ce nu se modifică

36.567 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Modificarea vacanței de primăvară pentru elevii care nu sunt ani terminali și alte 7 modificări au fost stabilite joi la Comitetul de Dialog Social – o ședință care a avut loc la Ministerul Educației, potrivit unui comunicat dat de instituție.

Toate aceste modificări vor fi adoptate joi prin ordin de ministru, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

  • Documentul oficial poate fi descărcat de la finalul articolului

„În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ și asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele concluzii:

Modificarea 1. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

Modificarea 2. În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

Modificarea 3. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

Modificarea 4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele (n. red. față de propunerea inițială ca anul să se încheie pe 2 iulie, nu pe 18 iunie), cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie! 

Modificarea 5. Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare

Modificarea 6. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

Modificarea 7. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

Modificarea 8. Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a  acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.”

Ce nu se modifică:

Nu se modifică: Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Nu se modifică: Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.

Nu se modifică: Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie – 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe).

Nu se modifică: Calendarul activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

Nu se modifică: Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate.

Foto: pixabay.com


17 comments
  1. Pentru un cadru didactic rigoarea este un criteriu de apreciere. Deci aș prefera un calendar școlar, colorat, asa încât să văd clar când au vacanță clasele l-lV, când au cei din clasele V-VII, când am cursuri online, când se dau evaluările, examenele.
    Indicațiile care încep cu “se modifică” creează confuzie pentru că a modifica modificarea nu este o exprimare clară.
    Felul acesta de a da informații utile este la fel de criptat ca cel din legile folosite în justiție “se modifică art x la paragraful z, cu y etc.”

  2. Campeanu foarte greu ma abtin sa nu te fac in toate felurile !Cei pe care te bazezi tu Campeanu din comoditate ,adica acei( prostalani de parinti +elevi) te-au adus la greseli foarte grave in ceea ce priveste adaptarea structuriianului scolar2020-2021 la situatia epidemiologica actuala !Verifica din nou toate formele de invatamant astfel incat sa nu pui in pericol pe nimeni si nici sa nudiscriminezi pe unii prof. si elevi fata de ceilalti !Ne-am saturat sa nu va pese de oameni si sa satisfaceti mofturi pentru unii in defavoarea altora ! Ai rezolvat Campeanu pentru unii vacantele la SCHI in defavoarea altora care nu vor avea nici acea vacanta de o saptamana de Paste !Verifica din nou acea forma de inv. din filiera tehnologica ,pentru ca pot merge in ONLINE intre cele doua vacante alaturi de anii terminali !Cea mai afectata este clasa a-11-a in ceea ce priveste finalul sem .2Acesti elevi au vacanta mai mica decat magistratii si parlamentarii !De ce nu ai rezolvat si cu filera tehnologica alaturi de celelalte pucte rezolvate ?Reamintesc celor care cred ca in inv. este “STATUL LA STAT” ca sunt NUMEROASE activitati astfel incat cu nesimtirea intregii societati se intra in concediu legal al prof. si chiar in vacanta legala a elevilor! Sa va fie rusine tuturor in frunte cu CAMPEANU ! Macar aveti bunul simt sa observati cate examene sunt de organizat, cate actiuni in cadrul unui an scolar ? Salariile cele mai mici din mediul bugetarin inv. preuniv. dar pretentii mari din partea celor care au bani sa mearga la schi in fiecare saptamana si la sala de gimnastica ,etc
    Prof sunt angrenati in toate activitatile si voi le confiscati acea saptamana la PASTE prin nesimtirea voastra ?

  3. Daca unii elevi sunt in vacanta si cei din clasele terminale vor fi online, profesorii cum vor fi incadrati in aprilie, partial in concediu sau partial in activitate sau intram fortat in concediu si facem voluntariat cu clasele terminale? Ne luam fortat concediu dar semnam contract pentru plata cu ora la clasele terminale?

    1. Prima oara a fost o varza, acum s-a transformat intr-o tocana cu varza.
      Pe sindicate propun sa nu le deranjam ca sunt la masa.

    2. A avut colegi care au efectuat activitate în școală pe perioada vacanței inter-semestriale, doar ca să afle apoi că vrând-nevrând au fost plătiți ca fiind în concediu de odihnă, pentru că EDUSAL NU ACCEPTĂ ca vreun profesor să fie plătit în activitate pe perioada unei vacanțe. Lungă discuție cu contabilul, nu ține de el, așa e programul!

      Ce se întâmplă cu cei care au – la gimnaziu cel puțin – clase în regim simultan, a VIII-a cuplată cu altă clasă? Fac ore online cu a VIII-a, și apoi repetă orele cu clasa cuplată, până la încheierea anului școlar?!

      Dacă EDUSAL ne trece OBLIGATORIU în concediu de odihnă, pentru că e vacanță, cum se fac orele cu clasele terminale, VIII și XII, cum se ține cont că orele SUNT efectuate? Sunt PCO, se întrerupe CO în zilele în care avem ore la clasele respective?! Dacă la aceste clase se respectă vacanțele inițiale, asta înseamnă că ei NU se întorc la școală în 5 mai?!

      Acest ministru e de o incompetență CRUNTĂ. Nu e capabil să își asume o decizie și să o aplice, în trei zile avem trei informații diferite care bulversează complet sistemul – dar nicio problemă, și mâine e o zi, poate vine cu altceva!

      Nu se mai respectă regulile privind scenariile de activitate legate de rata de incidență, nu se mai respectă nimic, doar ca să nu fie aplicată carantina în București – nu e toată țara în București, iar dacă la Timișoara au putut impune carantina, se poate impune și în capitală!

  4. Ceea ce nu se modifica sigur e doar incompetenta, inconsecventa, dorinta de profit politic a ministrului Educatiei! Si as mai zice cateva tot din aceeasi gama! Restul sunt doar vorbe in vant! Azi le parafeaza maine le neaga ori le arunca in carca altuia!

    1. Și profesorii care au de susținut inspecții, în vederea obținerii gradelor, ce fac? Eu ar fi trebuit să am inspecție specială pentru gradul 1, pe 12 aprilie… 🤔😞

  5. Comunicare divergenta: semestrul este redus cu o saptamana dar se termina mai tarziu cu o saptamana !!!
    Modificarea 4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!

  6. Nu inteleg Modificarea 4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!
    Mie imi pare ca se prelungeste cu o saptamana daca in structura se incheia anul pe 18 iunie si acum pe 25…

    1. Cele 3 saptamani bagate vacanta fortata intre catolica si ortodoxa trebuiau amortizate de undeva. 1 saptamana s a amortizat pentru ca nu mai este vacanta fix dupa pasti(,se incepe pe 5 mai, nu pe 11). O saptamana se amortizeaza prin adaugare la final in loc de 18 iunie-va fi 25 iunie. Si una cica o recuperam din mers. Asta pentru 0-7. Pentru 8 tot nu am inteles data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comasarea disciplinelor Fizică, Chimie și Biologie într-o singură materie numită „Științe”, pentru elevii claselor a V-a – a VII-a, propusă oficial în noul curriculum de Ministerul Educației din Republica Moldova

Ministerul Educației din Republica Moldova a propus oficial în noul curriculum școlar pus în dezbatere publică ca disciplinele Fizică, Chimie și Biologie să fie comasate într-o singură disciplină, numită „Științe”,…
Vezi articolul

Ministrul Educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect

“53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50“, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. Sorin…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv autoritatea școlii și a profesorilor. Trebuie un regulament școlar cu penalizări clare, care să fie adus la cunoștința părinților

„Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv, substanțial autoritatea școlii și a profesorilor. Renunțându-se la această măsură, comunicăm că rămâi în spațiul…
Vezi articolul

Olimpiada de dezbateri pentru juniori 2024, organizată în premieră. Pot participa elevi de clasele VII-VIII, arată regulamentul publicat de Ministerul Educației / Mai sunt 6 săptămâni în care se pot ține etapele pe județ

Regulamentul specific de organizare pentru Olimpiada națională de dezbateri pentru juniori (ONDJ) 2024, organizată în premieră, după ce anul trecut a apărut ca noutate pe calendarul olimpiadelor școlare, dar a…
Vezi articolul